Υπεγράφη στις 28/12/2022 η σύμβαση του έργου “Κατασκευή δικτύου για την ύδρευση των οικισμών Κυμίνων και Μαλγάρων από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στην Χαλάστρα”. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 12 μήνες.
Το έργο προβλέπει την δημιουργία υποδομών για τη μεταφορά πόσιμου νερού από τον Αξιό στους οικισμούς Κύμινα και Μάλγαρα.
Ανάδοχος αναδείχθηκε η Κ/Ξ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ THALIS ES SA ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, καθώς ήταν και η μοναδική προσφορά για το έργο.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 7 εκατ.). Το σχήμα πήρε το έργο με προσφορά στα 5,64 εκατ. (αξία με ΦΠΑ 6,99 εκατ.). Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Δέλτα.
Ταυτότητα έργου
Η σύμβαση που προβλέπει:
1. Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από την Δ.Κ. Χαλάστρας στην Δ.Κ. Κυμίνων μήκους 5.600 μέτρων Φ315 από πολυαιθυλένιο.
2. Κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από την Δ.Κ. Κυμίνων στην Δ.Κ. Μαλγάρων μήκους 2.300 μέτρων Φ200 από πολυαιθυλένιο.
3. Κατασκευή αντλιοστασίου στην Δ.Κ. Χαλάστρας.
4. Κατασκευή τριών δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 3.000 κυβικών μέτρων στην Δ.Κ. Χαλάστρας.
5. Κατασκευή δύο δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 2.000 κυβικών μέτρων στην Δ.Κ. Κυμίνων.
6. Κατασκευή μίας δεξαμενής συνολικής χωρητικότητας 1.000 κυβικών μέτρων στην Δ.Κ. Μαλγάρων.
7. Κατασκευή συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για την λειτουργία – εποπτεία του αντλιοστασίου και του δικτύου ύδρευσης.
8. Ανακατασκευή των αντλιοστασίων Κυμίνων και Μαλγάρων προς τους δύο Υδατόπυργους.
9. Εγκατάσταση συστήματος τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο της παροχής και τη μείωση των διαρροών.
Αρχικά, δίπλα στο αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ που βρίσκεται στον οικισμό της Χαλάστρας, το οποίο τροφοδοτείται από το διυλιστήριο νερού στον Αλιάκμονα και υδρεύει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, θα κατασκευαστεί ένα νέο αντλιοστάσιο ύδρευσης με στόχο να καταθλίβει νερό προς τους οικισμούς Κύμινων και Ν. Μαλγάρων. Το αντλιοστάσιο θα είναι δυναμικότητας 125 m3/h και θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση που θα παραχωρηθεί από τον Δήμο Δέλτα στην ΔΕΥΑ με την ένταξη του έργου για χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ (σχετική βεβαίωση του Δημάρχου Δέλτα). Στην ίδια έκταση θα κατασκευαστούν τρείς μεταλλικές δεξαμενές χωρητικότητας 1000m3 έκαστη από υλικό κατάλληλο για αποθήκευση πόσιμου ύδατος για την τροφοδοσία του αντλιοστασίου.
Από το αντλιοστάσιο αυτό θα κατασκευαστεί καταθλιπτικός αγωγός πολυαιθυλενίου PE με συμπαγές τοίχωμα μήκους 5.600 μέτρων και διαμέτρου Φ315. Στο χώρο θα κατασκευαστούν επίσης δύο μεταλλικές δεξαμενές χωρητικότητας 1000m3 έκαστη στις οποίες θα αποθηκεύεται το απαιτούμενο νερό για τις ανάγκες του οικισμού ενώ ταυτόχρονα θα τοποθετηθούν αντλητικά συγκροτήματα για την κατάθλιψη του νερού στον υδατότοπυργο αλλά και για την απευθείας κατάθλιψη στο δίκτυο του οικισμού, όταν θα απαιτείται η συντήρηση του υδατόπυργου.
Στην συνέχεια, ο κεντρικός αγωγός, μετά την διακλάδωση του προς τα Κύμινα θα συνεχίζει προς τον οικισμό των Ν. Μαλγάρων. Στο οικόπεδο του υδατόπυργου θα κατασκευαστεί μεταλλική δεξαμενή χωρητικότητας 1000m3 στην οποία θα αποθηκεύεται το απαιτούμενο νερό για τις ανάγκες του οικισμού ενώ ταυτόχρονα θα τοποθετηθούν αντλητικά συγκροτήματα για την κατάθλιψη του νερού στον υδατότοπυργο αλλά και για την απευθείας κατάθλιψη στο δίκτυο του οικισμού, όταν θα απαιτείται η συντήρηση του υδατόπυργου. Το μήκος του αγωγού είναι 2.300 μέτρα διαμέτρου Φ200 από πολυαιθυλένιο PE με συμπαγές τοίχωμα.
Τέλος, στα αντλιοστάσια των οικισμών Χαλάστρας, Κυμίνων και Ν. Μαλγάρων θα εγκατασταθεί σύστημα το οποίο θα ελέγχει την λειτουργία όλων των αντλητικών συγκροτημάτων (δύο ανά αντλιοστάσιο) και των έξι συνολικά δεξαμενών (ανώτατη- κατώτατη στάθμη). Στους δύο αγωγούς (Χαλάστρα – Κύμινα και Κύμινα – Ν. Μάλγαρα) θα τοποθετηθούν επίσης συστήματα τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού που θα εξασφαλίζουν την ομαλή τροφοδότηση των δύο οικισμών με πόσιμο νερό μετρώντας ταυτόχρονα και την εισερχόμενη παροχή σε κάθε οικισμό. Τέλος θα κατασκευαστεί κέντρο ελέγχου στα γραφεία της ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα για τον έλεγχο όλης της εγκατάστασης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV