Connect with us

Επικαιρότητα

Στις 13 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το 4ο ΣΔΙΤ FORUM – Ποιες οι θεματικές ενότητες

Δημοσιεύθηκε

στις

4ο ΣΔΙΤ forum Πηγή: Office A Energy
Πηγή: Office A-Energy

Oι εξελίξεις στους τρέχοντες διαγωνισμούς των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όπως επίσης και τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Ρόδο και Σαντορίνη, θα κυριαρχήσουν στην ειδική ενότητα για τα περιβαλλοντικά έργα, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου ΣΔΙΤFORUM.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 13 Απριλίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων ομιλητών από τον χώρο της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης, των τραπεζών, του περιβάλλοντος και των κατασκευών, όπως επίσης και εκπροσώπων των αρχών ανάθεσης έργων ΣΔΙΤ.

Στο πλαίσιο των πρωτότυπων παρουσιάσεων που θα γίνουν, θα υπάρξει από τα πλέον αρμόδια χείλη, χρήσιμη ενημέρωση σχετικά με την κοινωνική-περιβαλλοντική διάσταση των έργων ΣΔΙΤ, την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, τη χρηματοδότηση, αλλά και τους όποιους προβληματισμούς στο πλαίσιο των μακροχρόνιων συμβάσεων των έργων.

Σημειώνεται, ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται εφέτος για τέταρτη φορά με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ενεργό συμμετοχή των Υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Διοργανωτής είναι η επιχειρηματική Πρωτοβουλία Α Energy και το ΣΔΙΤFORUM.

Χαιρετισμοί 

Η εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό του κ. Νίκου Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για Ιδιωτικές – Στρατηγικές Επενδύσεις και ΣΔΙΤ και εναρκτήρια ομιλία του κ. Γιώργου Καραγιάννη Υφυπουργού Υποδομών. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ορέστης Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, θα παρουσιάσει τον νέο χάρτη των έργων ΣΔΙΤ, ενώ στην ενότητα «Χρηματοδοτώντας τα νέα έργα ΣΔΙΤ», ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών θα παρουσιάσει αναλυτικά τα έργα άρδευσης και ύδρευσης με ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΩΡ 2, με έμφαση σε αυτά τα οποία προχωρούν άμεσα.

Χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, Αναπληρωτής Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται επίσης εκπροσώπηση και από άλλα κόμματα.

Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ για τα απορρίμματα

Advertisement

Στην ενότητα για τα περιβαλλοντικά έργα, όπου θα συμμετάσχουν οι κκ. Μ. Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού – Διαχείρισης Αποβλήτων, Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Μ. Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και άλλοι σημαντικοί ομιλητές, θα τεθούν επίκαιρα ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα μας.

O κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού – Διαχείρισης Αποβλήτων, ανοίγοντας την ενότητα θα παρουσιάσει τις άμεσες προτεραιότητες στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, με ειδική αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των νέων έργων και τη συμβολή τους στους συνολικούς στόχους του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων-ΠΕΣΔΑ.

Το επόμενο βήμα για τα απορρίμματα στην Αττική 

Ο κ.Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, θα αναφερθεί συνολικότερα στο σχεδιασμό για τη σταδιακή μετατροπή της Περιφέρειας Αττικής σε «πράσινη» περιφέρεια και θα παρουσιάσει την πρόοδο και τα επόμενα βήματα για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Αττικής που έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής και αντίστοιχα της ΜΕΑ του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Οι εξελίξεις για την νέα ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο διαγωνισμό για νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης και η κατασκευή της θα γίνει μέσα σε δυο χρόνια.

Νότιο Αιγαίο: Οι πρώτες ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

O κ.Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ρόδου αλλά και της Θήρας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ. Η μονάδα της Ρόδου, που θα προπορευθεί από πλευράς χρόνου, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο με στόχο να αντιμετωπίσει προβλήματα που ταλάνιζε το νησί επί δεκαετίες. Αντίστοιχα, η μονάδα που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη αναμένεται επίσης να λύσει το θέμα των απορριμμάτων που υποβάθμιζε μέχρι σήμερα τον περιβαλλοντικό πολιτισμό του πολυσύχναστου νησιού.

Τοπική Ανάπτυξη και ανακύκλωση

Advertisement

Για την ειδική σημασία της μονάδας της Σαντορίνης στην τοπική ανάπτυξη και τους λόγους για τους οποίους επελέγη να πραγματοποιηθεί αυτή με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, αναμένεται να αναφερθεί από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας. Σχετικά με την ανακύκλωση, αναμένεται τοποθέτηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νίκο Χιωτάκη καθώς επίσης και από την ΚΕΔΕ.

Με το βλέμμα του επενδυτή και του συμβούλου

Ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Ανάπτυξης και Έρευνας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να αναφερθεί στο πώς βλέπει ένας επενδυτής τα περιβαλλοντικά έργα με ΣΔΙΤ. Θα υπάρξουν επίσης τοποθετήσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών φορέων όπως η ΕΕΣΔΑ Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τεχνικών συμβούλων και της αγοράς, για τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ταχύτερη ωρίμανση νέων περιβαλλοντικών έργων με ΣΔΙΤ, την αποδοχή τους από την κοινωνία, την προοπτική διάθεσης των παραγόμενων δευτερογενών υλικών και άλλα επίκαιρα θέματα. Θα είναι εκεί ο κ. Γιάννης Φραντζής, Σύμβουλος περιβαλλοντικών έργων, ο κ Γιώργος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές που θα τοποθετηθούν για την επόμενη μέρα των έργων.

Επίκαιρα ερωτήματα για την επόμενη μέρα των έργων

  • Ποια πρακτικά ή άλλου είδους θέματα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα έργα και πώς διαμορφώνεται στην παρούσα φάση το χρονοδιάγραμμα τους;
  • Πόσο σημαντικά είναι τα συγκεκριμένα έργα για τους συνολικούς στόχους του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων-ΠΕΣΔΑ και την ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο με τους στόχους του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση περιβάλλοντος;
  • Γιατί θεωρείται από ορισμένους αναγκαία η δημιουργία ειδικού πλαισίου για ΣΔΙΤ μεσαίας κλίμακας για έργα Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Υλικών;
  • Πώς εξελίσσεται η ωρίμανση και η αποδοχή τους από την κοινωνία;
  • Ποια μπορεί να είναι η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο κόστος κατασκευής σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος;
  • Πως θα μετριαστεί το ρίσκο διάθεσης των παραγόμενων δευτερογενών υλικών/ή ενέργειας;
  • Το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής θεωρείται ικανοποιητικό;
  • Αισιοδοξούν οι αναθέτουσες αρχές για το βασικό κριτήριο επιλογής των αναδόχων, που είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσηςπου θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης;

Tην σχετική ενότητα έχουν κληθεί να συντονίσουν οι δημοσιογράφοι κκ Αργύρης Δεμερτζής και Ηλίας Παλιαλέξης.

Η Υποστήριξη

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η Alpha Bank και υποστηρικτές η Περιφέρεια Αττικής, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Φυλής, η νομική εταιρεία LEXPARTNERS, η εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων ΦΡΑΝΤΖΗΣ και ο Όμιλος DIRECTION. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι τα sites www.businessnews.gr , www.ecopress.gr και www.otavoice.gr

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα