Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα ανοιχτά μέτωπα της Ενέργειας για τη νέα Κυβέρνηση

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλατφόρμα εξόρυξης της Energean

Ολοκληρώθηκαν οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση με 158 βουλευτές. Τα σενάρια για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θέτουν ως ισχυρό «υποψήφιο» για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, κο Κωστή Χατζηδάκη.

Όποιος κι αν αναλάβει τελικά το νευραλγικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως, θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από ανοιχτά «μέτωπα» τα οποία έχουν άμεση σχέση τόσο με την αναδιάρθρωση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς όσο και με σημαντικές εξελίξεις σε επίπεδο έργων υποδομών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Υπό αυτή την έννοια, οι κινήσεις που θα ακολουθήσει η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση μέσα στο έτος, αναμένεται να αφήσουν έντονο αποτύπωμα και να διαμορφώσουν νέα δεδομένα για την επόμενη μέρα, με αιχμή του δόρατος την αποεπένδυση των λιγνιτικών και το «συμμάζεμα» της ΔΕΗ, τις δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ αλλά και τη Νότια Αποθήκη Νότιας Καβάλας καθώς και την υλοποίηση της κρίσιμης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο οικονομικός στόχος του φετινού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 1,53 δισ. ευρώ. Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά στα πρώτα και πολύ σημαντικά ανοιχτά «μέτωπα» που αναμένεται να διευθετηθούν ή να προχωρήσουν από τη νέα Κυβέρνηση:

Οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ενέργεια, ενώ από αυτές εξαρτώνται και τα έσοδα που θα εισπράξει στα ταμεία του το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά από 2 ατυχείς εκβάσεις των προηγούμενων διαγωνισμών σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ και τα αρκετά κωλύματα στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, η οποία προχωρά βραδέως, οι κινήσεις πρέπει αν μη τι άλλο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω πλεύσεις σε άγνωστα ύδατα, ειδικά σε περιπτώσεις που φέρουν έναν αντικειμενικό βαθμό δυσκολίας, όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε μία γενικότερα αρνητική συγκυρία για τα ορυκτά καύσιμα, λόγω της στροφής που υπάρχει πλέον στην «πράσινη ενέργεια».

Παράλληλα, εξελίξεις αναμένουμε και στο μέτωπο της πώλησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, του (σχεδόν) εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Νότιος Καβάλα». Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν εξαντλημένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σε αναμονή βρισκόμαστε και για τη λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε.» (ΕΧΕ), που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του λεγόμενου target model (μοντέλου στόχου) που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα επιτευχθεί η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς , η οποία θα καταστεί εφικτή μεταξύ άλλων και με την πραγματοποίηση κρίσιμων έργων διακρατικών ενεργειακών διασυνδέσεων.

Ως γνωστόν, το Χρηματιστήριο Ενέργειας αρχικά σχεδιαζόταν να ξεκινήσει τη λειτουργία του από πέρυσι τον Αύγουστο ωστόσο αυτή τελικά μετατέθηκε για το Γ’ τρίμηνο του 2020.

Τα μεγάλα ενεργειακά έργα

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εξέλιξη των διαγωνισμών και η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης για το έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, από την εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», με συνολικό προϋπολογισμένο κόστος στα 1,13 δισ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Το έργο σχεδιάζεται να παραδοθεί σε λειτουργία μέσα στο 2022 δίνοντας την πλέον αξιόπιστη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της μεγαλονήσου επιφέροντας σημαντική ελάφρυνση των χρεώσεων ΥΚΩ για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας, οι οποίες αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως και αφορούν την ηλεκτροδότηση του μεγαλύτερου απομονωμένου ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Σημαντικές εξελίξεις σε δεύτερο χρόνο περιμένουμε όμως για εξίσου σημαντικά έργα υποδομών όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου IGI Poseidon και EastMed που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένων μελετών και ωρίμανσης.

Άξιες αναφοράς φυσικά είναι και οι παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας, η οποίες, εν δυνάμει και αν επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια από πλευράς αποθεμάτων, θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα για πρώτη φορά παραγωγό και εξαγωγέα ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου στην περιοχή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα συντελεστούν τεκτονικές αλλαγές σε επίπεδο ενεργειακών έργων οι οποίες αν συνοδευτούν με σωστούς χειρισμούς θα μπορέσουν όντως να μετατρέψουν τη χώρα σε έναν πολυπόθητο «ενεργειακό κόμβο», που τόσο πολύ συζητείται.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μόλις ο νέος Υπουργός αναλάβει τα καθήκοντά του και παρουσιάσει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα Κυβέρνηση για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Συνάντηση Μώραλη-Γραφάκου για τη διαχείριση απορριμμάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγό αποκομιδής ανακυκλώσιμων

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, που θα δίνουν τη δυνατότητα στον δήμο να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης που παράγει.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης όσο και εκ μέρους των δήμων, οι οποίοι με τα μειωμένα μέσα που διαθέτουν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε καινοτόμες διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή τεχνικών διαλογής των αστικών στερεών αποβλήτων στην πηγή, με έμφαση τα βιοαπόβλητα. Μάλιστα, έγινε αναφορά στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Πειραιά στo πλαίσιο του ΟΠΣ-ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά προμήθεια κάδων βιοαποβλήτων, απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας, συνολικού ποσού 6.148.198,00 €.

Ο κ. Γραφάκος μετέφερε στον κ. Μώραλη την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να αξιοποιούν στο μέγιστο τα βιοαπόβλητά τους μέχρι το τέλος του 2020.

Οι κ.κ. Γραφάκος και Μώραλης συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων και η λήψη στοιχείων από όλους τους φορείς με τους οποίους οι δήμοι συνεργάζονται για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμών τους.

Τέλος, επισημάνθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα αλλά και από τον Δήμαρχο, ότι θα πρέπει να ανασταλούν οι διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4609/19, σχετικά με την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στους ΟΤΑ α’ βαθμού για την ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας, δηλαδή την επιβολή 10 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 01.01.2020, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά ανά έτος 5 ευρώ ανά τόνο, έως τα 35 ευρώ ανά τόνο.

Πρόκειται για μια επιβάρυνση η οποία εάν εφαρμοστεί από 01.01.2020 θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των δήμων, δεδομένου ότι δεν είναι έτοιμοι ακόμα για την ορθή διαλογή και διαχείριση των ανακυκλώσιμών τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι για τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πόντιση καλωδίων Υψηλής Τάσης ΑΔΜΗΕ

Η Αριάδνη Interconnection, θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα καλωδιακά τμήματα της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και την ανάδειξη των αναδόχων για τα τέσσερα επιμέρους τμήματα του έργου.

Μετά τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού στις 14 Νοεμβρίου 2019, μειοδότριες εταιρείες ανακηρύχθηκαν οι κάτωθι:

1. Η Prysmian, για το πρώτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.

2. Η Nexans, για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.

3. Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

4. Η Prysmian, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Ο Πρόεδρος της «Αριάδνη Interconnection» και Πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η ανάδειξη αναδόχων για τα καλωδιακά τμήματα του έργου επιβεβαιώνει την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής στην Μεταφορά Ηλεκτρικής Ενέργειας χωρίς καθυστερήσεις.

Η διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που αποτελεί προτεραιότητα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2023, εισέρχεται με επιτυχία στη φάση υλοποίησης».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το μετασχηματισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εν γένει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή το ν/σ είχε τεθεί προς δημόσια διαβούλευση η οποία έληξε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας συνολικά 220 σχόλια. Επόμενα βήματα είναι η εισαγωγή του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής προς συζήτηση και κατόπιν η ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο επίκεντρο των αλλαγών που νομοσχεδίου βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, για την οποία προβλέπεται μία ευρεία δέσμη μέτρων προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να είναι σε θέση να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία, στο πλαίσιο του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος με τους ιδιώτες παίκτες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται -μεταξύ άλλων- προσέλκυση στελεχών από την αγορά, νέο καθεστώς πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου, με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ, άρση της μονιμότητας σε νεοπροσλαμβανόμενους, ενίσχυση της ευελιξίας στις προμήθειες -με σεβασμό στη διαφάνεια- και ενίσχυση της κινητικότητας τόσο μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ (δηλ. ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ) όσο και προς το Δημόσιο γενικότερα, για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται επίσης και ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της, μία διαδικασία που ενδέχεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου, ήδη μέσα στο 2019 ή στις αρχές του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ συνίσταται σε διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας με την ίδρυση δύο νέων εταιρειών, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, ενώ η παλαιά εταιρεία θα παραμείνει ως ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα περιέλθουν τα μεγάλα διεθνή project στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, δηλαδή ο αγωγός IGB -που βρίσκεται πλέον υπό κατασκευή- και 2 ακόμη αγωγοί που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και ωρίμανση: IGI Poseidon και EastMed.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα