Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Σε λειτουργία το mega-αιολικό πάρκο του Καφηρέα – «Πράσινη» ενέργεια για χιλιάδες νοικοκυριά

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αιολικό Καφηρέα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑΕγκαινιάστηκε η συστοιχία των 7 αιολικών πάρκων του «Καφηρέα» στη Νότια Εύβοια, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο «πράσινης» ενέργειας της Enel Green Power, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο επικεφαλής της Enel Green Power Ευρώπης, Αριστοτέλης Χαντάβας καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power, Antonio Cammisecra.

Το έργο που θα παράγει το 4,5% της εγχώριας αιολικής ενέργειας (και το 4% της ενέργειας από ΑΠΕ γενικότερα), σηματοδοτεί τον διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου «καθαρής» ενέργειας στη χώρα μας για την Enel Green Power ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται και 8ο αιολικό πάρκο, με το οποίο η συνολική ισχύς του «Καφηρέα» θα «σκαρφαλώσει» στα 168 MW.

Ένα έργο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία εν μέσω ύφεσης

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κος Χαντάβας, υπογράμμισε τη μεγάλη επιτυχία της ολοκλήρωσης του έργου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, παρόλες τις αντιξοότητες.

Ο κος Cammisecra από μεριάς του, μιλώντας για το έργο, είπε ότι αυτό συνιστά ένα παράδειγμα αντοχής και επιμονής το οποίο συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτες προκλήσεις τεχνικής φύσης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power ανέφερε ότι η εταιρεία αναπτύσσει τόσο αιολικά όσο και φωτοβολταϊκά project στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η εταιρεία ενδιαφέρεται να αναπτύξει τα σχέδιά της και στην αγορά αποθήκευσης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να «πιάσει» τον στόχο του 35% σε ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 εντοπίζοντας ως βασική προϋπόθεση την υπέρβαση της γραφειοκρατίας που προκαλεί καθυστερήσεις για τους επενδυτές.

Η στιγμή των εγκαινίων του αιολικού του Καφηρέα

Μητσοτάκης: Ακρογωνιαίος λίθος ανάπτυξης η «πράσινη» ενέργεια

Εν μέσω πανηγυρικού κλίματος για τη θέση του αιολικού πάρκου σε εμπορική λειτουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για άλλη μία φορά την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της χώρας με στήριξη επενδύσεων που «πρασινίζουν» το εγχώριο ενεργειακό μείγμα και συμβάλλουν στη διεύρυνση του μεριδίου των ΑΠΕ.

Στην ομιλία που απηύθυνε, τόνισε ότι τέτοια έργα «μας φέρνουν πιο κοντά στην απεξάρτηση από το λιγνίτη και στα ζητούμενα του 21ου αιώνα», αναφερόμενος σε ένα πράσινο «νήμα» που διατρέχει όλες τις κυβερνητικές πολιτικές ενώ συμπλήρωσε ότι η «πράσινη» ενέργεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο κος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον απαραίτητο σεβασμό προς το περιβάλλον, λέγοντας ότι «οφείλουμε να εντάσσουμε αρμονικά τις ΑΠΕ στο ελληνικό τοπίο» και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να εμπλέκονται και να στηρίζουν τέτοια έργα, διότι έχουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Καφηρέα

Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τα ρεκόρ

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι όντως πολύ σημαντικά καθώς το 3% των ετησίων εσόδων θα επιστρέφει στους κατοίκους για την υλοποίηση έργων υποδομών ενώ 2,5 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονται προς το Πράσινο Ταμείο.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία δε σταματούν όμως εδώ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 1.200 νέες θέσεις εργασίας -εκ των οποίων πάνω από τις μισές, καλύφθηκαν από ντόπιους-, αναδασώθηκαν πάνω από 250 στρέμματα και φυτεύτηκαν 650 στρ. επιπλέον στο υπεραιωνόβιο δάσος του Καστανόλογγου, το οποίο έως το 2008 είχε απολέσει το 60% του όγκου του λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι ο «Καφηρέας» -κατά τη διάρκεια κατασκευής του- ήταν το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικό του θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αιολικού είναι ότι με τη λειτουργία του θα αποφεύγεται η καύση 450 χιλ. τόνων λιγνίτη κάθε χρόνο ενώ θα  τροφοδοτούνται περίπου 130.000 νοικοκυριά με «καθαρή» ενέργεια, που αθροιστικά θα αγγίζει τις 483 GWh σε ετήσια βάση.

Το έργο

Το μεγάλο αιολικό έργο του Καφηρέα διαθέτει συνολικά 67 ανεμογεννήτριες (με ισχύ 2,3 MW έκαστη) και συνδέεται με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική, μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης, εναέριων γραμμών και υπογείων μεταφοράς, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 500 χλμ.

Στα πολύ ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου συγκαταλέγεται και το αυτοματοποιημένο σύστημα θερμικού εντοπισμού πτηνών που έχει εγκατασταθεί στα αιολικά πάρκα και περιλαμβάνει μηχανισμό αποτροπής και την αυτόματη παύση όλων των ανεμογεννητριών, όταν ένα πτηνό τις προσεγγίσει υπερβολικά.

Η αιολική συστοιχία του Μύτικα

Είναι δε το δεύτερο αιολικό πάρκο στη χώρα -το πρώτο είναι το Α.Π. της ΤΕΡΝΑ στη νησίδα του Αη Γιώργη στον Σαρωνικό- που θα διασυνδέεται με το ΕΣΜΗΕ με δικό του υποβρύχιο καλώδιο.

Τα αιολικά πάρκα

– AΝΑΤΟΛΗΣ ΠΡΙΝΙΑΣ Α.Ε. 16,1MW – 7 ανεμογεννήτριες

– ΚΑΘΑΡΑΣ Α.Ε. 18,4 MW – 8 ανεμογεννήτριες

– ΚΕΡΑΣΙΑΣ Α.Ε. 27,6 MW – 12 ανεμογεννήτριες

– ΜΗΛΙΑΣ Α.Ε. 18,4 MW – 8 ανεμογεννήτριες

– ΜΥΤΙΚΑ Α.Ε. 29,9 MW – 13 ανεμογεννήτριες

– ΣΠΗΛΙΑΣ Α.Ε. 29,9 MW – 13 ανεμογεννήτριες

– ΠΛΑΤΑΝΟΣ Α.Ε. 13,8 MW – 6 ανεμογεννήτριες

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

– 450 χλμ. καλώδια μέσης τάσης (30 kV)

– 45 χλμ. υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

– 23,5 χλμ. εναέριο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

– 18 χλμ. υπόγειο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Το Φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204MW στην Κοζάνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο των 204MW στην Κοζάνη καθώς όπως ανακοίνωσε η EBRD, η ΕΛΠΕ αιτήθηκε χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα έργο που συνολικά έχει προϋπολογιστεί σε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη και θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο χώρος εξαγοράστηκε από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Το έργο θα υλοποιηθεί από την Juwi Hellas.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η έγκριση της χρηματοδότησης από την EBRD θα συμβεί στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει. Με την δημιουργία και λειτουργία του θα καλύπτει 75.000 νυκοκοιριά ενώ θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 187.000 τόνους ετησίως.

Μάλιστα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το έργο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας σημαντικά το ανανεώσιμο δυναμικό της χώρας. Συνιστά κλειδί στα σχέδια απανθρακοποίησης της Ελλάδας, ιδιαίτερα ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΔΕΗΑΝ: Σε δημοπράτηση νέο αιολικό πάρκο στην Τήνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σε δημοπράτηση βγήκε η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες. Το έργο αφορά στη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5MW στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου εκτιμήθηκε σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 11,83 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,54 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα η ΔΕΗΑΝ έβγαλε σε διαγωνισμό για τις 30 Σεπτεμβρίου 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αττική: Έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων σε Δάφνη-Υμηττό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Δάφνης -Υμηττού στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά
54 Δήμους.

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Α.Μπινίσκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο  Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 σχολικών κτιρίων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 790.00 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο κ.Μπινίσκο υπάρχει μια δημιουργική και συστηματική συνεργασία που στόχο της έχει την υλοποίηση σημαντικών έργων στη Δάφνη και στον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση για την έναρξη έργων που θα συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργική συνεργασία με τους δήμους της Αττικής συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια και να αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα ενισχύουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

«Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείωνΕιδικότερα στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και της Pilotis, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης και αναβάθμιση λεβητοστασίου, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering) και του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Net Metering).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 300.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα