Νίκος
Καραγιάννης

Ως τις επόμενες προκλήσεις χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος τα έργα που είναι απαραίτητα για τους πολίτες και ειδικά της Αττικής στα πλαίσια δημοσιογραφικής ενημέρωσης. “Χρειάζονται έργα για το κυκλοφοριακό, έρχεται νομοθετική παρέμβαση για τις πρότυπες προτάσεις για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και τον άξονα Ελευσίνα-Οινόφυτα και εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο με τον μικρότερο δυνατό κόστος για το Δημόσιο” είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η νομοθετική παρέμβαση γίνεται για τεχνικούς λόγους. Σημείωσε δε ότι δεν θα γίνονται δημόσια έργα με τη μορφή προτύπων προτάσεων αλλά με τη μορφή παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ. Επίσης ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμα πρόσβαση στους φακέλους αλλά σίγουρα ενδιαφέρουν το υπουργείο. Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις είπε ο κ.Ταχιάος: να βρεθούν σύντομα λύσεις και η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου να μείνει χαμηλά και να μην υπερβούμε τις δυνατότητες της Πολιτείας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως εξασφαλίστηκε λόγω των καλών οικονομικών της χώρας, πως επετεύχθη αύξηση της εθνικής χρηματοδότησης των έργων σε ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ από περίπου 300 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. “Θα εχουμε επιπλέον χρήματα για έργα να τρέξουν πιο γρήγορα αλλά και φυσικές καταστροφές όπως ήταν ο Daniel. Tα 600 εκατ. ευρώ είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από άλλες πηγές. Η υλοποίηση προβλέπεται στον ερχόμενο σχεδιασμό και προβλέπονται για τα επόμενα 5-10 χρόνια” είπε ο υπουργός.

Επίσης σημειώθηκε ως μεγάλη πρόκληση το handover της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού. “Εμείς θα έχουμε διασφαλίσει την λειτουργία στο ενδιάμεσο διάστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να τρέχει παράλληλα η μετάβαση στον νέο παραχωρησιούχο” είπε ο κ.Ταχιάος. Στην Εγνατία θα γίνουν έργα στο Χαλάστρα-Εύζωνοι και αναβάθμιση σε τμήματα του άξονα. Το καλοκαίρι θα περάσει η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και στις αρχές του 2025 θα γίνει η παράδοση του δρόμου στον νέο παραχωρησιούχο.

Για το θέμα της Θεσσαλίας όπως είπε ο κ.Ταχιάος, κινητοποιούνται πολλοί πόροι και σημείωσε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και εντός τω ν ημερών θα καλυφθούν οι πιστώσεις και πιστεύουμε μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις για τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν εταιρείες που έχουν την αντίστοιχη ικανότητα.

Μίλησε επίσης για την αντιμετώπιση του περιστατικού στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, το γκρέμισμα και την απόδοση ξανά στην κυκλοφορία του δρόμου σε σύντομο χρόνο.

Για τη γραμμή 4 ο υφυπουργός Υποδομών σημείωσε πως υπήρξαν κάποια λάθη, ακολουθήθηκε το μοντέλο των πρόδρομων εργασιών και του κύριου έργου που όπως υποστήριξε, αποδείχθηκε λάθος στην πράξη καθώς φτάσαμε οι διαγωνισμοί να υπογραφούν σχεδόν ταυτόχρονα. Επίσης είπε πως ο χρόνος των οκτώ χρόνων είναι εξωπραγματικός. Η καθυστέρηση προς το παρόν δεν μπορεί να αποτυπωθεί. Ο υπουργός ανέφερε πως τα χρονοδιαγράμματα για τα ΤΒΜ δεν έχουν μεταβληθεί. Βούληση μας είναι να υλοποιούμε ότι έχουμε πει στην κοινωνία είτε αυτά τα έργα είναι εντός του έτους είτε είναι σε επίπεδο 4ετίας.

Είναι σε εξέλιξη υποκατάσταση του ενός από τους δύο αναδόχους στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, δηλαδή την REDEX. Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ παρακολουθεί με χρηματοδοτικούς σύμβουλους το έργο ωστόσο το έργο απαιτεί περίπλοκες διαδικασίες και οι τράπεζες πρέπει να επιβεβαιώσουν το μοντέλο και τη βιωσιμότητα. Επίσης πρέπει να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις του ΥΠΟΜΕ σε διπλανή εγκατάσταση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Για τα μεγάλα έργα:

Στο τέλος 2025 σημειώθηκε πως θα τεθεί σε λειτουργία το τμήμα Καλαμπάκα-Εγνατία. Σήμερα είναι στο 56% του βόρειου τμήματος του Ε65.

Το Πάτρα-Πύργος από τον Ιούλιο στο 23#% και τώρα είναι 49,5%, μέχρι τέλους του έτους 75%. Το καλοκαίρι του 2025 σε λειτουργία.

Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και η επέκταση Καλαμαριάς το Β` εξάμηνο 2025.

Τα 2 τμήματα του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος-Νεάπολη και Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος) είναι σε εξέλιξη τα πρώτα εργοτάξια. Ταυτόχρονα προχώρα η συμβασιοποίηση για το Χάνια-Χερσόνησος.

Για τη γραμμή 4, στο τέλος του 20525 θα ολοκληρώσει ο πρώτος Μετροπόντικας που κινείται από το Φρέαρ Κατεχάκη, ενώ στο πρώτο εξάμηνο 2026 εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει το ταξίδι του και ο δεύτερος που έχει πορεία από το φρέαρ Άλσος Βεϊκου.

Για το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης οι εργασίες προχωρούν με χρόνο ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2027.

Το Μπράλος-Άμφισσα είναι σε εξέλιξη τα έργα.

Γα το Ιωάννινα-Κακαβιά, η συμβασιοποίηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο χρόνος υλοποίησης είναι 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Για το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: Λειτουργούν 2 εργοτάξια και γίνονται πρόδρομες εργασίες.

Τέλος ο Προαστιακός-Δυτικής Αττικής: Οι εργασίες πάνε καλά και ίσως πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα.

Βελτίωση σιδηροδρομικού δικτύου, ο Προαστιακός στην Αττική και αναβάθμιση. Ενίσχυση λιμενικών και αεροπορικών υποδομών και τα υδατοδρόμια, βιώσιμη κινητικότητα, ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων, ηλεκτροκίνηση και νέες μορφές ενέργειας στις μεταφορές, οδική ασφάλεια, καθαριότητα και κλιματισμός στα δημόσια μέσα είναι στους στόχους του νέου υφυπουργού Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV