Νίκος
Καραγιάννης

Σε νέα στοιχήματα οδηγείται η Ελλάδα αναφορικά με την ανάπτυξη νέων υποδομών. Στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δημιουργηθεί σημαντικές υποδομές που στόχο είχαν τόσο την μείωση της απόστασης από άλλες χώρες της Ευρώπης όσο και την βελτίωση δεικτών όπως τα θανατηφόρα δυστυχήματα, την μείωση των αέριων ρύπων, την βελτίωση του κυκλοφοριακού, την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών κ.α.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα έχουμε δει πολλά μεγάλα έργα να κατασκευάζονται και να λειτουργούν. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας και οι επεκτάσεις τους, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός, το σύμπλεγμα αυτοκινητοδρόμων, το Τραμ στην Αθήνα, η μεγάλη ανακαίνιση 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης που εξηλεκτρίστηκε κ.α.

Αυτή την χρονική περίοδο συμπληρώνονται υποδομές όπως η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήναςμ τμήματα στην Ολυμπία Οδό (Πάτρα-Πύργος), το βόρειο και νότιο τμήμα του Ε65 (το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα), ο ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, το flyover, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο-Ρίο ενώ προς παράδοση οδεύει η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και το 2025 της επέκτασης προς Καλαμαριά.

Τα νέα στοιχήματα

Για την επόμενη ημέρα η χώρα φαίνεται να αλλάζει ρότα καθώς τα μεγάλα οδικά έργα φαίνεται πως θα περιοριστούν στην Αττική και θα έχουμε κάποιες συμπληρώσεις στην περιφέρεια. Αυτό που δείχνει πως θα μας απασχολήσει είναι μια νέα γενιά έργων που θα περιλαμβάνει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού (προς Ραφήνα, προς Λαύριο και την Σήραγγα Ηλιούπολης), η προτεινόμενη παράκαμψη Αττικής με τον άξονα Ελευσίνα-Οινόφυτα, οι παρεμβάσεις στην περιοχή Σχιστού-Ασπροπύργου.

Στην περιφέρεια πέρα από το Ιωάννινα-Κακαβιά και την αναβάθμιση του άξονα Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, ίσως κάποια στιγμή να δούμε και το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα. Το κεφάλαιο οδικά έργα δεν φαίνεται να χρειάζεται περαιτέρω έργα.

Αντίθετα στον τομέα του Μετρό, οι ανάγκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φαίνεται να μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει απαιτούνται περίπου 7-8 δισ. ευρώ. Είναι για τις επεκτάσεις στην Αθήνα της γραμμής 4 (προς Πετρούπολη, Μαρούσι-Λυκόβρυση, προς Ηλιούπολη), της γραμμής 2 προς Ίλιον (είναι σε δημοπράτηση), Μενίδι και Γλυφάδα, της γραμμής 1 προς Καλλιθέα (νέος κλάδος από το Θησείο) και Βαρυμπόμπη.

Στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχουμε την επέκταση προς τα βόρειοδυτικά (Σταυρούπολη-Ευκαρπία-Ν.Παπαγεωργίου), προς Αεροδρόμιο Μακεδονία και την νέα γραμμή 2 που θα έχει σχήμα διχάλας καθώς θα έχει δύο κλάδους στα δυτικά (ξεκινά απο Κορδελιό και Εύοσμο) και μέσω Τσιμισκή θα φτάνει Χαριλάου και Τούμπα.

Στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών όμως δεν έχει ανοίξει καθόλου το θέμα Τραμ στην περιφέρεια αλλά και οι επεκτάσεις του Τραμ στην Αθήνα. Δυστυχώς στην Ελλάδα το Τραμ παραμένει παρεξηγημένο μέσο και δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες ούτε σε τοπικό επίπεδο για να δούμε κάποιο δίκτυο σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα επίσης δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο επεκτάσεων και ούτε κάποιο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο πλάνο επεκτάσεων. Αντίθετα το θέμα των αστικών λεωφορείων έχει μεγάλη κινητικότητα μιας και προετοιμάζεται νέος διαγωνισμός για 700+100 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο κομμάτι του Σιδηρόδρομου μετά τις περυσινές τραγωδίες με τα Τέμπη και τον Daniel ανακοινώθηκε ένας νέος 20ετής σχεδιασμός που έχει 3 σκέλη. Πενταετίας, δεκαετίας και εικοσαετίας. Παρά του ότι είναι ιδιαίτερα διευρυμένο το έργο με έργα που φτάνουν το τρένο μέχρι την Ηγουμενίτσα, φαίνεται πως στην τρέχουσα και μεσοπρόθεσμη περίοδο θα δούμε έργα όπως η αποκατάσταση των γραμμών στη Θεσσαλία, την αναβάθμιση της γραμμής ΣΚΑ-Οινόη και στη Βόρεια Ελλάδα την νέα γραμμή Καβάλα-Ξάνθη και την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Στον τομέα των αερομεταφορών δεν περιμένουμε ιδιαίτερες επενδύσεις σε νέες υποδομές. Το 2027 υπολογίζεται να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και να αναβαθμιστούν μέσω ενός νέου διαγωνισμού παραχώρησης 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Αυτό που θα δούμε όμως σε επίπεδο πενταετίας θα είναι την επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας “Ελ.Βενιζέλος” πιθανόν σε δύο φάσεις. Ήδη για την πρώτη φάση της επέκτασης προετοιμάζεται διαγωνισμός 650 εκατ. ευρώ ενώ λόγω της ραγδαίας αύξησης της επιβατικής κίνησης φαίνεται πως σύντομα θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση της επέκτασης του, παρότι ο σχεδιασμός αναφέρεται στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Στον τομέα των λιμενικών υποδομών επικρατεί …νηνεμία. Μετά τις μεγάλες επενδύσεις της περασμένης δεκαετίας (νεοι προβλήτες ΟΛΠ, Ηγουμενίτσα, Πάτρα κλπ), στην τρέχουσα δεκαετία φαίνεται πως θα περιοριστούμε στο έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ.

Στον Πειραιά η κουβέντα για την ανάπτυξη ενός τέταρτου προβλήτα είναι υπαρκτή εδώ και 2-3 χρόνια και αν συνεχιστεί η αύξηση της κίνησης στο κεντρικό λιμάνι της χώρας δεν θα είναι απίθανο να δούμε να δούμε να παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Πέρα από αυτά τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα υποδομών υπάρχουν και οι υποδομές, ύδρευσης, άρδευσης, φράγματα κλπ που προχωρούν με έργα τοπικού χαρακτήρα, δημόσια ή ΣΔΙΤ. Σημαντικά έργα είναι τα έργα για το Φράγμα Τσικνιά, τον Ταυρωπό, την ύδρευση Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας κ.α.

Τέλος τα τελευταία χρόνια έχουμε και τα κτιριακά έργα που αυτή την περίοδο αφορούν φοιτητικές εστίες, σχολικά συγκροτήματα, Δικαστικά και Αστυνομικά Μέγαρα, Διοικητικά Κτίρια, Φυλακές κ.α. Ανάλογα έργα είναι πιθανόν να δούμε και στο μέλλον καθώς προσφέρονται για υλοποίηση κυρίως μέσω ΣΔΙΤ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV