Connect with us

Εταιρικά Nέα

Συστήματα διαχείρισης στην επιχείρηση: Δαπάνη ή επένδυση;

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή: Σαμαράς & Συνεργάτες

Sponsored Content

Η ανάπτυξη ενός Συστήματος Διαχείρισης και η πιστοποίηση της επιχείρησης κοστίζουν. Το κόστος, όμως, αυτό μεταφράζεται σε δαπάνη ή επένδυση για την επιχείρηση;

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η αγορά ανεξαρτήτως κλάδου εξελίσσεται με το δικό της βηματισμό, κίνητρα, στόχους και δύναμη ωθώντας στην αλλαγή προσεγγίσεων, οπτικής και κανόνων. Οι επιχειρήσεις, όπως όλοι οι φυσικοί οργανισμοί, είτε επιλέγουν συνειδητά, είτε αναγκάζονται να ακολουθήσουν τον βηματισμό αυτό και να μετασχηματίσουν την λειτουργία τους με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και επιχειρησιακή τους συνέχεια στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται («Δεν επιβιώνει ούτε το δυνατότερο, ούτε το εξυπνότερο είδος, αλλά το πλέον προσαρμόσιμο στις αλλαγές», Charles Darwin). Αναγνωρίζοντας ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, η ανάπτυξη όμως όχι (John Maxwell) όλοι προσπαθούμε να καθορίσουμε τις παραμέτρους, που θα οδηγήσουν τις εταιρίες μας στη σωστή κατεύθυνση με ασφάλεια, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους της διαδρομής, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Πτυχές που αποτελούν βασικές παραμέτρους επιτυχίας της προσαρμογής αυτής είναι οι υποδομές, ο εξοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό, η δομή και λειτουργία το οργανισμού, οι μηχανισμοί ελέγχου, η στοχοθεσία και φυσικά η ίδια η Διοίκηση. Κάθε όρος συμβάλει καταλυτικά στην προσπάθεια εξέλιξης και βελτίωσης της εταιρικής επίδοσης σε οποιοδήποτε τομέα αυτή επιλέξει είτε είναι η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων ή υπηρεσιών, το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η Υγεία & Ασφάλεια των εργαζομένων και των εμπλεκόμενων με τις λειτουργίες τους κλπ.

Στην κατεύθυνση αυτή, και έχοντας αναγνωρίσει την αξία της καθεμίας από τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν, τα διεθνή πρότυπα (ISO Standards) ορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις (ή τις κατευθυντήριες γραμμές από μια άλλη οπτική προσέγγιση) που θα πρέπει να ικανοποιούνται, ώστε να επιτευχθεί η εταιρική βελτίωση στον οποιονδήποτε τομέα, ενώ τα Συστήματα Διαχείρισης έρχονται να μετασχηματίσουν τις απαιτήσεις αυτές σε εφαρμοστέες πρακτικές και λειτουργία της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω πτυχές αποτελούν και βασικές παραγράφους όλων των προτύπων, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι τελικά τα πρότυπα δεν απέχουν από την προσέγγιση του «επιχειρείν», αλλά αντίθετα είναι business oriented.

Επιβεβαίωση της προσπάθειας αυτής αποτελεί η πιστοποίηση του εφαρμοστέου Συστήματος Διαχείρισης, σύμφωνα με το επιλεγμένο πρότυπο από κάποιο διαπιστευμένο φορέα. Η πιστοποίηση, όμως, δεν αποτελεί ούτε αυτοσκοπό, ούτε τον μονοσήμαντο στόχο, ούτε την διασφάλιση της επίτευξης του απώτερου σκοπού που όπως αναφέραμε είναι η διαρκής εταιρική βελτίωση.

Ταυτόχρονα δε σημαίνει την λήξη της προσπάθειας, αλλά απεναντίας -και σύμφωνα με την βασική αρχή του αέναου κύκλου του Deming- σηματοδοτεί την έναρξη ενός διαρκούς ταξιδιού με πυξίδα προσανατολισμένη στην εταιρική βελτίωση, όπως αυτή μετουσιώνεται από τη Διοίκηση της επιχείρησης σε ποσοτικοποιημένους στόχους.

Αναμφισβήτητα, η πιστοποίηση αποτελεί εφόδιο στον αγώνα του οργανισμού για την εδραίωση του στον επιχειρηματικό στίβο, αλλά δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην εργαλειοποίηση της κατάληξης της προσπάθειας αυτής ως εφόδιο Marketing και μόνο, καθώς τότε υποβαθμίζονται τα λοιπά οφέλη ενός Συστήματος Διαχείρισης. Αντίθετα, η ουσιαστική αξιοποίηση ενός Συστήματος

Διαχείρισης στο μέγιστο βαθμό συνεισφέρει καταλυτικά στον μετασχηματισμό και εξέλιξη μιας επιχείρησης, αφού λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους επιτυχίας, που αναφέρθηκαν, μετατρέποντας την δαπάνη σε επένδυση και αποδίδοντας προστιθέμενη αξία στην ίδια την επιχείρηση.

Συμπερασματικά, λοιπόν, θα λέγαμε ότι ένα Σύστημα Διαχείρισης μπορεί να αποτελέσει μοχλό βελτίωσης ενός οργανισμού, εφόσον υπάρχει ορθή προσέγγιση, η απαιτούμενη θέληση και η σωστή δόμηση του, καθώς αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο με πολλές δυνατότητες η αξιοποίηση του οποίου, όμως, έγκειται στον επιχειρηματία και η προστιθέμενη αξία του αποδίδεται κατά την χρήση και όχι την απόκτηση του.

Advertisement

Η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ έχει τη θέληση, την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και οργάνωσης της επιχείρησης και εγγυάται την συνεχή υποστήριξή σας τόσο κατά τη διάρκεια ανάπτυξης όσο και μετά την εγκατάσταση του Συστήματος Διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η μακρόχρονη και αποτελεσματική λειτουργία του.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα