Νίκος
Καραγιάννης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή καθώς έγιναν περισσότερο γνωστά πιο πολλές λεπτομέρειες γύρω από την αξιολόγηση και προώθηση έργων, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του ypodomes.com από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μεγάλο νέο που βγαίνει από αυτή την ομιλία είναι πως το έργο-μαμούθ των 1,8δισ.ευρώ για την υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας παίρνει το πράσινο φως για να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Από σήμερα οι ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ, επικεφαλείς των κοινοπραξιών τους, θα δώσουν τη δική τους μάχη για αυτό το εμβληματικό έργο.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Στα υπόλοιπα μεγάλα έργα, συζητείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση η ακύρωση και επαναδημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος σε μία μοναδική εργολαβία. Εδώ βέβαια, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας καθώς μιλάμε για 5 συμβασιοποιημένες εργολαβίες και μάλιστα η μία από αυτές έχει λάβει και τη νόμιμη προκαταβολή.

Για τον ΒΟΑΚ, εξετάζεται η αρχιτεκτονική των 3 διαφορετικών μεθόδων δημοπράτησης, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με τον Υπουργό να είναι ξεκάθαρος ότι το έργο θα υλοποιηθεί τάχιστα ανεξαρτήτως της τελική απόφασης για το πως θα προχωρήσει.

Για την Αμβρακία Οδό επίσης επανεξετάζεται αν μπορεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ή αν πρέπει να επαναδημοπρατηθεί καθώς το έργο έχει επίσης κολλήσει.

Για την Αττική Οδό σημείωσε ότι η εταιρεία δεν είχε δίκιο παρά του ότι είχε δικαίωμα να αυξήσει τα διόδια και χαρακτηριστικά σημείωσε πως  “δεν καθόμαστε  με τα χέρια σταυρωμένα (…) η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα (…) έχει πολλούς τρόπους γιια για να αντιδράσει.

Ο κ.Καραμανλής έδωσε την αίσθηση εχθές ότι όλα επανεξετάζονται, χωρίς να απορρίπτει τις μέχρι τώρα αποφάσεις, αλλά σίγουρα όπου θεωρεί ότι χρίζει βελτιώσεων ή αλλαγών, τηρουμένων των αναλογιών θα τις κάνει.

Μίλησε για επίλυση ζητημάτων για να ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι, να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα στο νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα, να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος.

Για τη νέα γενιά έργων σημείωσε ότι θα προχωρήσουν σειρά νέων projects με σημαία (όπως άλλωστε ήταν και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας) το Ελευσίνα-Υλίκη, τις επεκτάσεις της Ιόνιας οδού με το Αγρίνιο και την Κακαβιά, «Δράμα – Αμφίπολη – Εγνατία», την ολοκλήρωση αλλά και συντήρηση του σιδηροδρομικού ΠΑΘΕΠ.

ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Ο Υπουργός εξήγγειλε τη δημοπράτηση δέκα αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 430εκατ.ευρώ για τα οποία μάλιστα -προς τιμή του- παραδέχθηκε ότι έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εξήγγειλε βελτιωτικές παρεμβάσεις στους νόμους 4412/16 και 4413/16, τη δυνατότητα προετοιμασίας μελετών και επίβλεψης (στα δημόσια έργα) και από ιδιωτικές εταιρείες, μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για μεγάλα έργα και επιπλέον, η εξέταση δημοπράτησης με «καινοτόμες προτάσεις» (unsolicited proposals).

Ανακοίνωσε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Απαλλοτριώσεων και Μητρώου Έργων το όποιο το χαρακτήρισε “θεμέλιο του σχεδιασμού των μελλοντικών έργων και αναγκαίο εργαλείο για ένα ολοκληρωμένο και συνεπές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των Υποδομών που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV