fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Πράσινο φως στη Γραμμή 4 του Μετρό, επανεξετάζονται όλα τα άλλα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή καθώς έγιναν περισσότερο γνωστά πιο πολλές λεπτομέρειες γύρω από την αξιολόγηση και προώθηση έργων, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του ypodomes.com από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μεγάλο νέο που βγαίνει από αυτή την ομιλία είναι πως το έργο-μαμούθ των 1,8δισ.ευρώ για την υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας παίρνει το πράσινο φως για να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Από σήμερα οι ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ, επικεφαλείς των κοινοπραξιών τους, θα δώσουν τη δική τους μάχη για αυτό το εμβληματικό έργο.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Στα υπόλοιπα μεγάλα έργα, συζητείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση η ακύρωση και επαναδημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος σε μία μοναδική εργολαβία. Εδώ βέβαια, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας καθώς μιλάμε για 5 συμβασιοποιημένες εργολαβίες και μάλιστα η μία από αυτές έχει λάβει και τη νόμιμη προκαταβολή.

Για τον ΒΟΑΚ, εξετάζεται η αρχιτεκτονική των 3 διαφορετικών μεθόδων δημοπράτησης, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με τον Υπουργό να είναι ξεκάθαρος ότι το έργο θα υλοποιηθεί τάχιστα ανεξαρτήτως της τελική απόφασης για το πως θα προχωρήσει.

Για την Αμβρακία Οδό επίσης επανεξετάζεται αν μπορεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ή αν πρέπει να επαναδημοπρατηθεί καθώς το έργο έχει επίσης κολλήσει.

Για την Αττική Οδό σημείωσε ότι η εταιρεία δεν είχε δίκιο παρά του ότι είχε δικαίωμα να αυξήσει τα διόδια και χαρακτηριστικά σημείωσε πως  «δεν καθόμαστε  με τα χέρια σταυρωμένα (…) η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα (…) έχει πολλούς τρόπους γιια για να αντιδράσει.

Ο κ.Καραμανλής έδωσε την αίσθηση εχθές ότι όλα επανεξετάζονται, χωρίς να απορρίπτει τις μέχρι τώρα αποφάσεις, αλλά σίγουρα όπου θεωρεί ότι χρίζει βελτιώσεων ή αλλαγών, τηρουμένων των αναλογιών θα τις κάνει.

Μίλησε για επίλυση ζητημάτων για να ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι, να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα στο νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα, να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος.

Για τη νέα γενιά έργων σημείωσε ότι θα προχωρήσουν σειρά νέων projects με σημαία (όπως άλλωστε ήταν και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας) το Ελευσίνα-Υλίκη, τις επεκτάσεις της Ιόνιας οδού με το Αγρίνιο και την Κακαβιά, «Δράμα – Αμφίπολη – Εγνατία», την ολοκλήρωση αλλά και συντήρηση του σιδηροδρομικού ΠΑΘΕΠ.

ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Ο Υπουργός εξήγγειλε τη δημοπράτηση δέκα αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 430εκατ.ευρώ για τα οποία μάλιστα -προς τιμή του- παραδέχθηκε ότι έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εξήγγειλε βελτιωτικές παρεμβάσεις στους νόμους 4412/16 και 4413/16, τη δυνατότητα προετοιμασίας μελετών και επίβλεψης (στα δημόσια έργα) και από ιδιωτικές εταιρείες, μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για μεγάλα έργα και επιπλέον, η εξέταση δημοπράτησης με «καινοτόμες προτάσεις» (unsolicited proposals).

Ανακοίνωσε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Απαλλοτριώσεων και Μητρώου Έργων το όποιο το χαρακτήρισε «θεμέλιο του σχεδιασμού των μελλοντικών έργων και αναγκαίο εργαλείο για ένα ολοκληρωμένο και συνεπές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των Υποδομών που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες».

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σύσκεψη εργασίας Πλακιωτάκη με τη διοίκηση του ΟΛΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Σε σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, συμμετείχε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, κ. Παναγιώτης Τσώνης.

Ο κ. Τσώνης έκανε σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και τις μελλοντικές προκλήσεις του λιμανιού. Ειδικότερα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει το εμπορικό τμήμα της λιμενικής υποδομής, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό το λιμάνι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και να προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς η σύνδεσή του με τη σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου και για τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης για την προσέλκυση κρουαζιέρας.

Μέχρι το τέλος του μήνα η Διοίκηση του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ θα υποβάλει τον αναθεωρημένο στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) προς έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα έργα που εκτελούνται και για εκείνα που έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (στέγαση υπηρεσιών, επισκευή κρηπιδωμάτων, ασφάλεια-κυβερνοασφάλεια κ.ά.).

Επίσης, παρέδωσε στον κ. Πλακιωτάκη μια λίστα με προτεινόμενα έργα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια και από το ΠΔΕ.

Η ενημέρωση του κ. Τσώνη προς τον κ. Πλακιωτάκη περιλάμβανε ακόμα θέματα όπως είναι: η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, η αξιοποίηση της περιουσίας του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, η λειτουργία του λιμανιού μετά από την παραχώρηση της χερσαίας λιμενικής ζώνης στην πόλη και ο περιορισμός του λιμενικού έργου στα εναπομείναντα τμήματα, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που μετέχει ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ κ.ά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μνημόνιο για την Οδική Ασφάλεια μεταξύ ΥΠΟΜΕ, ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ HELLASTRON

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Οδηγός που φορά ζώνη

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελο Μπεκιάρη και του Προέδρου της «Ελληνικές  Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρου Σταυρή.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων για την οδική ασφάλεια, με βάση τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/96/EC για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών και τη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ενδεικτικά, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που αφορούν:

– Ορισμό και ανάλυση ενός πρωτογενούς οδικού δικτύου στην Ελλάδα, όπου συγκεντρώνεται το 50% ή περισσότερο των θανατηφόρων ατυχημάτων.

– Αξιολόγηση ολόκληρου του δικτύου με χαρτογράφηση του ποσοστιαίου κινδύνου ατυχημάτων και πρωτόκολλο αξιολόγησης (βάσει αστέρων) έως το τέλος του 2024. Ένας χάρτης επικινδυνότητας θα δημιουργείται ετησίως για  την Ελλάδα.

–  Δημιουργία Επενδυτικών Σχεδίων για Ασφαλέστερους Δρόμους.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η HELLASTRON παρέχουν στο ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ την απαραίτητη επιπλέον πληροφορία για την ανάλυση: ετήσιες μέσες ημερήσιες ροές κυκλοφορίας (AADT), καθορισμό οδικών τμημάτων, δεδομένα για τύπους ατυχημάτων, ταχύτητες λειτουργίας.

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, ως επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος EuroRAP αναλαμβάνει τη δημιουργία των τελικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων και των συστάσεων για κάθε Περιφέρεια.

Ο ρόλος του υπουργείου είναι συμβουλευτικός και αφορά στην παροχή δεδομένων για το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, χωρίς να συνεπάγεται καμία οικονομική υποχρέωση. Η συμφωνία ισχύει για τρία έτη.   

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Ο στόχος για μείωση των θανάτων από τροχαία κατά το ήμισυ έως το 2030 είναι μια εθνική προτεραιότητα. Η συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ και την HELLASTRON θα προσφέρει τα αναγκαία στοιχεία για την επικινδυνότητα των δρόμων, προκειμένου να σχεδιάζουμε εύστοχες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Με τον χάρτη επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, θα ξέρουμε ποια προβλήματα υπάρχουν σε κάθε δρόμο και ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν».

 Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης δήλωσε:

«Η ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων EurorRAP στην Ελλάδα θα συμβάλλει άμεσα στην πιστοποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας των δρόμων μας».

Ο Πρόεδρος της «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρος Σταυρής δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμβάλλουμε στην εφαρμογή της νομοθεσίας του EuroRAP στην Ελλάδα. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας θα συμβάλλουν τα μέγιστα με όλη την τεχνογνωσία τους για την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μικρή αύξηση στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κατοικιών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργάτες πάνω σε σκαλωσιά

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών με μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2018 με το 2017.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,2%. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2018, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.

Ακόμα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2018, δεν παρουσίασε μεταβολή. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων, ο μέσος δείκτης σημείωσε αύξηση 0,9%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα