Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Συμβασιοποίηση 2 σημαντικών έργων του ΑΔΜΗΕ για τη «μικρή» Κρήτη με 10 εκατ. ευρώ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εναερίτες σε πυλώνα του ΑΔΜΗΕ

Δύο ακόμη σημαντικά συνοδά έργα συμβασιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ στα τέλη του προηγούμενου μήνα, τα οποία εντάσσονται στα πλαίσια του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, της οποίας η κατασκευή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Η προσήλωση του Διαχειριστή στον προγραμματισμό των έργων επιβεβαίωσε προηγούμενο ρεπορτάζ του ypodomes.com σύμφωνα με το οποίο εντός του Οκτωβρίου θα υπογράφονταν 2 ακόμα συμβάσεις: για την απαραίτητη αναβάθμιση των εναέριων γραμμών ενόψει του έργου της καλωδιακής διασύνδεσης με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ -για την εναέρια γραμμή Μολάοι-Τερματικός Σταθμός (Μεγαλόπολη)- και για τη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΙΙΙ–StatCom (Σύστημα Αντιστάθμισης), με ανάδοχο την κοινοπραξία NARI-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕC.

Οι υπογραφές για τα δύο παραπάνω έργα πραγματοποιήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συμβασιοποιήσεων που αφορούν την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Το έργο που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός συστήματος ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (StatCom) ±60MVar, στον Υ/Σ 150/20kV Ηράκλειο ΙΙΙ, υπογράφηκε έναντι τιμήματος 5,5 εκατ.  ευρώ. Αντίστοιχα, η σύμβαση με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ ανήλθε σε 4,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς στο τμήμα «Μολάοι-Τερματικό».

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο αναδόχων του έργου, τις καλωδιακές συνδέσεις έχουν αναλάβει οι: Fulgor (δυτικό κύκλωμα και υπόγειες συνδέσεις Πελοποννήσου με 140,2 εκατ. ευρώ), Prysmian Powerlink (ανατολικό κύκλωμα με 125,9 εκατ. ευρώ) και Ελληνικά Καλώδια (υπόγειες συνδέσεις Κρήτης με 41,09 εκατ. ευρώ). Το έργο των υποσταθμών έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ έναντι τιμήματος 18,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου

Το έργο αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Φάση Ι/Πελοπόννησος), μέσω 2 κυκλωμάτων Ε.Ρ., τάσης 150 kV, 200 MVA έκαστο.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται οι παρακάτω εργασίες:

– Αναβάθμιση υφιστάμενων & κατασκευή νέων εναέριων Γ.Μ. στην Πελοπόννησο

– Αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Υ/Σ στην Πελοπόννησο

– Κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού στην ΝΑ Πελοπόννησο και επέκταση του Υ/Σ Χανιά Ι

– Κατασκευή διπλής υποβρύχιας & υπόγειας καλωδιακής Γ.Μ στην Πελοπόννησο και την Κρήτη

– Εγκατάσταση συστήματος STATCOM στην Κρήτη

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Υποβρύχιες διασυνδέσεις και τηλεμέτρηση στη Χαμηλή Τάση στο Πενταετές 2019-2023 του ΔΕΔΔΗΕ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψηφιακός «έξυπνος» μετρητής

Ένα πλούσιο πρόγραμμα έργων περιλαμβάνεται στο Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019-2023 του ΔΕΔΔΗΕ που έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που προκύπτουν από το Πρόγραμμα αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 932 εκατ. ευρώ αφορούν έργα επαναληπτικού χαρακτήρα.

Στο νέο Πενταετές προβλέπονται έργα ανάπτυξης του δικτύου στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, με νέες υποβρύχιες διασυνδέσεις Μέσης Τάσης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια τροφοδοσίας των μικρότερων νησιών που εξαρτώνται από άλλα μεγαλύτερα για την ηλεκτροδότησή τους -δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου φόρτου-, για τη βελτίωση των οδεύσεων των γραμμών με στόχο να καθίσταται πιο εύκολη η πρόσβαση του Διαχειριστή σε περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, στα σχέδια του Διαχειριστή περιλαμβάνονται νέες υποβρύχιες διασυνδέσεις (προς αντικατάσταση κυρίως εναέριων γραμμών) της Πάρου με την Αντίπαρο, της Καλύμνου με τη Λέρο, της Τροιζηνίας με τον Πόρο, της Κεραμωτής με τη Θάσο και στον Κόλπο Καλλονής Λέσβου.

Το πρόγραμμα των υποβρύχιων έργων δεν εξαντλείται όμως εδώ καθότι δρομολογούνται επίσης αναβαθμίσεις 11 υφιστάμενων υποβρυχίων διασυνδέσεων, σε Αιγαίο και Ιόνιο. Σύμφωνα με τον ενδεικτικό προγραμματισμό και την ιεράρχηση του Διαχειριστή, τα παραπάνω έργα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης που ξεκινά από το 2020 και εκτείνεται μέχρι και το 2023.

Όπως σημειώνεται από τη ΡΑΕ, στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2019-2023 περιλαμβάνονται επίσης 10 πρόσθετα έργα σε υφιστάμενους υποσταθμούς (έργα επαύξησης ή/και ανακατασκευής), συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση.

Τηλεμέτρηση καταναλωτών Χαμηλής Τάσης

Το πιλοτικό έργο της τηλεμέτρησης των καταναλωτών Χαμηλής Τάσης παραμένει και σε αυτή την έκδοση του Πενταετούς Προγράμματος του Διαχειριστή. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος σχετικός διαγωνισμός συνάντησε πλείστα εμπόδια και εμπλοκές λόγω προσφυγών των διαγωνιζομένων που είχαν μάλιστα φτάσει μέχρι το ΣτΕ.

Στο πλαίσιο του λεγόμενου πιλοτικού έργου προβλέπεται να ενταχθούν 170 χιλ. πελάτες Χαμηλής Τάσης από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνιο και Κυκλάδες, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου πληθυσμιακού δείγματος.

Το  πιλοτικό   περιλαμβάνει  την  δημιουργία,  ανάπτυξη  και  λειτουργία  ενός  συστήματος προηγμένων υποδομών μέτρησης, καθώς και ένα  ξεχωριστό σύστημα διαχείρισης μετρητικών δεδομένων,  ώστε  να  επιτυγχάνεται  η  εξ  αποστάσεως  συλλογή  των  μετρητικών  δεδομένων,  η  επικύρωση,  η  εκτίμηση  και  η  επεξεργασία  τους.

Ταυτόχρονα  θα  αποξηλωθούν  τα παλιά «ρολόγια»  του  δικτύου  διανομής  και  θα  εκσυγχρονιστεί  ο  εξοπλισμός  των  μετρητικών  διατάξεων  (δηλαδή με την προμήθεια νέων κιβωτίων  μετρητών, μικροαυτόματων διακοπτών, σφραγιδών κ.λπ.).

Στην  πανελλαδική  επέκταση  του προηγμένου συστήματος -που αποτελεί μέρος του Πενταετούς- προβλέπεται  να  ενσωματωθούν  στην τηλεμέτρηση περί τα 7,5 εκατ. μετρητικά σημεία που αφορούν στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες των δικτύων διανομής και εγκαινιάζοντας με αξιώσεις μία νέα, ψηφιακή εποχή «έξυπνων» δικτύων.

Το σχετικό έργο  καλύπτει  το  σχεδιασμό,  την  εκπόνηση  των  απαιτούμενων  λειτουργικών  και  κατασκευαστικών  μελετών,  την  προμήθεια  όλου  του  απαραίτητου  μετρητικού, πληροφοριακού,  επικοινωνιακού  και  ηλεκτρομηχανολογικού  εξοπλισμού,  την  εγκατάστασή  του και  τέλος  την  παραλαβή  σε  λειτουργία  του  συστήματος  τηλεμέτρησης και διαχείρισης φορτίου πελατών Xαμηλής Τάσης.

Ωστόσο όπως σημειώνεται από τον Διαχειριστή,  το  επιχειρηματικό  μοντέλο  για την  πανελλαδική  επέκταση  της  Τηλεμέτρησης, το λεγόμενο «roll-out», τελεί ακόμη υπό εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί Κεντρικό Σύστημα Τηλεμέτρησης το οποίο περιλαμβάνει 13 χιλ. πελάτες Μέσης Τάσης, που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής κατανάλωσης και 74 χιλ. μεγάλους πελάτες Χαμηλής Τάσης, ισχύος 85 kVA, 135 kVA και 250 kVA, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος της State Grid για την Αριάδνη Interconnection

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Μανουσάκη και Κου

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι υπέγραψε με τη State Grid Corporation of China συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στη θυγατρική εταιρεία «Αριάδνη Interconnection», η οποία υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei, στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με 15 ακόμη συμφωνίες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Ελλάδα.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρει σχετικά:

«Ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της Εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Ενδιαφέρον State Grid για αύξηση του ποσοστού της στον ΑΔΜΗΕ και είσοδο στην «Αριάδνη»

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Πρόεδρος της κινεζικής State Grid International, Kou Wei, κατέθεσε επισήμως ενδιαφέρον για την αύξηση του ποσοστού του κινεζικού Ομίλου στον ΑΔΜΗΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, η State Grid κατέχει το 24% του Διαχειριστή, στον οποίο προσχώρησε τον Ιούνιο του 2017 ως στρατηγικός επενδυτής, με την υπόλοιπη μετοχική σύνθεση να έχει ως εξής: 51% ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. και 25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Ως γνωστόν, στις προθέσεις τις Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην οποία όπως έχει σημειώσει και στο παρελθόν ο κος Χατζηδάκης, οι Κινέζοι θα έχουν προτεραιότητα, ως υφιστάμενοι επενδυτές του Διαχειριστή.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση, η πρώτη ανταπόκριση του Υπουργού ΠΕΝ στο αίτημα της State Grid για αύξηση του ποσοστού της στο σενάριο αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής στον ΑΔΜΗΕ, ήταν ότι οι κινήσεις αυτές θα εξεταστούν λαμβάνοντας υπόψιν την ενωσιακή νομοθεσία.

Ενδιαφέρον για είσοδο και στην «Αριάδνη»

Πέραν των προθέσεων του κινεζικού Ομίλου για τον ΑΔΜΗΕ, ο κος Kou Wei επιβεβαίωσε το έμπρακτο ενδιαφέρον που υπάρχει και για είσοδο στην «Αριάδνη Interconnection» που είναι ο φορέας υλοποίησης της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με ποσοστό 20%. Αυτή τη στιγμή η Αριάδνη είναι -κατά 100%- θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Προ ολίγου ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπέγραψε με τη State Grid συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία που θα πραγματοποιήσει το τεράστιο ενεργειακό έργο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα