Νίκος
Καραγιάννης

Ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών στις 15-16 Μαϊου 2018 στο Αμφιθεατρο του Πολεμικού Μουσείου είναι η νέα κυριαρχία των κτιριακών έργων. Λέμε νέα γιατί σε αυτή τη χώρα, στον κατασκευαστικό κλάδο τα κτιριακά έργα είναι μία παραδοσιακή δύναμη. Η “οικοδομή” έχει φροντίσει αμέτρητες γενιές Ελλήνων και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, είδαμε τα κτιριακά έργα με μικρές εξαιρέσεις να χάνονται καθώς η έλλειψη πόρων δημιουργούσε ένα ασφυκτικό περιβάλλον γύρω τους.

Τώρα η επιστροφή τους είναι γεγονός αλλά με μία σημαντική “μετάλλαξη”. Η κλασική οικοδομή τουλάχιστον με τη μορφή που τη ζήσαμε μέχρι το 2009 δεν υφίσταται. Τα κτιριακά έργα πλέον διαφοροποιούνται τόσο ως concept όσο και ως χρήση. Είναι μεγαλύτερα, κυρίως για εμπορική χρήση και από μία άλλη οπτική γωνία.

Για παράδειγμα τα Logistics Parks έρχονται για να μείνουν. Το Θριάσιο Πεδίο είναι το πρώτο δείγμα του τι έρχεται σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως κοντά σε λιμάνια και βιομηχανικές περιοχές κοντά σε αυτοκινητόδρομο και σιδηρόδρομο. Αφορούν κτίρια μεγάλου εμβαδού, αποθήκες ή διοικητικα.

Ένα δεύτερο παράδειγμα νέου τύπου εμπορικών κτιρίων, είναι εκείνα που σχεδιάζονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και που περισσότερο προσομοιάζουν με αεροσταθμούς. Νέα κτίρια τέτοιου τύπου περιμένουμε σε Πάτρα και Αθήνα, ενώ μην ξεχνάμε ότι έχουμε σε εξέλιξη 14 αεροδρόμια που αφορούν σε μεγάλο βαθμό το κτιριακό τους δυναμικό, ενώ περιμένουμε την κατασκευή ενός νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι και την επέκταση του Αεροσταθμού στην Αθήνα.

Τα ξενοδοχεία είναι επίσης σημαντικός κατασκευαστικός παράγοντας και έχουν δύο σκέλη: ο πρώτος είναι η κατασκευή νέων μονάδων και ο δεύτερος (και ίσως σημαντικότερος) είναι η ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων. Το βλέπουμε αυτό σε μεγάλη κλίμακα σε όλη τη χώρα. Εδώ στην Αττική στον Αστέρα, στο Λήδρα, σε κτίρια του κέντρου που αλλάζουν χρήση (παλιά δημόσια κτίρια κυρίως) και στην Περιφέρεια το βλέπουμε επίσης σε μεγάλο βαθμό (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κως, Κρήτη κ.α.).

Ένας μεγάλος και πολλά υποσχόμενος κλάδος κτιριακών έργων είναι η ενεργειακή τους αναβάθμιση. Τα Ελληνικά κτίρια χαρακτηρίζονται σχεδόν στο σύνολο τους ενεργοβόρα και εδώ ανοίγεται ένα μεγάλο παράθυρο για τον τεχνικό κλάδο. Η αναβάθμιση τους σε σύγχρονα, eco-friendly κτίρια κυρίως εμπορικά ή δημόσια, μπορεί να φέρει αντικείμενο για πολλά χρόνια σε δεκάδες επαγγέλματα του τεχνικού κλάδου.

Τα κτιριακά έργα, ο βασικός πυλώνας του τεχνικού-κατασκεαστικού κλάδου είναι γεμάτος νέες ευκαιρίες και αυτό που χρειάζεται είναι κίνητρα και πολιτικές που θα κάνουν να ανθήσει ο γίγαντας της ελληνικής οικονομίας.

Χρόνια Πολλά σε όλους
10.4.2018

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV