Μαρίνα
Ξυπνητού

Στη Βουλή βρίσκεται από χθες προκειμένου να κατοχυρωθεί και νομοθετικά η δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» για την συνδεθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα  ισχύος 2 GW που προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο πρόσφατα κατατέθηκε στις Βρυξέλλες για έγκριση.

Συγκεκριμένα, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά (πλωτά και σταθερής βάσης) συνολικής ισχύος 2 GW μέχρι το 2030 και 17 GW μέχρι το 2050 στις ελληνικές θάλασσες.  

Όπως εξήγησε στο ypodomes.com ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο χώρος έχει ήδη δεσμευτεί και παρουσιάστηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και αφορά σε  περιοχές οι οποίες έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά με προδιαγραφές να μην εμποδίζουν άλλες δραστηριότητες». 

Σε σχέση με το διαδικαστικό κομμάτι για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, σε πρώτη φάση θα γίνει το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να περάσει μεταξύ άλλων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει όλο το 2024. «Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε μέσω ενός ειδικού φορέα να κάνουμε όλες τις έρευνες που χρειάζονται οι πιθανοί επενδυτές αυτών των περιοχών εκ των προτέρων. Δηλαδή όταν γίνει ο διαγωνισμός να υπάρχουν όλα τα δεδομένα όπως τα ανεμολογικά, πως είναι ο πυθμένας στα συγκεκριμένα σημεία κτλ.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα τα κάνει κάποιο ειδικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχει η ΕΔΕΥΕΠ και πιθανόν και ο ΑΔΜΗΕ, με χρηματοδότηση από το Κράτος σαν δημόσια δαπάνη. Αυτά τα χρήματα θα ανακτηθούν σε δεύτερο χρόνο μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος κερδίσει τον διαγωνισμό θα πληρώνει και τα στοιχεία που αλλιώς θα έπρεπε να τα κάνει ο ίδιος».  

Γύρω στο 2025 με 2026 υπολογίζεται ότι θα έχει η κυβέρνηση τα πλήρη δεδομένα όλων των περιοχών και τότε θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση. «Βέβαια, ενδεχομένως να μπορούμε – αν βρούμε πόρους – να χρηματοδοτήσουμε και ένα – δυο πιλοτικά ώστε να γίνουν πριν το μεγάλο διαγωνισμό, προκειμένου από το 2027 να έχουμε κάποιο Offshore πιλοτικό πλωτό μικρότερης δυναμικότητας, επιδοτημένο από δημόσια δαπάνη» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών, δηλαδή ο «χάρτης» των εκτάσεων στις ελληνικές θάλασσες, στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό. 

Όπως επισήμαναν τα στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ στην παρουσίαση, από τις 10 υποψήφιες περιοχές ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης (έως 2030-2032), έξι από αυτές προκρίνονται για το αρχικό «κύμα» offshore, ισχύος 1,9 GW, έως το τέλος της 10ετίας. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, ανοικτά της Γυάρου, στη βορειανατολική Κρήτη μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας, στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας και στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) εχθές, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, επιδόθηκαν και επίσημα οι πρώτες άδειες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στις εταιρείες «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.» και «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» ενώ ακολούθησε ενημερωτική συζήτηση.

Οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600 MW. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΕΠΑ-ΥΑΠ) και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV