Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Σε λειτουργία το mega-αιολικό πάρκο του Καφηρέα – «Πράσινη» ενέργεια για χιλιάδες νοικοκυριά

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αιολικό Καφηρέα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑΕγκαινιάστηκε η συστοιχία των 7 αιολικών πάρκων του «Καφηρέα» στη Νότια Εύβοια, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο «πράσινης» ενέργειας της Enel Green Power, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο επικεφαλής της Enel Green Power Ευρώπης, Αριστοτέλης Χαντάβας καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power, Antonio Cammisecra.

Το έργο που θα παράγει το 4,5% της εγχώριας αιολικής ενέργειας (και το 4% της ενέργειας από ΑΠΕ γενικότερα), σηματοδοτεί τον διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου «καθαρής» ενέργειας στη χώρα μας για την Enel Green Power ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται και 8ο αιολικό πάρκο, με το οποίο η συνολική ισχύς του «Καφηρέα» θα «σκαρφαλώσει» στα 168 MW.

Ένα έργο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία εν μέσω ύφεσης

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κος Χαντάβας, υπογράμμισε τη μεγάλη επιτυχία της ολοκλήρωσης του έργου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, παρόλες τις αντιξοότητες.

Ο κος Cammisecra από μεριάς του, μιλώντας για το έργο, είπε ότι αυτό συνιστά ένα παράδειγμα αντοχής και επιμονής το οποίο συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτες προκλήσεις τεχνικής φύσης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power ανέφερε ότι η εταιρεία αναπτύσσει τόσο αιολικά όσο και φωτοβολταϊκά project στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η εταιρεία ενδιαφέρεται να αναπτύξει τα σχέδιά της και στην αγορά αποθήκευσης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να «πιάσει» τον στόχο του 35% σε ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 εντοπίζοντας ως βασική προϋπόθεση την υπέρβαση της γραφειοκρατίας που προκαλεί καθυστερήσεις για τους επενδυτές.

Η στιγμή των εγκαινίων του αιολικού του Καφηρέα

Μητσοτάκης: Ακρογωνιαίος λίθος ανάπτυξης η «πράσινη» ενέργεια

Εν μέσω πανηγυρικού κλίματος για τη θέση του αιολικού πάρκου σε εμπορική λειτουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για άλλη μία φορά την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της χώρας με στήριξη επενδύσεων που «πρασινίζουν» το εγχώριο ενεργειακό μείγμα και συμβάλλουν στη διεύρυνση του μεριδίου των ΑΠΕ.

Στην ομιλία που απηύθυνε, τόνισε ότι τέτοια έργα «μας φέρνουν πιο κοντά στην απεξάρτηση από το λιγνίτη και στα ζητούμενα του 21ου αιώνα», αναφερόμενος σε ένα πράσινο «νήμα» που διατρέχει όλες τις κυβερνητικές πολιτικές ενώ συμπλήρωσε ότι η «πράσινη» ενέργεια αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο κος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον απαραίτητο σεβασμό προς το περιβάλλον, λέγοντας ότι «οφείλουμε να εντάσσουμε αρμονικά τις ΑΠΕ στο ελληνικό τοπίο» και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να εμπλέκονται και να στηρίζουν τέτοια έργα, διότι έχουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Καφηρέα

Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τα ρεκόρ

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι όντως πολύ σημαντικά καθώς το 3% των ετησίων εσόδων θα επιστρέφει στους κατοίκους για την υλοποίηση έργων υποδομών ενώ 2,5 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονται προς το Πράσινο Ταμείο.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία δε σταματούν όμως εδώ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 1.200 νέες θέσεις εργασίας -εκ των οποίων πάνω από τις μισές, καλύφθηκαν από ντόπιους-, αναδασώθηκαν πάνω από 250 στρέμματα και φυτεύτηκαν 650 στρ. επιπλέον στο υπεραιωνόβιο δάσος του Καστανόλογγου, το οποίο έως το 2008 είχε απολέσει το 60% του όγκου του λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι ο «Καφηρέας» -κατά τη διάρκεια κατασκευής του- ήταν το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικό του θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αιολικού είναι ότι με τη λειτουργία του θα αποφεύγεται η καύση 450 χιλ. τόνων λιγνίτη κάθε χρόνο ενώ θα  τροφοδοτούνται περίπου 130.000 νοικοκυριά με «καθαρή» ενέργεια, που αθροιστικά θα αγγίζει τις 483 GWh σε ετήσια βάση.

Το έργο

Το μεγάλο αιολικό έργο του Καφηρέα διαθέτει συνολικά 67 ανεμογεννήτριες (με ισχύ 2,3 MW έκαστη) και συνδέεται με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική, μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης, εναέριων γραμμών και υπογείων μεταφοράς, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 500 χλμ.

Στα πολύ ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου συγκαταλέγεται και το αυτοματοποιημένο σύστημα θερμικού εντοπισμού πτηνών που έχει εγκατασταθεί στα αιολικά πάρκα και περιλαμβάνει μηχανισμό αποτροπής και την αυτόματη παύση όλων των ανεμογεννητριών, όταν ένα πτηνό τις προσεγγίσει υπερβολικά.

Η αιολική συστοιχία του Μύτικα

Είναι δε το δεύτερο αιολικό πάρκο στη χώρα -το πρώτο είναι το Α.Π. της ΤΕΡΝΑ στη νησίδα του Αη Γιώργη στον Σαρωνικό- που θα διασυνδέεται με το ΕΣΜΗΕ με δικό του υποβρύχιο καλώδιο.

Τα αιολικά πάρκα

– AΝΑΤΟΛΗΣ ΠΡΙΝΙΑΣ Α.Ε. 16,1MW – 7 ανεμογεννήτριες

– ΚΑΘΑΡΑΣ Α.Ε. 18,4 MW – 8 ανεμογεννήτριες

– ΚΕΡΑΣΙΑΣ Α.Ε. 27,6 MW – 12 ανεμογεννήτριες

– ΜΗΛΙΑΣ Α.Ε. 18,4 MW – 8 ανεμογεννήτριες

– ΜΥΤΙΚΑ Α.Ε. 29,9 MW – 13 ανεμογεννήτριες

– ΣΠΗΛΙΑΣ Α.Ε. 29,9 MW – 13 ανεμογεννήτριες

– ΠΛΑΤΑΝΟΣ Α.Ε. 13,8 MW – 6 ανεμογεννήτριες

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

– 450 χλμ. καλώδια μέσης τάσης (30 kV)

– 45 χλμ. υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

– 23,5 χλμ. εναέριο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

– 18 χλμ. υπόγειο καλώδιο υψηλής τάσης (150 kV)

image_pdfimage_print

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ EXPO 2019: Ηλεκτρικά οχήματα για όλους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε φόρτιση

Δυναμικό πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση προετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία ενέργειας, υποδομών, μεταφορών και ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων συγκοινωνιακών φορέων, επιμελητηρίων οι οποίοι έχουν συστήσει ομάδα εργασίας με σκοπό να υποβάλλουν μια ολοκληρωμένη πρόταση σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ EXPO 2019» που διεξάγεται στο Helexpo στο Μαρούσι.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, όσο και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο, επεσήμαναν ότι η γενικότερη προσέγγιση του θέματος θα είναι ολιστική και θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά θα επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις φτάνοντας ακόμη και στον απλό πολίτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, θα δοθούν κίνητρα τα οποία, θα περιλαμβάνουν όχι μόνο την αγορά ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων, αλλά και για την απόκτηση υποδομών φόρτισης.

Είναι γεγονός ότι, το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση, έφερε στο ίδιο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και άνοιξε το δρόμο για μια ρεαλιστική βάση εκκίνησης όλων των δράσεων που απαιτούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης. Για το λόγο αυτό τα κίνητρα δεν θα περιλαμβάνουν μόνο τα οχήματα αλλά θα επεκτείνονται καις στις υποδομές φόρτισης φτάνοντας ακόμη και στην παροχή κινήτρων για την ενέργεια που καταναλώνεται.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσαν οι ενότητες «ηλεκτροκίνητα λεωφορεία» και «e-mobility solutions» στις οποίες ομιλητές ήταν ανώτερα στελέχη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, με βαθιά γνώση ακόμη και θεμάτων όπως οι ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου της Αττικής και η απαιτούμενη προσαρμογή λ.χ., της γραμμής μετάδοσης κίνησης των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Σήμερα, το πρόγραμμα των ομιλιών του συνεδρίου είναι αφιερωμένο σε ερευνητές και Έλληνες κατασκευαστές συστημάτων φόρτισης, καθώς και έμπειρα στελέχη που διαχειρίζονται κάποιες από τις πιο σημαντικές υποδομές της χώρας, και προετοιμάζουν το έδαφος για την ταχεία μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη, ηλεκτρική κινητικότητα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΡΑΕ: Στο δίκτυο όλα τα φωτοβολταϊκά έργα έως 1 MW από την ανταγωνιστική διαδικασία Ιουλίου 2018

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Καρδίτσα

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο της παρακολούθησης υλοποίησης των Φ/Β σταθμών των επιτυχόντων στην ανταγωνιστική διαδικασία έργων ΑΠΕ που διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2018 (υπ’ αριθμ. 321/2018 Απόφαση ΡΑΕ – ΦΕΚ Β’ 1466/27.04.2018, ΑΔΑ: 63ΝΖΙΔΞ-ΡΧΔ), διαπιστώνει ότι κατασκευάστηκαν και συνδέθηκαν με το δίκτυο εντός του χρονοδιαγράμματος το σύνολο των 83 έργων συνολικής ισχύος 53,07979 MW των Επιλεγέντων Συμμετεχόντων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας της κατηγορίας «Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ/Φωτοβολταϊκά – Κατηγορία Ι» [υπ’ αριθμ. 1/2018 Προκήρυξη], δηλαδή με επιτυχία υλοποίησης των έργων σε ποσοστό 100%.

Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες ώριμων έργων ΑΠΕ αποτελούν σημαντικό όχημα ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ και οδηγούν σε 100% υλοποίηση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων της Προκήρυξης και συνδράμουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της χώρας για το 2030.

Στο πλαίσιο και της υποχρέωσης γνωστοποίησης των ποσοστών υλοποίησης των επιτυχόντων έργων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 4 «Καθεστώτα στήριξης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (EΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αναδιατύπωση)», παρατίθενται οι Πίνακες με τα αποτελέσματα υλοποίησης έργων των επιλεγέντων συμμετεχόντων στην εν λόγω ανταγωνιστική διαδικασία για την Κατηγορία Ι.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Η Ελληνικά Καλώδια χαιρετίζει τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλοίο πόντισης καλωδίων στη Ραφήνα

Η Ελληνικά Καλώδια, ο κορυφαίος προμηθευτής καλωδιακών λύσεων με το κλειδί στο χέρι για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας, χαιρετίζει την επιτυχημένη σύνδεση με το δίκτυο του συμπλέγματος αιολικών πάρκων του Καφηρέα.

Η εταιρεία προμήθευσε την Enel Green Power με 45 χλμ υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV για τη διασύνδεση του συμπλέγματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 154 MW που είναι εγκατεστημένα στη νότια Εύβοια, με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το καλώδιο, που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Αύγουστο του 2019, σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και ελέγχθηκε στην καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο.

Επιπλέον, ως κύριος εργολάβος για αυτό το έργο με το κλειδί στο χέρι, η Ελληνικά Καλώδια εκτέλεσε επίσης με επιτυχία την εγκατάσταση, προστασία, πόντιση και ταφή του υποβρύχιου καλωδίου κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, τους συνδέσμους μετάβασης μεταξύ υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων, καθώς και τις καλωδιώσεις και τους συνδέσμους τερματισμού στον χώρο εγκατάστασης στην Εύβοια.

Ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια, δήλωσε: «Ήταν τιμή μας να είμαστε μέρος του Καφηρέα. Η επιτυχημένη υλοποίηση και εκτέλεση αυτού του έργου αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας να παρέχουμε ανταγωνιστικές λύσεις υψηλής ποιότητας για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως».

Προς το παρόν, η Εταιρεία επεκτείνει την παραγωγική δυναμικότητά της για καλώδια μεταξύ συστοιχιών (inter array) στο εργοστάσιο της Κορίνθου με στόχο να προμηθεύει ένα ευρύ φάσμα καλωδίων σε εταιρείες ανάπτυξης υποθαλάσσιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα