Newsroom

Στοχευμένο σε επείγουσες πρακτικές και θεσμικές προτεραιότητες για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, είναι το φετινό Υπόμνημα το ΤΕΕ/ΤΚΜ προς τον Πρωθυπουργό, το οποίο υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΕ κ. Γιώργο Τσακούμη στη διάρκεια της σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον κ. Μητσοτάκη στο Διοικητήριο, ενόψει της 87ης ΔΕΘ ενώ αναλυτικά υπομνήματα, θα σταλούν το επόμενο διάστημα στους αρμόδιους υπουργούς.

Με την επισήμανση ότι η επικαιρότητα έδωσε και φέτος την πρωτιά στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, Ασφάλειας και Ανθεκτικότητας έναντι των ακραίων φαινομένων της Κλιματικής Αλλαγής, το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναδεικνύει στο υπόμνημά του, τέσσερις ανάγκες, η κάλυψη των οποίων μπορεί να φέρει αισθητά αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα:

  • Άμεση επικαιροποίηση των προδιαγραφών μελετών νέων υποδομών και συντήρηση υφισταμένων αλλά  και των μέτρων, όπως πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, δεδομένων της συχνότητας και της έντασης φαινομένων  που μέχρι προσφάτως θεωρούσαμε ακραία.
  • Ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και εκσυγχρονισμός οργανογραμμάτων με προσανατολισμό στην παρακολούθηση και στον σχεδιασμό για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
  • Βελτίωση των συστημάτων  παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των αιτίων που δημιουργούν τα φαινόμενα με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση και – μέχρις ενός βαθμού – την πρόληψη των καταστροφών.
  • Πλήρως οργανωμένη καταχώριση και  άμεση πρόσβαση στο σύνολο της ψηφιακά διαθέσιμης γεωπληροφορίας για το σύνολο της επικράτειας. Επισημαίνεται ακόμα ο πρώτιστος ρόλος του Χωροταξικού Σχεδιασμού που με βάση και τα θέματα ασφάλειας, προστασίας και ανθεκτικότητας, προσδιορίζει την χωροθέτηση  χρήσεων, τη φέρουσα ικανότητα, τα θέματα δόμησης κλπ.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ προαναγγέλλει επίσης δια του Υπομνήματος προς τον Πρωθυπουργό πως έχει αποφασίσει να διοργανώσει τον Μάρτιο του 2024 Συνέδριο για κλιματικά ουδέτερη έξυπνη και  ανθεκτική Κεντρική Μακεδονία, στο οποίο τον προσκαλεί, καθώς η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν «μοντέλο» για ολόκληρη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επαναφέρει το ζήτημα του Στρατηγικού Χωρικού Σχεδιασμού.

”Η ανυπαρξία στοιχειώδους,  θεσμικά κατοχυρωμένου  δομικού  σχεδιασμού είναι απολύτως ασύμβατη  με οποιαδήποτε αρχή αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά και πλήρως  απαξιωτική για το δεύτερο μεγαλύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα της  Ελλάδας, τονίζεται μεταξύ άλλων στο Υπόμνημα. Η Θεσσαλονίκη βίωσε  τις  αλλαγές των δύο τελευταίων δεκαετιών και προγραμμάτισε το μέλλον της με το παρωχημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο του 1985 ενώ  από το 2014, οπότε αποσύρθηκε από την ψηφοφορία στη Βουλή η αναθεώρησή του (που σημειωτέον είχε ανατεθεί το 2007), συνεχίζει χωρίς πυξίδα. Εν τω μεταξύ σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα,  παρεμβάσεις και δράσεις μεγάλης  κλίμακας αλλά και μικρότερα, χωρίς συντονισμό και σύνδεση”.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπενθυμίζει τις προτάσεις του για σύσταση Ειδικής Γραμματείας,  για αναβάθμιση
του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού σε Διεύθυνση και για  άμεση σύνταξη νέου

Στρατηγικού και Χωροταξικού Σχεδίου, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι ευοδώνεται προς το παρόν η πρότασή του για άμεση εκπόνηση του Ειδικού Παραρτήματος του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (με συγκρότηση Ομάδας Εργασίας). Στο Υπόμνημα περιλαμβάνεται επίσης αναφορά στα μεγάλα έργα εθνικής σημασίας, και κυρίως αυτά που αφορούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στη Σιδηροδρομική Εγνατία.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ τονίζει πως ”θεωρεί το Λιμάνι, το Παραθαλάσσιο Μέτωπο και τη Διεθνή Έκθεση ως πυλώνες της ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης  και πως οι συνδέσεις  του Λιμένα με τα δίκτυα μεταφορών είναι έργα πρώτης προτεραιότητας και  πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για την επίτευξη του στόχου των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών”.

Για τη Σιδηροδρομική Εγνατία υπογραμμίζει πως το ΤΕΕ/ΤΚΜ χαιρέτισε  το ξεκίνημα των διαδικασιών ενός σπουδαίου έργου, του οποίου την υλοποίηση είχε προτείνει με μελέτη και τεκμηρίωση από το 2004, αλλά το έργο έχει καθυστερήσει ενώ στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης προώθησης του σιδηροδρόμου ως μέσου μετακίνησης και μεταφοράς χρειάζεται να προχωρήσει και ο Προαστιακός ως μέσον σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δυτικός Προαστιακός». Συμπληρώνει δε, πως «το δυστύχημα των Τεμπών θα πρέπει να λειτουργήσει ως μάθημα και όχι ως τροχοπέδη».

Το ΤΕΕ/ΚΜ τονίζει ακόμα στο Υπόμνημά του τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς και των προηγούμενων Κυβερνήσεων στην Τεχνική Παιδεία και κατά συνέπεια σε επαγγέλματα με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών και στην ανάπτυξη της χώρας. Όπως σημειώνεται, οι πρώτης βαθμίδας Έλληνες Μηχανικοί έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο στα θέματα Ασφάλειας – Προστασίας – Ανθεκτικότητας.

Το Υπόμνημα ξεκινά με τα αναπτυξιακά ζητήματα της χώρας, όπου προτάσσεται η ανάγκη για   οικονομική ενίσχυση και η θεσμική υποστήριξη της ντόπιας επιχειρηματικότητας προς την κατεύθυνση των συνενώσεων, των συνεργιών και των cluster. Eiδικά για το τεχνικό έργο σημειώνει: «Οι υπηρεσίες των Ελληνικών Τεχνικών Εταιρειών είναι ένας σημαντικό εξαγώγιμο και ανταγωνιστικό είδος, όχι βέβαια απέναντι στα μεγαθήρια της Κίνας και της Ινδίας, αλλά για μια μεγάλη γκάμα έργων άλλων απαιτήσεων.  Θεωρούμε ότι  η υποστήριξή τους με ειδικά προγράμματα αλλά και η ένταξή της στην  ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής δραστηριότητας της Χώρας, θα απέφεραν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση.»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV