Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται το μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση έναρξης ισχύος του έργου με την ανάδοχο, η οποία είναι ο ενεργειακός βραχίονας της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ).
Η νέα αυτή εξέλιξη προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και στην οποία συμμετείχαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Ανάπτυξης, και Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μια παρόμοια διαδικτυακή συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και στις αρχές του μήνα (8 Οκτωβρίου), η οποία έδωσε μία νέα πνοή στο σημαντικό αυτό έργο για την Περιφέρεια.
Ο φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι απαλλοτριώσεις
Τα δύο ανοικτά ζητήματα για το έργο ΣΔΙΤ αφορούν τη χρηματοδότηση του από τους κοινοτικούς πόρους και πιο συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, δηλαδή το φάκελο που θα υποβληθεί εκ νέου προς την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG REGIO) μέσω της ειδικής ομάδας Jaspers, ως σύμβουλος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ορίστηκε από το ΥΠΕΝ η εταιρία Enviroplan, ενώ η σχετική μελέτη θα ανατεθεί μέσω της Περιφέρειας.
Στο δεύτερο ζήτημα, δηλαδή τις απαλλοτριώσεις, έχουμε και εδώ εξελίξεις, καθώς εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η σχετική συμβολαιογραφική πράξη για την παράδοση των γαιών στην Περιφέρεια. Πρόκειται για μία καθαρά διαδικαστική ενέργεια η οποία αποδεικνύει την επιθυμία της Περιφέρειας να «ξεκολλήσει» το μεγάλο αυτό περιβαλλοντικό έργο.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα καθυστέρησε να ληφθεί καθώς τα Εφετεία παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα να υπάρξει «χειρόφρενο» στην εκδίκαση των υποθέσεων. Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις ελήφθη στα τέλη του Αυγούστου και στις 9 Οκτωβρίου έληξε και επισήμως η προθεσμία που έχει δοθεί για την απομάκρυνση από τις γαίες που περιλαμβάνονται στο σημαντικό αυτό έργο για την Πελοπόννησο.
Άμεσα ξεκινούν οι εργασίες στις ΜΕΑ από την ΤΕΝΕΡΓ
Εφόσον υπογραφεί η σύμβαση για την έναρξη ισχύος του έργου, η ΤΕΝΕΡΓ θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες, ανεξάρτητα από την πορεία του φακέλου, η οποία αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, καθώς πρόκειται για ζήτημα χρηματοδότησης του έργου.
Μπορεί για την ολοκλήρωση του έργου να εκτιμάται πως θα χρειαστούν 24 μήνες (άρα μιλάμε ήδη για τα τέλη του 2022), αλλά υπολογίζεται πως από τη στιγμή που θα ξεκινά η περίοδος παραχώρησης του έργου, η ΤΕΝΕΡΓ θα μπορεί να αναλάβει ύστερα από 10 μήνες προσωρινά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μάλιστα, η αυτοδιοίκηση, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, επιδιώκει να αναλάβει η ΤΕΝΕΡΓ τη διαχείριση των απορριμμάτων συντομότερα από το προβλεπόμενο (ακόμα και εντός 5μηνου) και προς τούτο έχουν ξεκινήσει επαφές και διάλογο, αλλά απαιτείται και η απαραίτητη νομική και ελεγκτική διαδικασία. Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία αυτή, θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανάληψη της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΝΕΡΓ, η οποία και έχει τη σχετική δυνατότητα, από τα τέλη Φλεβάρη.
Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που δεν πρέπει να παραβλέπεται, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως από τις αρχές ή το καλοκαίρι του 2021 (ανάλογα με την εξέλιξη των προαναφερόμενων διαλόγων) θα σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα μας (τα οποία ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια ανά ευρώ εξάμηνο από το 2015 έως και το 2018) που καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι κάθε χρόνο. Αξίζει να αναφέρουμε πως το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Το έργο και τα χαρακτηριστικά του
Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί το 4ο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει συμβασιοποιηθεί και ακολουθεί αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών. Το έργο, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται στους 200000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV