Connect with us

Κτιριακά Έργα

Τα αναξιοποίητα ακίνητα της Briq Properties και η επέκταση χαρτοφυλακίου

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακίνητο ιδιοκτησίας της Briq

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Δεκεμβρίου του 2019, όταν η Briq Properties ανακοίνωνε την αγορά μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας ισογείου καταστήματος ειδικής χρήσης, με ημιώροφο και υπόγειο, έναντι τιμήματος 1,75 εκατ. ευρώ. Για ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 474 τ.μ., που αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 175,83 τ.μ., ημιώροφο 87,91 τ.μ., υπόγειο κύριας χρήσης 210,25 τ.μ.. Και το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 64 (σ.σ. εντός Δήμου Αθηναίων), όντας πλήρως μισθωμένο σε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας.

Αυτό το κτίριο, ήταν και το τελευταίο που προσέθετε η Briq Properties λίγο πριν φύγει το 2019, για ένα χαρτοφυλάκιο που αριθμεί πλέον πάνω από 20 ακίνητα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

Για να μιλάμε πιο αναλυτικά και με τη γλώσσα των αριθμών, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων έχει αυτή τη στιγμή χαρτοφυλάκιο με 22(+) ακίνητα, η συνολική επιφάνεια των οποίων ξεπερνάει τα 51.979 τ.μ. Η εκμισθωμένη επιφάνεια ορίζεται πάνω από 46.682 τ.μ., για ακίνητα που η σταθμισμένη μέση διάρκεια μισθώσεων φτάνει στα 8-9 έτη.

Όσον αφορά την εμπορική αξία των ακινήτων κοστολογείται περί τα 59 εκατ. ευρώ. Επομένως, μιλάμε για ένα αρκετά ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Η αξιοποίηση που γίνεται σε παρόντα χρόνο από την ελληνική ΑΕΕΑΠ ποικίλει. Κι αυτό, διότι η Briq έχει ακίνητα που διατίθενται για πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Λόγω χάριν, υπάρχει το ακίνητο της πρώην Πρεσβείας του Καναδά στο Κολωνάκι (οδός Ι. Γενναδίου 4 & Υψηλάντου) που είχε αγοράσει η Briq από τον ισχυρό άνδρα της τουρκικής Dogus, Φερίτ Σαχένκ, και το οποίο αναμένεται να αναμορφωθεί για να ανοίξει ως πολυτελές ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της και μεγάλα κτίρια εγκαταστάσεων γραφείων, όπως χαρακτηριστικά αποτελούν:
  • το πενταώροφο κτίριο γραφείων με υπόγειες θέσεις στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 6.806,03 τ.μ., στην οδό Αλεξάνδρου Πάντου 23 (Καλλιθέα, μισθωμένο στην Unisystems Α.Ε.)
  • το εξαώροφο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 3.915,33 τ.μ., στην οδό Αργυρουπόλεως 2Α (Καλλιθέα, βασικοί ενοικιαστές του κτιρίου είναι εταιρείες του Ομίλου Quest)

Την ίδια στιγμή, διαθέτει κτίρια αποθηκευτικών χώρων και διανομής, τα οποία καθίστανται ιδιαίτερα θελκτικά για εταιρείες που αναζητούν μεγάλους χώρους για τις αποθήκες τους (βλ. την Pharmaserve-Lilly S.A.C.I). Και φυσικά, δεν θα μπορούσαν στη λίστα της Briq να μην περιλαμβάνονται χώροι καταστημάτων (βλ. κατάστημα Elpedison επί της Λεωφόρου Κηφισίας 283 και Σολωμού 2), όπως επίσης και ξενοδοχειακές μονάδες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα καταλύματα Mr & Mrs White σε Πάρο και Τήνο.

Σημειώνεται, ότι σύντομα τα ακίνητα της Briq θα αυξηθούν κι άλλο, καθώς θα προστεθεί σε αυτά και η μονάδα Mr & Mrs White στην Κέρκυρα, για την οποία έχει ήδη υπογραφεί σχετικό προσύμφωνο.

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Επισημαίνεται, πως η ΑΕΕΑΠ έχει προχωρήσει σε εκμίσθωση σχεδόν του 98% των ακινήτων που διαθέτει. Τα κτίρια που ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί είναι αυτό της πρώην Πρεσβείας του Καναδά στο Κολωνάκι που προαναφέραμε (σ.σ. κι όλα δείχνουν ότι θα γίνει ξενοδοχείο), ένα κτίριο αποθηκευτικών χώρων με συνολική επιφάνεια 2.228,96 τ.μ. επί της Λεωφόρου Κηφισού 123 και ένα οικόπεδο, που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισού 117 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Φυσικά, πέρα από την αξιοποίηση και των συγκεκριμένων εναπομεινάντων ακινήτων, η Briq θα έχει τα μάτια της ανοικτά για κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί για περαιτέρω επέκταση χαρτοφυλακίου. Άλλωστε, μιλάμε για μία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που όπως είδαμε έχει σχεδόν απόλυτη πληρότητα και άρα, το να αποκτήσει νέα κτίρια, ακίνητα κι εκτάσεις δεν μπορεί παρά να την αφορά.

Επίσης, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν σε κάποιες από τις επόμενες αγορές της Briq Properties θα υπάρξει αξιοποίηση ακινήτου μέσω πώλησης. Καθώς το κομμάτι της πώλησης ακινήτων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δράσεις μίας ΑΕΕΑΠ.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print

Κτιριακά Έργα

Χαλάνδρι: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προσωρινής στήριξης της Βίλας Κεφαλληνού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Βίλα Κεφαλληνού στο Χαλάνδρι

«Ανάσα» ζωής δίνουν στη Βίλα Κεφαλληνού οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την προσωρινή στήριξη του ιστορικού διατηρητέου, που απειλήθηκε με ολική κατάρρευση.

Η υλοποίηση του έργου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, δεδομένης της πλινθοδομής του ακινήτου, αλλά και της πολύχρονης εγκατάλειψής του, ως αποτέλεσμα αφενός γραφειοκρατικών εμποδίων, αφετέρου παραλείψεων των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου.

Στο ιστορικό διατηρητέο της πλατείας Κέννεντυ έγιναν κατεπείγουσες εργασίες για τη στήριξη των φερόμενων στοιχείων, λόγω κατάρρευσης εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας, γεγονός που είχε καταστήσει το κτίριο επικίνδυνο τόσο για τους διερχόμενους πεζούς όσο και για τους περιοίκους.

Για τη στήριξη χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά πλαίσια και κοιλοδοκοί οι οποίοι τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να δημιουργηθεί σχάρα παραλαβής και μεταφοράς των φορτίων. Όπου δεν υπήρχε οροφή από σκυρόδεμα τοποθετήθηκαν επιπλέον ξύλινα μαδέρια, ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια της κάλυψης.

Και περίφραξη

Επίσης περιμετρικά του οικοπέδου κατασκευάστηκε περίφραξη ύψους 1,80 μ., η οποία αποτελείται από γαλβανισμένους κοιλοδοκούς και τραπεζοειδή λαμαρίνα. Επίσης κατασκευάστηκε δίφυλλη ανοιγόμενη πόρτα.

Αγώνας για την απόκτηση του οικοπέδου

Σημειώνεται ότι μόλις τον Φεβρουάριο του 2019, και μετά από ενδελεχή έρευνα που έγινε από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, αποκαλύφθηκε ότι το κτίριο είχε απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για λογαριασμό του Δήμου Χαλανδρίου, με σκοπό την διάνοιξη της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Από τότε η σημερινή διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες άδειες για να γίνουν οι εργασίες στήριξης, ενώ παράλληλα διερευνά τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την απόκτηση όλο του οικοπέδου έκτασης περίπου 3 στρεμμάτων.

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημειώνοντας:

«Το πρώτο βήμα έγινε. Εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες άδειες και ολοκληρώσαμε ήδη τις εργασίες συντήρησης. Συνεχίζουμε τον αγώνα να δώσουμε λύση στα γραφειοκρατικά αδιέξοδα δεκαετιών, έτσι ώστε όλο το οικόπεδο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θα καταφέρουμε να περισώσουμε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και της ιστορίας της.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Πάιατ στο κτιριακό έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ “Anna Papageorgiou STEM Center”

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Επίσκεψη Pyatt σε κτιριακό έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το νέο υπερσύγχρονο κτηριακό συγκρότημα “Anna Papageorgiou STEM Center” του Κολλεγίου Ανατόλια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2020, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κ. Gregory W. Pfleger.

Ο κ. Pyatt περιηγήθηκε στους χώρους του νέου συγκροτήματος και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Ανατόλια, Δρ. Πάνο Βλάχο και τον κ. Γιάννη Τσορμπατζόγλου, COO Innovation and Planning & Vice President Cross Divisional Programs του Κολλεγίου, για τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού κέντρου STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics Center), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, προάγοντας με πρωτοποριακό τρόπο και με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, τις επιστήμες, την καινοτομία και τη βιωματική μάθηση.

Το συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000 τ.μ., το οποίο κατασκευάζεται από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ, πρόκειται να στεγάσει εργαστηριακά μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, καθώς και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές της ευρύτερης κοινότητας. Οι χώροι του περιλαμβάνουν 3 εργαστήρια STEM, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δημιουργικής ενασχόλησης και εκπαίδευσης, γραφεία προσωπικού, αίθουσα δοκιμών, καθώς και πλήθος βοηθητικών χώρων.

Σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, το “Anna Papageorgiou STEM Center” πρόκειται να αποτελέσει πρότυπο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, επιτυγχάνοντας μηδενικές εκπομπές ρύπων, με την ενσωμάτωση τελευταίας τεχνολογίας ενεργειακών συστημάτων και υλικών, καθώς και την εκτενή χρήση της ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι μαθητές και οι καθηγητές θα έχουν πρόσβαση στα συστήματά του κτηρίου, έτσι ώστε να βλέπουν στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας.

Σημειώνεται πως η νέα κτηριακή προσθήκη στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια γίνεται πραγματικότητα με τη χρηματοδοτική συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού USAID/ASHA των Η.Π.Α, του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, καθώς και δωρεών Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια και άλλων οργανισμών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Δυτ. Μακεδονία: Παράταση στην υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης σχολικών υποδομών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σχολική αίθουσα πίνακας και θρανία

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020, προχώρησαν σε παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της Πρόσκλησης που αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων ανάπτυξης και αναβάθμισης υποδομών σχολικής εκπαίδευσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020. Σύμφωνα με την τροποποίηση η ημερομηνία λήξης της υποβολής προτάσεων μεταφέρεται στις 31/07/2020, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Η πρόσκληση αφορά στην κατασκευή σχολικών εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης και της τεχνικής / επαγγελματικής εκπαίδευσης και της Αρχικής Επαγγελματικής κατάρτισης) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Λοιποί Φορείς καθ’ αρμοδιότητα, καθώς και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους φορείς.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα υλοποιηθούν με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 11 – «Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση, καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020, το Σύστημα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων, τους Κανόνες Επιλεξιμότητας των δαπανών των Πράξεων κλπ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020, στη διεύθυνση www.pepdym.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα