Νίκος
Καραγιάννης

Καλύτερες συνθήκες στα έργα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών Ομίλων της χώρας στα πλαίσια του συνεδρίου «Υποδομές και Δίκτυα» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Στα πάγια σχεδόν αιτήματα του κλάδου είναι η μεγαλύτερη ωρίμανση των έργων, την αναθεώρηση των τιμών με την λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, τις χρηματοδοτικές ροές κατά την διάρκεια εκτέλεσης τους κ.α.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ενώ για μια ακόμα φορά σημείωσε πως οι πόροι που διαθέτει η χώρα δεν είναι ανεξάντλητοι ειδικά μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στην Κεντρική Ελλάδα από τις καταιγίδες Daniel & Elias και στα οποία πρέπει να κατευθυνθούν κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ.

Επανέλαβε δε την πρόσφατη θέση της ηγεσίας του σύμφωνα με την οποία τα έργα οφείλουν να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσουν ή να δημοπρατηθούν νέα έργα. Ο υπουργός ωστόσο ανάφερε ότι αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα έργων και πιθανών χρηματοδοτικών πόρων που θα εκτείνεται έως το 2035.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Άβαξ, κ. Κ. Μιτζάλης, επισήμανε ότι για τις κατασκευές είναι μεγάλο το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και κυρίως εργατοτεχνιτών, ενώ αναφέρθηκε και στην αποδυνάμωση του υπεργολαβικού κλάδου. «Ερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση όπου υπήρχε μεγάλη απραξία. Εξειδικευμένο προσωπικό, μη βρίσκοντας δουλειά, αναγκάστηκε να πάει στο
εξωτερικό. Άλλοι άλλαξαν επάγγελμα και αντί για οικοδόμοι δουλεύουν ντελιβεράδες, ή σε shopping centers. H κατασκευαστική αγορά όλα αυτά τα 20, 30 χρόνια στηριζόταν πολύ και σε σωστούς και μεγάλους υπερεργολάβους, οι οποίοι είχαν οργάνωση και βοηθούσαν στην
κατασκευή κάποιων έργων. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: το 2004 όταν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όταν υπήρχε η ανάγκη να αναθέσουμε κάποια υπερεργολαβική δουλειάκαι ζητούσαμε προσφορές, εμφανίζονταν για κάθε αντικείμενο 20 υπεργολάβοι, τώρα όταν ζητάμε εμφανίζονται με το ζόρι τέσσερις» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AVAX.

Ο κ. Γιώργος Περδικάρης, πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ με τη σειρά του ζήτησε μεγαλύτερη «ορατότητα» όσον αφορά τα μελλοντικά έργα, επικαλούμενος και τη μελέτη του ΙΟΒΕ, που υπολογίζει σε 52 δις.ευρώ τις επενδύσεις σε υποδομές και κτιριακά έργα για τα επόμενα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, χρειάζεται ξεκάθαρος προγραμματισμός ώστε ο κατασκευαστικός κλάδος να επενδύσει σε πάγιο εξοπλισμό, προσέλκυση εργαζομένων και κατ’ αντιστοιχία να δεσμεύσει ίδιους επενδυτικούς πόρους.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιντρακάτ- Άκτωρ κ. Αλέξανδρος Εξάρχου αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγγυητικών και πως αυτές αφενός δεσμεύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου στην πεπερασμένη δυνατότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος να εκδίδει νέες εγγυητικές, καταλήγοντας πως χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις και μια νέα αντιμετώπιση για το θέμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Άβαξ, κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, επισήμανε ότι για τις κατασκευές είναι μεγάλο το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και κυρίως εργατοτεχνιτών, ενώ αναφέρθηκε και στην αποδυνάμωση του υπεργολαβικού κλάδου. «Ερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση όπου υπήρχε μεγάλη απραξία. Εξειδικευμένο προσωπικό, μη βρίσκοντας δουλειά, αναγκάστηκε να πάει στο εξωτερικό. Άλλοι άλλαξαν επάγγελμα και αντί για οικοδόμοι δουλεύουν ντελιβεράδες, ή σε shopping centers. H κατασκευαστική αγορά όλα αυτά τα 20, 30 χρόνια στηριζόταν πολύ και σε σωστούς και μεγάλους υπερεργολάβους, οι οποίοι είχαν οργάνωση και βοηθούσαν στην κατασκευή κάποιων έργων.

Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: το 2004 όταν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όταν υπήρχε η ανάγκη να αναθέσουμε κάποια υπερεργολαβική δουλειάκαι ζητούσαμε προσφορές, εμφανίζονταν για κάθε αντικείμενο 20 υπεργολάβοι, τώρα όταν ζητάμε εμφανίζονται με το ζόρι τέσσερις» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AVAX.

Μιλώντας ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος εκτίμησε πως μετά το πέρας της τριετίας, έρχεται κορεσμός στα «καθαρά δημόσια έργα». Συμφώνησε πως οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, και ως εκ τούτου θα προκύψουν ανάγκες για νέες συμβάσεις έργων Παραχώρησης και ΣΔΙΤ, γεγονός που θα κινητοποιήσει περαιτέρω το επενδυτικό κεφάλαιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV