Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Σε λειτουργία το mega-αιολικό πάρκο του Καφηρέα – «Πράσινη» ενέργεια για χιλιάδες νοικοκυριά

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αιολικό Καφηρέα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑΕγκαινιάστηκε η συστοιχία των 7 αιολικών πάρκων του «Καφηρέα» στη Νότια Εύβοια, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο «πράσινης» ενέργειας της Enel Green Power, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο επικεφαλής της Enel Green Power Ευρώπης, Αριστοτέλης Χαντάβας καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power, Antonio Cammisecra.

Το έργο που θα παράγει το 4,5% της εγχώριας αιολικής ενέργειας (και το 4% της ενέργειας από ΑΠΕ γενικότερα), σηματοδοτεί τον διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου «καθαρής» ενέργειας στη χώρα μας για την Enel Green Power ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται και 8ο αιολικό πάρκο, με το οποίο η συνολική ισχύς του «Καφηρέα» θα «σκαρφαλώσει» στα 168 MW.

Ένα έργο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία εν μέσω ύφεσης

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κος Χαντάβας, υπογράμμισε τη μεγάλη επιτυχία της ολοκλήρωσης του έργου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, παρόλες τις αντιξοότητες.

Ο κος Cammisecra από μεριάς του, μιλώντας για το έργο, είπε ότι αυτό συνιστά ένα παράδειγμα αντοχής και επιμονής το οποίο συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτες προκλήσεις τεχνικής φύσης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power ανέφερε ότι η εταιρεία αναπτύσσει τόσο αιολικά όσο και φωτοβολταϊκά project στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η εταιρεία ενδιαφέρεται να αναπτύξει τα σχέδιά της και στην αγορά αποθήκευσης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να «πιάσει» τον στόχο του 35% σε ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 εντοπίζοντας ως βασική προϋπόθεση την υπέρβαση της γραφειοκρατίας που προκαλεί καθυστερήσεις για τους επενδυτές.

Η στιγμή των εγκαινίων του αιολικού του Καφηρέα

Μητσοτάκης: Ακρογωνιαίος λίθος ανάπτυξης η «πράσινη» ενέργεια

Εν μέσω πανηγυρικού κλίματος για τη θέση του αιολικού πάρκου σε εμπορική λειτουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για άλλη μία φορά την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της χώρας με στήριξη επενδύσεων που «πρασινίζουν» το εγχώριο ενεργειακό μείγμα και συμβάλλουν στη διεύρυνση του μεριδίου των ΑΠΕ.

Στην ομιλία που απηύθυνε, τόνισε ότι τέτοια έργα «μας φέρνουν πιο κοντά στην απεξάρτηση από το λιγνίτη και στα ζητούμενα του 21ου αιώνα», αναφερόμενος σε ένα πράσινο «νήμα» που διατρέχει όλες τις κυβερνητικές πολιτικές ενώ συμπλήρωσε ότι η «πράσινη» ενέργεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο κος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον απαραίτητο σεβασμό προς το περιβάλλον, λέγοντας ότι «οφείλουμε να εντάσσουμε αρμονικά τις ΑΠΕ στο ελληνικό τοπίο» και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να εμπλέκονται και να στηρίζουν τέτοια έργα, διότι έχουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Καφηρέα

Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τα ρεκόρ

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι όντως πολύ σημαντικά καθώς το 3% των ετησίων εσόδων θα επιστρέφει στους κατοίκους για την υλοποίηση έργων υποδομών ενώ 2,5 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονται προς το Πράσινο Ταμείο.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία δε σταματούν όμως εδώ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 1.200 νέες θέσεις εργασίας -εκ των οποίων πάνω από τις μισές, καλύφθηκαν από ντόπιους-, αναδασώθηκαν πάνω από 250 στρέμματα και φυτεύτηκαν 650 στρ. επιπλέον στο υπεραιωνόβιο δάσος του Καστανόλογγου, το οποίο έως το 2008 είχε απολέσει το 60% του όγκου του λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι ο «Καφηρέας» -κατά τη διάρκεια κατασκευής του- ήταν το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικό του θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αιολικού είναι ότι με τη λειτουργία του θα αποφεύγεται η καύση 450 χιλ. τόνων λιγνίτη κάθε χρόνο ενώ θα  τροφοδοτούνται περίπου 130.000 νοικοκυριά με «καθαρή» ενέργεια, που αθροιστικά θα αγγίζει τις 483 GWh σε ετήσια βάση.

Το έργο

Το μεγάλο αιολικό έργο του Καφηρέα διαθέτει συνολικά 67 ανεμογεννήτριες (με ισχύ 2,3 MW έκαστη) και συνδέεται με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική, μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης, εναέριων γραμμών και υπογείων μεταφοράς, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 500 χλμ.

Στα πολύ ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου συγκαταλέγεται και το αυτοματοποιημένο σύστημα θερμικού εντοπισμού πτηνών που έχει εγκατασταθεί στα αιολικά πάρκα και περιλαμβάνει μηχανισμό αποτροπής και την αυτόματη παύση όλων των ανεμογεννητριών, όταν ένα πτηνό τις προσεγγίσει υπερβολικά.

Η αιολική συστοιχία του Μύτικα

Είναι δε το δεύτερο αιολικό πάρκο στη χώρα -το πρώτο είναι το Α.Π. της ΤΕΡΝΑ στη νησίδα του Αη Γιώργη στον Σαρωνικό- που θα διασυνδέεται με το ΕΣΜΗΕ με δικό του υποβρύχιο καλώδιο.

Τα αιολικά πάρκα

– AΝΑΤΟΛΗΣ ΠΡΙΝΙΑΣ Α.Ε. 16,1MW – 7 ανεμογεννήτριες

– ΚΑΘΑΡΑΣ Α.Ε. 18,4 MW – 8 ανεμογεννήτριες

– ΚΕΡΑΣΙΑΣ Α.Ε. 27,6 MW – 12 ανεμογεννήτριες

– ΜΗΛΙΑΣ Α.Ε. 18,4 MW – 8 ανεμογεννήτριες

– ΜΥΤΙΚΑ Α.Ε. 29,9 MW – 13 ανεμογεννήτριες

– ΣΠΗΛΙΑΣ Α.Ε. 29,9 MW – 13 ανεμογεννήτριες

– ΠΛΑΤΑΝΟΣ Α.Ε. 13,8 MW – 6 ανεμογεννήτριες

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

– 450 χλμ. καλώδια μέσης τάσης (30 kV)

– 45 χλμ. υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

– 23,5 χλμ. εναέριο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

– 18 χλμ. υπόγειο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

EY: Σύντομα η ανάκαμψη για τον κλάδο τον ΑΠΕ παρά τον κορωνοϊό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε ο COVID-19, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά. Αυτό προκύπτει από την 55η έκδοση της έκθεσης της EY για τον τομέα, η οποία συνοδεύεται και από σχετική κατάταξη των 40 ελκυστικότερων χωρών για ΑΠΕ.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή, και άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και ζητήματα διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG), αναγνωρίζονται ως ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μελλοντική δυναμική μιας εταιρείας στη δημιουργία αξίας.

Οι θεσμικοί επενδυτές απαιτούν από τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά, επίσης, να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναξιολογήσουν την εταιρική τους στρατηγική για μείωση των εκπομπών άνθρακα, να ενισχύσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησή τους και να βελτιώσουν τις μεθόδους γνωστοποίησης των δράσεών τους για το κλίμα.

Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή της ΕΥ, έχει ως αποτέλεσμα την κατανομή μεγαλύτερου μέρους κεφαλαίων στις υποδομές ΑΠΕ από τους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κλιματική τους έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της EY, η Ελλάδα υποχώρησε από την 31η στην 33η θέση της κατάταξης. Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, υποβάθμιση, σε σχέση με την 28η θέση στην οποία είχε βρεθεί η χώρα τον Νοέμβριο του 2018, όταν η έκθεση σημείωνε ότι η Ελλάδα είχε δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους διαγωνισμούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% μέχρι το 2020.

Για πρώτη φορά από το 2016, οι ΗΠΑ βρέθηκαν ξανά στην πρώτη θέση του δείκτη ΑΠΕ της EY. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βραχυπρόθεσμη παράταση του Production Tax Credit και στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 57 δισ. δολ. για την εγκατάσταση πάρκων έως και 30GW, μέχρι το 2030.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να διακόψει τις επιδοτήσεις, χάριν μίας ανταγωνιστικότερης εγχώριας αγοράς. Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ως επίπτωση του COVID-19, η Κίνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν αισιόδοξες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα.

Η Γαλλία ανέβηκε από την τέταρτη στην τρίτη θέση, εξασφαλίζοντας υψηλές τιμές για την ενέργεια και συμβόλαια ισχύος 1,4GW για παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, κατά την τελευταία Ανταγωνιστική Διαδικασία (auction), καθώς απεξαρτάται σταδιακά από την πυρηνική ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στην έκτη θέση του δείκτη, υπέβαλε μια πρόταση-ορόσημο για την επανένταξη χερσαίων αιολικών και ηλιακών έργων ενέργειας στην επόμενη Ανταγωνιστική Διαδικασία για Συμβόλαια Προσαύξησης Τιμής (contracts-for-difference auctions), ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη και περισσότερο διαφοροποιημένη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η Ισπανία ανέβηκε κατά τέσσερις θέσεις, και βρίσκεται πλέον στην 11η, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από τον COVID-19, καθώς η κλιματική και η ενεργειακή πολιτική παραμένουν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Η χώρα έχει θέσει απαιτητικούς, αλλά εφικτούς στόχους για την αύξηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

«Ιερή» Ενέργεια: Οι πράσινες λύσεις της Μονής Βατοπεδίου με τη σφραγίδα της ΜΕΤΚΑ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Πιο «πράσινη» είναι πλέον η Μονή Βατοπεδίου, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους, καθώς τους τελευταίους 6 μήνες έχει αισίως στραφεί σε μια λιγότερο ρυπογόνα λύση για τις ενεργειακές της ανάγκες, με ένα υβριδικό έργο που ανέπτυξε η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου MYTILINEOS, η οποία εξειδικεύεται και στην κατασκευή ενεργειακών έργων.

Στόχος του έργου είναι να μειωθεί αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τη Μονής που μέχρι πρότινος κατανάλωνε περίπου 450.000  λίτρα πετρελαίου ετησίως. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους συνολικά δεν τροφοδοτείται από το διασυνδεδεμένο σύστημα, καθιστώντας τη χερσόνησο του Άθω, ένα ακόμη απομονωμένο ενεργειακό σύστημα. Ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται και με το παραπάνω καθότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου έχει πέσει κάτω από το μισό με 12 ώρες «καθαρής» ενέργειας κάθε μέρα αλλά και με ένα πιο αξιόπιστο σύστημα ηλεκτροδότησης, χωρίς διακοπές και αυξομειώσεις τάσης.

Το έργο

Τον περασμένο Δεκέμβριο το μοναστήρι απέκτησε ένα πρωτοποριακό υβριδικό μικρο-δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ισχύος 462 kW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 6 συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου με αθροιστική χωρητικότητα αποθήκευσης 553,8 kWh συνεχούς ρεύματος, 4 γεννήτριες ντίζελ, μετασχηματιστές καθώς και μία γραμμή μεταφοράς 20 kV, μήκους 2 χλμ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αυτό που έπεται είναι η αναβάθμιση της δυνατότητας ανάκτησης του πλεονάσματος ενέργειας και η επέκταση των υποδομών του μικρο-δικτύου στις οποίες θα προστεθεί μία μονάδα βιομάζας -η οποία θα τροφοδοτείται από οργανική ύλη που θα ανακτάται από τα δάση της περιοχής-, περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες και μπαταρίες, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της Μονής -και άρα μηδενισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων- που την προηγούμενη χρονιά άγγιξαν τις 1,45 GWh.

 

Με πληροφορίες από pv-magazine

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Την εκκίνηση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ σηματοδότησε η σημερινή τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστηθεί από το ΥΠΕΝ, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, καθιστώντας έτσι σαφή την αποφασιστικότητα του ΥΠΕΝ να επιλύσει χρόνια προβλήματα της αδειοδοτικής αυτής διαδικασίας που αποτελούσαν τροχοπέδη στην προσέλκυση και ολοκλήρωση νέων επενδύσεων.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο (ν.4685/2020) ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, σημειώνοντας τις εκκρεμότητες που απομένουν (αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο) ώστε το νέο πλαίσιο να καταστεί λειτουργικό και εφαρμόσιμο.

Τόνισε επίσης ότι για την περαιτέρω απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των υπολοίπων σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας θα απαιτηθεί η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε αρχικά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν διαδικασίες και τα προβλήματα που την διέπουν.

Η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι τελική επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας του 2018 που επιτάσσει ότι η αδειοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη (τρία έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένα οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν κατά την δεύτερη φάση όπως ενδεικτικά ο τρόπος ανάπτυξης των δικτύων, η χρησιμότητα και ο τρόπος έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών σταθμών ΑΠΕ κ.ά.

Συζητήθηκαν αναλυτικά επίσης οι προτάσεις των φορέων της αγοράς των ΑΠΕ όπως κατατέθηκαν έπειτα από κάλεσμα του Υπουργείου στο πλαίσιο της Επιτροπής, σχετικά με τις δυνατότητες επιτάχυνσης και τα προβλήματα δεκαετιών που ταλανίζουν την αδειοδοτική διαδικασία των σταθμών ΑΠΕ.

Τέλος, έγινε αναφορά και στις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τον κλάδο ΑΠΕ –πέραν των αδειοδοτικών διαδικασιών-, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάδειξη του net metering, την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων (life extension) και την ανανέωση του εξοπλισμού τους (repowering) κ.α.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα