Νίκος
Καραγιάννης

Απάντηση για τις Πρότυπες Προτάσεις για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού με πολλά μηνύματα έδωσε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος  σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστεί και σε επίπεδο Ευρωπαικού Δικαίου η συμβατότητα τους, ενώ σημείωσε πως αυτή την περίοδο έχουμε παράλληλα την λήξη της πρώτης περιόδου της παραχώρησης της Αττικής Οδού και την έναρξη της δεύτερης με αλλαγή παραχωρησιούχου. Αυτό που έγινε σαφές είναι πως γίνεται επεξεργασία αλλαγής του νόμου για τις Πρότυπες Προτάσεις για να γίνει λειτουργικός από όλες τις απόψεις ενώ όπως είπε στα έργα την απόλυτη πρωτοβουλία πρέπει να την έχει το υπουργείο και όχι οι ιδιώτες.

Στην αρχή της τοποθέτησης του ο κ.Ταχιάος, ανέφερε πως “θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, Υπάρχει το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Σήραγγα Ηλιούπολης για την σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το μόνο που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι η πρόθεση δωρεάς της Lamda της μελέτης που την έχει ξεκινήσει, μια μελέτη που θα δίνει μια λύση στο ζήτημα. Στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχουμε κάποιους φακέλους που έχουν κατατεθεί ως Πρότυπες Προτάσεις. Θα πρέπει το μοντέλο αυτό να εξεταστεί και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο γιατί μιλάμε για διαγωνισμούς που δεν πρέπει να διεξάγονται με την πρωτοβουλία ενός εκ των διαγωνιζομένων αλλά με πρωτοβουλία του Δημοσίου”.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών αυτό που επιχειρείται από το υπουργείο είναι με μια αλλαγή του νόμου και όχι αλλαγή της ΚΥΑ, για να εξασφαλιστεί η συμβατότητα ενός εργαλείου που όπως είπε “πολύ ευφυώς η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ενέταξε στην ελληνική νομοθεσία, άρα να εξασφαλίσουμε την συμβατότητα και να τις κάνουμε αποτελεσματικές, υπάρχει μια πρότυπη πρόταση ιδιώτη που οδηγεί στην Λ.Βουλιαγμένης και μια άλλη πρόταση για δωρεά της μελέτης από την Lamda, έναν άλλο ιδιώτη, πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων όλων των έργων την έχει μόνο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών”.

Το θέμα της χρηματοδότησης

Όπως ανέφερε ο κ.Ταχιάος “κάθε εργαλείο πρέπει να προσαρμόζεται στις προτεραιότητες της στιγμής και αυτό το εργαλείο πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ανάγκη να μοχλευθεί ιδιωτικό κεφάλαιο διότι δεν είναι δυνατόν να βρούμε δημόσιους πόρους καθώς σε Αττική και Θεσσαλονίκη δεν χρηματοδοτούνται οδικά έργα, δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ”.

Όπως διευκρίνισε πλεόν σε αυτές τις δύο περιοχές μπορούν να επιλέγονται έργα οδικής ασφάλειας και έργα σε διευρωπαϊκούς άξονες κατα συνέπεια οι αποφάσεις είναι σύνθετες με αποτέλεσμα προς ώρας να μην μπορεί να δοθεί μια απάντηση. Όπως είπε “έχουμε μια οδό υπό παραχώρηση, την Αττική Οδό, το πως θα έρθει οποιαδήποτε επέκταση της Αττικής Οδού να “δέσει” σε μια παραχώρηση όπου από τις 8 Οκτωβρίου και μετά περιμένουμε να έρθει ένας άλλος παραχωρησιούχος (σ.σ. λήγει η πρώτη περίοδος παραχώρησης και ξεκινά μια νέα περίοδο με νέο παραχωρησιούχο) είναι ένα ερώτημα που αυτό έχει να κάνει με την συμβατότητα προς το κοινοτικό δίκαιο, εάν δηλαδή ο παραχωρησιούχος μπορεί να είναι και προτείνων στην πρότυπη πρόταση”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε εναλλακτικό δανεισμό καθώς όπως είπε ο δανεισμός της χώρας υπάγεται στους κανόνες τους οποίους υπακούει η χώρα, και σημείωσε πως δεν υπάρχει άπλετος δανεισμός. Χαρακτήρισε ανάγκη να μπουν στο παιχνίδι τηε χρηματοδότησης τους ιδιώτες για τους οποίους σημείωσε πως επίσης δεν έχουν απεριόριστη δανειακή δυνατότητα. Επίσης έκανε σαφές πως “όλα αυτά τα έργα θα πρέπει να υπακούουν σε ενα χρονισμό που να επιτρέπει στη χώρα μας να χρηματοδοτεί τις έκτακτες περιστάσεις”.

Υπενθύμισε πως σήμερα έχουμε τη Θεσσαλία η οποία μόνο για οδικά και σιδηροδρομικά έργα απαιτεί 1,37 δισ. ευρώ για τις άμεσες-μόνιμες αποκαταστάσεις, κάνοντας προφανές ότι δεν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι, καθώς προτεραιότητα είναι εκείνες οι ανάγκες οι άμεσες που αφορούν τους συμπολίτες μας στις περιοχές αυτές για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Κλείνοντας ο κ.Ταχιάος σημείωσε πως το υπουργείο θα δουλέψει πάνω στο θέμα αλλά όχι “χορεύοντας το χορό” από τους ενδιαφερομένους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV