Βαγγέλης
Θάνος

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται η μεγάλη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο από τη Mytilineos, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας .

Οι εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται εντός  του νέου έτους να τεθεί  σε εμπορική λειτουργία.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο εκτός από εντυπωσιακή ως πλάνο είναι και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις δυνατότητες της αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 10% των αναγκών που έχει η χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια.

To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας».

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής / Πηγή Μυτιληναίος

Έργο ορόσημο

Αξίζει να αναφέρουμε πως το έργο συγκαταλέγεται μέσα στα 10 μεγαλύτερα , δημόσια ή ιδιωτικά που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αυτό το μεγάλο έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη του ενεργειακού συστήματος και στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά και την απόσυρση των παλαιότερων μονάδων παραγωγή ενέργειας, όπως είναι οι λιγνιτικές.

Η υλοποίηση αυτού του έργου αποτελεί ορόσημο και αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά κέρδη αφενός σε ενεργειακό επίπεδο και αφετέρου σε επίπεδο τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η νέα μονάδα θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και όταν πια τεθεί σε κανονική λειτουργία.

 

Δυνατότητες της μονάδας

Όταν η νέα μονάδα τεθεί σε λειτουργία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW. Πλέον το Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία εξελίσσεται σε νέο εθνικό ενεργειακό κέντρο.

Με θερμική απόδοση άνω του 63%, θα είναι η πιο αποτελεσματική, αποδοτική και σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ευρώπη. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη

Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φτάνει το ποσό των 250kg / MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν 1,5 τόνο περίπου, από 1,2 -1,5 τόνους, 1.200 έως 1.400 λοιπόν kg διοξειδίου του άνθρακα / MWh.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV