Βαγγέλης
Θάνος

Στην τελική ευθεία για την εκκίνηση των εργασιών εισέρχεται το έργο «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης Δυτικής Μακεδονίας και υποκλάδοι του».

Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ενημερώνει τον δικαιούχο του έργου ότι μπορεί να επέμβει σε δασική έκταση, συνολικού εμβαδού 158.039 τ.μ., η οποία εμπίπτει εντός περιοχής με ευθύνη του Δασαρχείου Κοζάνης, στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση εργοταξίων και την έναρξη των έργων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του ΥΠΕΝ, το προς υλοποίηση και εγκατάσταση έργο βρίσκεται στην περιοχή των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, στην Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμα για την επέμβαση δεν απαιτείται η καταβολή ανταλλάγματος χρήσης της έκτασης από τον δικαιούχο του έργου.

Το έργο προωθείται από τον ΔΕΣΦΑ με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και τη διασφάλιση πιθανής πρόσβασης νέων χρηστών.

Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται στα 147 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει του προγράμματος για την ανάπτυξη του ΕΣΦΑ 2022-2031 η χρηματοδότηση για τα έργα θα προέλθει από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ ή δάνειο. Ακόμα, είναι πιθανή η επιχορήγηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η υποδομή συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη πολιτική για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Η κατασκευή του έργου αφορά στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω νέου αγωγού στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη ο νέος αγωγός θα αποτελείται από 156 χλμ και θα εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή και πολλές υποδομές που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.

Περιοχές εξυπηρέτησης

Με την την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο μια σειρά από πόλεις και εγκαταστάσεις της περιοχής.

Ο αγωγός , θα ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου, δύο χλμ περίπου ανατολικά από τον οικισμό των Τρικάλων, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και θα καταλήξει βόρεια της πόλης της Πτολεμαΐδας, κοντά στον οικισμό των Κομνηνών, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Μέσω του νέου αγωγού θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο οι πόλεις Έδεσσα και Σκύδρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πόλεις Νάουσα και Βέροια επίσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι πόλεις Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος σε μεταγενέστερο στάδιο θα παρέχει φυσικό αέριο και στην πόλη της Καστοριάς.

Το έργο προβλέπει επίσης και την κατασκευή Σταθμού Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.

Συμβατό και με υδρογόνο

Τα σχέδια του έργου έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως µε τη στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση και θα κατασκευαστεί με τέτοιες προοπτικές ώστε να είναι 100% συμβατό για μεταφορά υδρογόνου.

Ιδιότητες αγωγού

Το έργο αποτελείται από έναν χαλύβδινο αγωγό (συγκολλημένοι σωλήνες των 12-18 μ) με επικάλυψη πολυαιθυλενίου και σύστημα καθοδικής προστασίας.
Ο κύριος κλάδος του αγωγού, θα είναι συνολικού μήκους 93,56 χλμ περίπου και έχει σχεδιαστεί με διάμετρο 30″ (0.762μ), πίεση 80 barg (μέγιστη πίεση λειτουργίας 75 barg) και θα εγκατασταθεί υπογείως με ελάχιστη επικάλυψη εδάφους 1 μέτρο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV