fbpx
Connect with us

Κτιριακά Έργα

Τα αναξιοποίητα ακίνητα της Briq Properties και η επέκταση χαρτοφυλακίου

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακίνητο ιδιοκτησίας της Briq

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Δεκεμβρίου του 2019, όταν η Briq Properties ανακοίνωνε την αγορά μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας ισογείου καταστήματος ειδικής χρήσης, με ημιώροφο και υπόγειο, έναντι τιμήματος 1,75 εκατ. ευρώ. Για ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 474 τ.μ., που αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 175,83 τ.μ., ημιώροφο 87,91 τ.μ., υπόγειο κύριας χρήσης 210,25 τ.μ.. Και το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 64 (σ.σ. εντός Δήμου Αθηναίων), όντας πλήρως μισθωμένο σε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας.

Αυτό το κτίριο, ήταν και το τελευταίο που προσέθετε η Briq Properties λίγο πριν φύγει το 2019, για ένα χαρτοφυλάκιο που αριθμεί πλέον πάνω από 20 ακίνητα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

Για να μιλάμε πιο αναλυτικά και με τη γλώσσα των αριθμών, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων έχει αυτή τη στιγμή χαρτοφυλάκιο με 22(+) ακίνητα, η συνολική επιφάνεια των οποίων ξεπερνάει τα 51.979 τ.μ. Η εκμισθωμένη επιφάνεια ορίζεται πάνω από 46.682 τ.μ., για ακίνητα που η σταθμισμένη μέση διάρκεια μισθώσεων φτάνει στα 8-9 έτη.

Όσον αφορά την εμπορική αξία των ακινήτων κοστολογείται περί τα 59 εκατ. ευρώ. Επομένως, μιλάμε για ένα αρκετά ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Η αξιοποίηση που γίνεται σε παρόντα χρόνο από την ελληνική ΑΕΕΑΠ ποικίλει. Κι αυτό, διότι η Briq έχει ακίνητα που διατίθενται για πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Λόγω χάριν, υπάρχει το ακίνητο της πρώην Πρεσβείας του Καναδά στο Κολωνάκι (οδός Ι. Γενναδίου 4 & Υψηλάντου) που είχε αγοράσει η Briq από τον ισχυρό άνδρα της τουρκικής Dogus, Φερίτ Σαχένκ, και το οποίο αναμένεται να αναμορφωθεί για να ανοίξει ως πολυτελές ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της και μεγάλα κτίρια εγκαταστάσεων γραφείων, όπως χαρακτηριστικά αποτελούν:
  • το πενταώροφο κτίριο γραφείων με υπόγειες θέσεις στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 6.806,03 τ.μ., στην οδό Αλεξάνδρου Πάντου 23 (Καλλιθέα, μισθωμένο στην Unisystems Α.Ε.)
  • το εξαώροφο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 3.915,33 τ.μ., στην οδό Αργυρουπόλεως 2Α (Καλλιθέα, βασικοί ενοικιαστές του κτιρίου είναι εταιρείες του Ομίλου Quest)

Την ίδια στιγμή, διαθέτει κτίρια αποθηκευτικών χώρων και διανομής, τα οποία καθίστανται ιδιαίτερα θελκτικά για εταιρείες που αναζητούν μεγάλους χώρους για τις αποθήκες τους (βλ. την Pharmaserve-Lilly S.A.C.I). Και φυσικά, δεν θα μπορούσαν στη λίστα της Briq να μην περιλαμβάνονται χώροι καταστημάτων (βλ. κατάστημα Elpedison επί της Λεωφόρου Κηφισίας 283 και Σολωμού 2), όπως επίσης και ξενοδοχειακές μονάδες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα καταλύματα Mr & Mrs White σε Πάρο και Τήνο.

Σημειώνεται, ότι σύντομα τα ακίνητα της Briq θα αυξηθούν κι άλλο, καθώς θα προστεθεί σε αυτά και η μονάδα Mr & Mrs White στην Κέρκυρα, για την οποία έχει ήδη υπογραφεί σχετικό προσύμφωνο.

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Επισημαίνεται, πως η ΑΕΕΑΠ έχει προχωρήσει σε εκμίσθωση σχεδόν του 98% των ακινήτων που διαθέτει. Τα κτίρια που ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί είναι αυτό της πρώην Πρεσβείας του Καναδά στο Κολωνάκι που προαναφέραμε (σ.σ. κι όλα δείχνουν ότι θα γίνει ξενοδοχείο), ένα κτίριο αποθηκευτικών χώρων με συνολική επιφάνεια 2.228,96 τ.μ. επί της Λεωφόρου Κηφισού 123 και ένα οικόπεδο, που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισού 117 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Φυσικά, πέρα από την αξιοποίηση και των συγκεκριμένων εναπομεινάντων ακινήτων, η Briq θα έχει τα μάτια της ανοικτά για κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί για περαιτέρω επέκταση χαρτοφυλακίου. Άλλωστε, μιλάμε για μία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που όπως είδαμε έχει σχεδόν απόλυτη πληρότητα και άρα, το να αποκτήσει νέα κτίρια, ακίνητα κι εκτάσεις δεν μπορεί παρά να την αφορά.

Επίσης, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν σε κάποιες από τις επόμενες αγορές της Briq Properties θα υπάρξει αξιοποίηση ακινήτου μέσω πώλησης. Καθώς το κομμάτι της πώλησης ακινήτων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δράσεις μίας ΑΕΕΑΠ.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print

Κτιριακά Έργα

The Orbit: Σε λειτουργία το εμβληματικό κτίριο στην Κηφισίας

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

The Orbit

Το «The Orbit», το εντυπωσιακό νέο «σπίτι» της Beat και άλλων μεγάλων εταιρειών (βλ. Ζeniθ), έχει ανοίξει για τα καλά τις πύλες του και φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του, πλέον, τους εργαζομένους μερικών εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Τις κατασκευές για το εντυπωσιακό κτίριο, συνολικής έκτασης 42.000τμ με 9 ορόφους και 6 υπόγεια, που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Κηφισίας με την Πανόρμου, ανέλαβε και διεκπεραίωσε επιτυχώς η ΤΕΡΝΑ. Με την εταιρεία Focal να έχει το project management, τη Wizitsolutions τη δικτύωση και την LDK τα Ηλεκτρομηχανολογικά. Η ABAS Integrated Systems είχε ολοκληρώσει από μεριάς της τη μελέτη, την προμήθεια και εγκατάσταση του Συστήματος Ανακοινώσεων και Διανομής Μουσικής της Beat. Επίσης, καίρια ήταν κι η συμβολή της Noval Properties, καθώς η ΑΕΕΑΠ ήταν εκείνη που ολοκλήρωσε την κατασκευή του έργου.

Επισημαίνεται, πως από τις 12 Νοεμβρίου του 2019 είχαν αρχίσει κιόλας να μετεγκαθίστανται οι πρώτες ομάδες της Beat στις καινούργιες, σύγχρονες γραφειακές εγκαταστάσεις. Η Beat έχει αυτή τη στιγμή 700 εργαζομένους, συνολικά, εκ των οποίων οι μισοί μπαίνουν πια στο Orbit.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

Το «The Orbit» συνιστά ένα εμβληματικό κτιριακό project, που σύμφωνα με τον Νίκο Δρανάκη, Founder της Beat, μπορεί σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας εποχής για την Αθήνα. Μπορεί να σηματοδοτήσει την πορεία, προς μία καλύτερη και πιο δημιουργική πόλη. Στο Obrit, η άλλοτε startup εταιρεία θα στεγάσει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας της.

Το κτίριο είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που έκαναν δύο φιλόδοξοι αρχιτέκτονες, η Νατάσα Λιανού και ο Ερμής Χαλβατζής, έπειτα από τετραετή και σε βάθος εργασία τους πάνω στο project. Εκτός από την αρχιτεκτονική του κτιρίου, το παραπάνω δίδυμο επιμελήθηκε εξίσου και τη διακόσμηση των γραφείων της Beat.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Σειρά ανοικτών διαγωνισμών για σημαντικά ακίνητα από το ΕΤΕΑΕΠ

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακίνητα στην Αθήνα

Σε διαγωνισμό βγάζει το ΕΤΕΑΕΠ (σ.σ. Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών), ακίνητο ιδιοκτησίας του που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου 1 και Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα, στην περιοχή του Ψυρρή.

Το κτίριο είναι παλιό, μιας και έχει κατασκευαστεί το 1956, αλλά εναρμονίζεται με τον χαρακτήρα της περιοχής στην οποία βρίσκεται, καθώς γενικότερα στο σημείο βλέπουμε κτίρια ποικίλης παλαιότητας και μορφής μεν, μικτών χρήσεων δε. Μάλιστα, οι προοπτικές ανάπτυξης του Ψυρρή γίνονται όλο και μεγαλύτερες τελευταία, με τις ξενοδοχειακές επενδύσεις να είναι από αυτές που μπορούν να πρωταγωνιστούν (και) εκεί.

Επανερχόμενοι πάλι και αναφορικά με το κτίριο της Μενάνδρου 1 υπογραμμίζεται, πως η εκμίσθωση αφορά αποκλειστικά στους χώρους της κεντρικής εισόδου του ισογείου, του μεσόροφου και τους υπόλοιπους έξι ορόφους, συνολικής μικτής επιφάνειας 845,15 τετραγωνικών μέτρων. Αυτός ο μικρός περιορισμός διευκρινίζεται και τίθεται, διότι τα ισόγεια καταστήματα είναι ήδη εκμισθωμένα προς εμπορική χρήση. Οι όροφοι είναι σχεδόν πανομοιότυποι, με εξαίρεση μονάχα τον 6ο που είναι σε εσοχή.

Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα και για το ακίνητο ορίζεται στο ποσό των 5,5 χιλ. ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 66 χιλ. ευρώ ετησίως. Η χρονική διάρκεια εκμίσθωσης καθορίζεται στα 12 χρόνια, με έναρξη την ημερομηνία υπογραφής του σχετικού μισθωτηρίου.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Αναφορικά τώρα με τη χρήση του ακινήτου το ΕΤΕΑΕΠ δεν βάζει κάποιον περιορισμό, πέραν του να υπάρξει εκμετάλλευση του κτιρίου που θα είναι σύννομη με τους όρους που θέτει η Υπηρεσία Δόμησης (σ.σ. πολεοδομία) του Δήμου Αθηναίων.

Σημειώνεται, ότι το κτίριο στου Ψυρρή είναι σε μέτρια κατάσταση και χρήζει αρκετών παρεμβάσεων προκειμένου να καταστεί λειτουργικό και ανάλογα, φυσικά, με τη χρήση για την οποία προορίζεται από τον μισθωτή.

Προηγουμένως, το ακίνητο χρησιμοποιείτο ως κτίριο γραφείων. Επομένως, αν ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό επιθυμεί να ανακατασκευάσει το κτίριο για τη μετατροπή του σε νέες γραφειακές εγκατάστασεις, το κόστος θα είναι αναλογικά μικρότερο. Μιας και δεν θα απαιτηθεί αλλαγή χρήσης.

Αν από την άλλη ο μισθωτής επιλέξει να πραγματοποιήσει ξενοδοχειακή επένδυση στο ακίνητο, τότε οι εργασίες αναμόρφωσης (όπως και το κόστος) θα είναι μεγαλύτερες, καθώς σε εκείνη την περίπτωση η αλλαγή χρήσης του κτιρίου απαιτείται να μεταβληθεί.

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πέραν του ακινήτου της Μενάνδρου 1 και Ευριπίδου, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών «τρέχει» παράλληλα μία σειρά διαγωνισμών.

Υπάρχει ο διαγωνισμός για το πρώην κατάστημα «FOKAS» στην οδό Σταδίου 41 που παρουσιάσαμε πρόσφατα σε ρεπορτάζ.

Υπάρχει το πολυώροφο επαγγελματικό ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην οδό Πλατεία Λουδοβίκου 4 στον Δήμο Πειραιά, έναντι του σιδηροδρομικού σταθμού ΗΣΑΠ, για το οποίο οι προσφορές ανοίγουν στις 6 Φεβρουαρίου. Το ισόγειο κατάστημά του εν λόγω κτιρίου είναι εκμισθωμένο και δεν συμπεριλαμβάνεται στην διακήρυξη. Συνεπώς η εκμίσθωση αφορά αποκλειστικά τους χώρους του ημιωρόφου, των υπόλοιπων 8 ορόφων και του δώματος, συνολικής μικτής επιφάνειας 1.418,00 τ.μ. (ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 9,5 χιλ. ευρώ, για μίσθωση χρονικής διάρκειας 12+2 ετών).

Συνάμα υπάρχει και το ακίνητο επί της Λένορμαν 210, που πρόκειται για γραφείο (οριζόντια ιδιοκτησία), επιφάνειας 385,00 τετραγωνικών μέτρων, με ημιυπαίθριο χώρο επιφάνειας 49,00 τ.μ., ο οποίος έχει κλείσει και έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό του γραφείου και έτσι η συνολική του επιφάνεια του χώρου είναι 434 τ.μ. (ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 2 χιλ. ευρώ, για μίσθωση χρονικής διάρκειας 12+2 ετών). Οι προσφορές για το συγκεκριμένο κτίριο ανοίγουν στις 30 Ιανουαρίου.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του «Δημόκριτου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας υπέγραψε χθες  τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών  «Δημόκριτος».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Δήμας δήλωσε:

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την Έρευνα και την Καινοτομία, καθώς σήμερα υπογράψαμε-παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και του Γενικού Γραμματέα  Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Αθ. Κυριαζή- τη συμφωνία ύψους 48 εκατ. ευρώ, εκ των τα 24 εκατ. ευρώ προέρχονται από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη δημιουργία τριών νέων κτιρίων και την ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Η συμφωνία αυτή, θα επιτρέψει στο «Δημόκριτο» να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να αυξήσει τη δυναμικότητά του προσφέροντας στην Επιστήμη, την Έρευνα, την Καινοτομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα