Connect with us

Διαχείριση Απορριμμάτων

Νέα πνοή στο ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου – Εξετάζεται η επανυποβολή του φακέλου στην Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα ένα βήμα μπρος για το πολύ σημαντικό έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο συντελέστηκε καθώς στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, η οποία αφορούσε την ανασύσταση και την επανυποβολή του φακέλου στην επιτροπή DG REGIO για τις 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τους 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας, η ομάδα JASPERS καθώς και εκπρόσωποι από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com συζητήθηκε το ζήτημα της επανυποβολής του φακέλου προς την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στόχος είναι να διατεθούν όσο περισσότερα χρήματα από τον ευρωπαϊκό «κουμπαρά» μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο φάκελος και οι απαλλοτριώσεις

Πριν από ένα μήνα το ypodomes.com είχε αναφέρει πως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, είχε επισημάνει πως ο σχετικός φάκελος έχει συνταχθεί εκ νέου και δεν περιέχει απλά τροποποιήσεις, καθώς η επένδυση δε φάνηκε να περνάει τη διελκυστίνδα της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο σχετικός φάκελος αναμένεται να υποβληθεί μέσω της ειδικής ομάδας JASPERS, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά, και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει να βρει τους κατάλληλους τεχνικούς συμβούλους και προς τούτο αναμένεται να υπογραφεί και σχετική σύμβαση.

Πέραν του ζητήματος του φακέλου, το οποίο δρομολογείται άμεσα, ένα ανοικτό «πεδίο μάχης» ήταν και οι απαλλοτριώσεις. Η απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα καθυστέρησε να ληφθεί καθώς τα Εφετεία παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα να υπάρξει «χειρόφρενο» στην εκδίκαση των υποθέσεων. Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις ελήφθη στα τέλη του Αυγούστου και μέχρι την Παρασκευή θα λήξει επισήμως η προθεσμία που έχει δοθεί για την απομάκρυνση από τις γαίες που περιλαμβάνονται στο σημαντικό αυτό έργο για την Πελοπόννησο.

Πότε ξεκινούν οι εργασίες στις ΜΕΑ από την ΤΕΝΕΡΓ

Πηγές αναφέρουν ότι η ΤΕΝΕΡΓ είναι έτοιμη να ξεκινήσει περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα τις εργασίες κατασκευής του έργου ενώ παράλληλα θα εξετάζεται και ο φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Αυτό δημιουργεί για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια απραξίας και ένα αίσθημα ενεργοποίησης του σημαντικού αυτού έργου για την Πελοπόννησο.

Μπορεί η ολοκλήρωση του έργου ναι εκτιμάται πως θα χρειαστεί 24 μήνες (άρα μιλάμε ήδη για τα τέλη του 2022), αλλά υπολογίζεται πως από τη στιγμή που θα ξεκινά η περίοδος παραχώρησης του έργου, η ΤΕΝΕΡΓ θα μπορεί να αναλάβει ύστερα από 10 μήνες προσωρινά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που δεν πρέπει να παραβλέπεται, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως από τα μέσα του 2021 θα σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα μας (τα οποία ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια ανά ευρώ εξάμηνο από το 2015 έως και το 2018) που καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι κάθε χρόνο.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση του φακέλου που, όπως αναφέρουν και οι πηγές, αναμένεται τον Οκτώβριο του 2021, η οποία και θα επιτρέψει στο έργο να ολοκληρωθεί. Αξίζει να αναφέρουμε πως το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το έργο και τα χαρακτηριστικά του

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί το 4ο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει συμβασιοποιηθεί και ακολουθεί αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα