Νίκος
Καραγιάννης

Η Αττικό Μετρό ενημέρωσε σήμερα τις 2 κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο-μαμούθ των 1,8δισ.ευρώ για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας πως εγκρίθηκε το πρακτικό τεχνικής αξιολόγησης. Το ypodomes.com επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Θόδωρο Παπαδόπουλο, που επιβεβαίωσε τη σχετική είδηση. Το επόμενο και καθοριστικό βήμα είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει τελικά ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο έργο Μετρό όλων των εποχών. Η ημερομηνία  που θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση τυχόν ενστάσεων από τους διαγωνιζόμενους αλλά της βασικής προσφυγής της Μυτιληναίος.

Τα σχήματα που διεκδικούν το μεγάλο συμβόλαιο είναι οι:

1ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI  και

2.ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση του Δ.Σ. είχε ληφθεί εδώ και εβδομάδες αλλά ανέμεναν το πράσινο φως απο τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών. Άλλωστε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, το είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Τότε είχε αναφέρει ότι “ο διαγωνισμός για τη Γραμμή 4 θα προχωρήσει”.

Ο μεγάλος διαγωνισμός για την “πορτοκαλί” γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, είχε ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου 2017 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και με αρχικά 4 μεγάλα σχήματα. Στην πορεία, εκτός διαγωνισμού βρέθηκαν οι Μυτιληναίος (από ένσταση άλλου σχήματος) και ΤΕΡΝΑ (αποχώρησε από το διαγωνισμό).

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Νέα «4η» Γραμμή του Μετρό, είναι το μεγαλύτερο νέο δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) καθώς το αρχικό της κόστος έχει υπολογιστεί σε 1,45δισ.ευρώ και αν προσθέσουμε και τον ΦΠΑ τότε φτάνουμε στα 1,8δισευρώ. Η κάλυψη από το ΕΣΠΑ φτάνει το 75%, που θεωρείται ποσοστό ρεκόρ. Είναι επίσης το έργο με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ καθώς θα φτάσει στο ποσό των 450εκατ.ευρώ.

Το έργο κατασκευής της Γραμμής 4 είναι επίσης το μεγαλύτερο αυτοτελές έργο Μετρό όλων των εποχών για την Ελλάδα ξεπερνώντας σε κόστος εκείνο της κατασκευής των πρώτων τμημάτων των γραμμών 2 και 3 και εκείνο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια του έργου είναι 96 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η νέα Γραμμή 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ θα καλύψει κυρίως πυκνοκατοικημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων (9 σταθμούς) και των πέριξ Δήμων. Θα ξεκινά από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι και περνώντας από Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια και Ζωγράφου θα καταλήγει στο Γουδή. Θα έχει μήκος 12,9χλμ και θα περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η προμήθεια 18 υπεραυτόματων συρμών που θα κινούνται χωρίς οδηγό. Σταθμοί Ανταπόκρισης θα είναι οι Σταθμοί: Ακαδημίας (με στ.Πανεπιστήμιο-Γραμμή 2), Ευαγγελισμός (με Γραμμή 3). Στην Ακαδημία θα υπάρχει συνδετήρια υπόγεια διάβαση που θα ενώνει τη Γραμμή 4 με τη Γραμμή 2. Για την κατασκευή θα χρησιμοποιηθούν 2 Μετροπόντικες (ένας σε κάθε άκρο) για να συντομεύσει ο χρόνος διάνοιξης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τρίτο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η γραμμή 4 θα κατασκευαστεί με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, θα υπάρχει μία σήραγγα διπλής κατεύθυνσης, όλοι οι σταθμοί θα είναι πλάγιοι, όμως θα διαθέτουν συρμούς υπεραυτόματους που θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό ενώ θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες οι οποίες θα ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός θα έχει φτάσει και θα έχει ακινητοποιηθεί.

Θα κατασκευαστούν οι παρακάτω σταθμοί:
1.Σταθμός ‘Άλσος Βεΐκου, Διασταύρωση Βεΐκου και Τραλλέων, 2.Σταθμός Γαλάτσι, Διασταύρωση Γαλατσίου και Βεΐκου, 3.Σταθμός Ελικώνος,
4.Σταθμός Κυψέλη, Πλατεία Κυψέλης,
5.Σταθμός Δικαστήρια, Διασταύρωση Ευελπίδων και Μουστοξύδη,
6.Σταθμός Αλεξάνδρας, Διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη,
7.Σταθμός Εξάρχεια, Πλατεία Εξαρχείων,
8.Σταθμός Ακαδημία, Διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα, 9.Σταθμός Κολωνάκι, Πλατεία Κολωνακίου,
10.Σταθμός Ευαγγελισμός, Διασταύρωση Βασ. Σοφίας, Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου,
11.Σταθμός Καισαριανή, Διασταύρωση Υμηττού και Εθν. Αντιστάσεως,
12.Σταθμός Πανεπιστημιούπολη, Εθν. Αντιστάσεως, 13.Σταθμός Ιλίσια, Πλατεία Κύπρου,
14.Σταθμός Ζωγράφου, Πλατεία Γαρδένια, 15.Σταθμός Γουδί, Πλατεία Ελευθερίας.
15.Σταθμός Γουδή, Πλατεία Ελευθερίας

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV