Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Μυτιληναίος: Ολοκληρώνεται η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο, φωτό από το εργοτάξιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εντυπωσιακά βήματα προχωρά η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο από τη Μυτιληναίος, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας η οποία θα καλύπτει το 10% των εθνικών αναγκών σε ενέργεια. Σε δημοσιογραφική επίσκεψη -κάτω από αυστηρά μέτρα- που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, έγινε μία αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης των έργων με ορόσημο την άφιξη της τουρμπίνας του εργοστασίου από την General Electric.

Μυτιληναίος: Σημείο αναφοράς η Μυτιληναίος για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Όπως ειπώθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, “η κατασκευή ενός τόσο φιλόδοξου έργου, που θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας, ώστε να καταστεί η MYTILINEOS σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα” και πως η κατασκευή προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εκτιμήθηκε ότι η μονάδα θα λειτουργήσει στα τέλη του έτους.

“Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης για τη δημιουργία ενός από τους πιο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη” τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου και μάλιστα είπε πω “πολλοί λίγοι περίμεναν ότι λόγω πανδημίας το εργοστάσιο αυτό θα τελείωνε στην ώρα τους”.

Τον εργοταξιακό χώρο επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος στην δήλωση του σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο, για ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο, το πιο αποδοτικό και ίσως το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο στην Ευρώπη σήμερα.

Ο υπουργός  εξήρε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της Μυτιληναίος και αναφερόμενος στον κ.Μυτιληναίο μίλησε για ένα επιχειρηματία που τολμά, αναλαμβάνει τον επενδυτικό κίνδυνο και επενδύει τεράστια ποσά στον τόπο μας, με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας. “Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν συνολικά και στην κοινωνική συνοχή αλλά και παράγουν τεχνογνωσία που στη συνέχεια εξάγουν και ανταγωνίζονται ως ίσο προς ίσο, τους γιγαντιαίους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό” είπε ο κ.Σκρέκας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως εμείς οφείλουμε ως πολιτεία να στηρίξουμε – τέτοιους  επιχειρηματίες, τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες – που συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους”.

1500MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα μέχρι το 2023

Σε ερώτηση του ypodomes.com για τα επόμενα επενδυτικά βήματα του ομίλου, o κ.Μυτιληναίος σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή που μιλάμε χτίζουμε ηλιακά πάρκα σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, με χιλιάδες MW. Όσον αφορά στην Ελλάδα μέχρι τώρα είχαμε δώσει το βάρος στα αιολικά. Φτάνουμε τα 300 MW, ενώ έχουμε άλλα 100 MW να ξεκινήσουμε. Έχω όμως να σας ανακοινώσω την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για να ξεκινήσει τα solar parks του πακέτου της Εγνατίας το οποίο αγοράσαμε τον Φεβρουάριο. Είναι περίπου 1500 MW, το οποίο σταδιακά θα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το 2023. Έχουμε πολλά σχέδια. Όπως βλέπετε ο συνδυασμός θερμικών, ανανεώσιμων πηγών, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει και δημιουργεί το πρώτο utility στην Ελλάδα, το μοναδικό στο είδος που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο είναι όχι μόνο εντυπωσιακή ως project αλλά και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η νέα μονάδα που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021 θα συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη του ενεργειακού συστήματος και στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά και την απόσυρση των παλαιότερων μονάδων του συστήματος.

Το Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μεταβάλλεται σε νέο εθνικό ενεργειακό κέντρο. Με την λειτουργίας της νέας μονάδα συνολικά θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών της χώρας. Αυτό το ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνει τις ΑΠΕ και τη μονάδα στην Κόρινθο.

Είναι σήμερα ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα (δημόσια ή ιδιωτικά) που είναι υπό κατασκευή στην Ελλάδα, τηρώντας με αυστηρότητα το χρονοδιάγραμμα. To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας».

Εξίσου σημαντικό είναι πως ενισχύεται πως αναβαθμίζεται η Κεντρική Ελλάδα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενισχύεται η τοπική οικονομία (το εργοστάσιο βρίσκεται στην βόρεια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου) αλλά και συνολικά η εθνική οικονομία.

Η ανατομία του έργου

Με θερμική απόδοση άνω του 63%, θα είναι η πιο αποτελεσματική, αποδοτική και σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ευρώπη. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη

Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φτάνει το ποσό των 250kg / MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν 1,5 τόνο περίπου, από 1,2 -1,5 τόνους, 1.200 έως 1.400 λοιπόν kg διοξειδίου του άνθρακα / MWh.

Με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο κ.Σκρέκας αυτή η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια.

Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα