Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Στα σκαριά ο διαγωνισμός για το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

«Πρεμιέρα» αναμένεται να κάνουν από τις αρχές της δεκαετίας του 2020 τα πλωτά αιολικά πάρκα στον ελλαδικό χώρο και τη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου γενικότερα. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «πιλότο» αναμένεται το Β΄εξάμηνο του 2020 και αφορά την εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου, ενδεχομένως -σε πρώτη φάση- περιορισμένης ισχύος.

Αυτό έγινε γνωστό από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Μ. Βερροιόπουλο, στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Νορβηγική Πρεσβεία και η ΕΛΕΤΑΕΝ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Απαραίτητα βήματα για να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα είναι η επιλογή περιοχής από το ΥΠΕΝ και συνακόλουθα η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάζει την ανάπτυξη του πιλοτικού έργου τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος και πάντως οπωσδήποτε σε γειτνίαση με υφιστάμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εφόσον το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να διαγωνιστούν πρωτίστως οι διαθέσιμες τεχνολογίες στα πλαίσια ενός «καθαρού» διαγωνισμού που δεν θα περιλαμβάνει επιπλέον καλωδιακές συνδέσεις, παρέχοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τα κόστη.

Ενδεικτικό πάντως της ωρίμανσης της συγκεκριμένης τεχνικής λύσης για την ανάπτυξη αιολικών στη χώρα -έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία κατά την οποία βρίσκεται υπό σκέψη- είναι επίσης ότι στο σχεδιαζόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τις πλωτές ανεμογεννήτριες.

Κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κος Κ. Λαδακάκος, ανέδειξε ότι τα πλωτά αιολικά είναι μία τεχνολογία που θα μπορούσε να ανακουφίσει τον κορεσμό των δικτύων και της χερσαίας αιολικής ισχύος δίνοντας ανάσα για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα πλωτά αιολικά φαίνεται να ενδείκνυνται για τις ελληνικές θάλασσες όπου τα βάθη είναι αρκετά μεγάλα, καθιστώντας απαγορευτικά τα κόστη για την πάκτωση των ανεμογεννητριών στον πυθμένα της θάλασσας (>50 μ.). Το δε Αιγαίο διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο αιολικό δυναμικό, το οποίο σε συνδυασμό με τα χαμηλά κύματα που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το καθιστά ιδανική περίπτωση για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων.

Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι άκρως ενθαρρυντικά σχετικά με τα offshore αιολικά, προμηνύοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την ελληνική οικονομία, εφόσον προτιμηθούν ως λύση στην εγχώρια αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 1 ευρώ δημόσιας δαπάνης έως το 2029 στην εν λόγω τεχνολογία, η ανταπόδοση θα είναι αθροιστικά 15 ευρώ καθώς και 17.000 νέες θέσεις εργασίας με ορίζοντα το 2050, ενώ με 0 ευρώ δημόσιας δαπάνης, η προστιθέμενη αξία αγγίζει τα 7,9 ευρώ με 3.600 θέσεις εργασίας αντίστοιχα, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη δυναμική των πλωτών αιολικών και σε οικονομικό επίπεδο.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Σε λειτουργία το mega-αιολικό πάρκο του Καφηρέα – «Πράσινη» ενέργεια για χιλιάδες νοικοκυριά

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αιολικό Καφηρέα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑ (περισσότερα…)

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Μεταξύ 2,6%-2,9% η απόδοση του προς έκδοση ομολόγου από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Μία ημέρα πριν από τη δημόσια διάθεσή του (σ.σ. αναμένεται επίσημα αύριο Τετάρτη 16/10), ορίστηκε το εύρος απόδοσης του ομολόγου του εκδίδει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, το εύρος της απόδοσης αυτής κυμαίνεται μεταξύ 2,6%-2,9%.

Η διάρκεια του ομολόγου θα είναι 7ετής, ενώ σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησής του. Επιπρόσθετα, η έκδοσή του υλοποιείται μέσω δημόσιας προσφοράς και μέχρι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ελάχιστο ποσό εγγραφής για την έκδοση έως 150.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών, ορίζεται το ποσό των 1.000 ευρώ.

Το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αναμένεται να είναι το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο (certified climate bond) που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative και τα έσοδα από την έκδοση, θα διατεθούν για την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων που συμβάλλουν στην επιδιωκόμενη αειφόρο ανάπτυξη.

Η Κατανομή

Οι Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι θα είναι εκείνοι, που θα καθορίσουν το ύψος της έκδοσης. Κατόπιν θα λάβει χώρα η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, με τη διαδικασία να έχει ως εξής:

  • Ποσοστό 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (σ.σ. κατ’ ελάχιστο 45.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών.
  • Ποσοστό 70% των Ομολογιών (σ.σ. κατά μέγιστο 105.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): Η απολιγνιτοποίηση να επιτευχθεί με ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΕΛΕΤΑΕΝ επιστημονική ένωση για την αιολική ενέργεια

Στο συνέδριο Wind Mission in Greece που διοργανώνεται τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου.

Στο χαιρετισμό του ο Π. Παπασταματίου ανέφερε τα εξής:

Το συνέδριο WindMission Greece οργανώνεται σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα περίοδο:

Η Ελλάδα εξέρχεται από την μακρά οικονομική κρίση και παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η μακροοικονομική σταθεροποίηση που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, συνδυάζεται με μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε εμείς οι Έλληνες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με ταχύτητα και θάρρος στις αναγκαίες διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αν ολιγωρήσουμε, δεν είναι βέβαιο πότε θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να θεμελιώσουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα προσφέρει δουλειές και ευημερία.

Στο τομέα της ενέργειας, το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό. Είμαστε πλέον όλοι ενώπιον των ευθυνών μας και δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν τις βλέπουμε. Για πάνω από δύο δεκαετίες δόθηκαν μάχες για να ανασταλεί η απελευθέρωση της αγοράς. Το πολιτικό δυναμικό δεν στάθηκε ικανό να προωθήσει την υγιή και αποτελεσματική απελευθέρωση.

Αυτή κατά την γνώμη μου είναι η βασική αιτία -μαζί με άλλες φυσικές- που το ενεργειακό μας σύστημα παρέμεινε δέσμιο ενός βρώμικου, αναχρονιστικού και ακριβού μοντέλου σε βάρος των καταναλωτών, της επιχειρηματικότητας και του περιβάλλοντος. Η εγκατάλειψη αυτού του μοντέλου είναι αναπόφευκτη.

Μέριμνα όλων πρέπει να είναι, η όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβαση στο νέο καθαρό και ανταγωνιστικό ενεργειακό μοντέλο. Αυτό δεν είναι εύκολο, διότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ.

Κριτήριο μας πρέπει να είναι ο καταναλωτής. Πώς θα αποκτήσει πολλές, καλές και φθηνές επιλογές. Μέσο είναι η ελεύθερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Είμαστε χαρούμενοι που η πολιτική βούληση για τη μετάβαση έχει εκφραστεί με επαρκή σαφήνεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει δύο σημαντικές στρατηγικές επιλογές:

– Την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

– Την αύξηση του στόχου Α.Π.Ε. το 2030 σε 35%

Οι δύο αυτοί παράλληλοι στόχοι είναι σημαντικοί. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το λιγνίτη χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια, τη σταθερότητα του εμπορικού της ισοζύγιο και τη παροχή φθηνής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι η απολιγνιτοποίηση πρέπει να επιτευχθεί με ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και πρέπει να επιτευχθεί με βελτίωση της αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας, αρκεί οι στόχοι και οι προβλέψεις για την εξοικοκονόμηση να είναι ρεαλιστικοί.

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε τον 100% βεβαιωμένο ενεργειακό μας πόρο, τις Α.Π.Ε. που μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα.

Αναρωτιούνται αρκετοί αν η αγορά των Α.Π.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το στόχο. Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Οι επιχειρήσεις Α.Π.Ε. που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνέχισαν να επενδύσουν ακόμα και εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Διαθέτουν τεράστια εμπειρία, υψηλό ανθρώπινο δυναμικό και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Είναι ευθύνη του κράτους να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και του επιστημονικού κόσμου από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της αντίδρασης. Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν αν μπορούμε. Μπορούμε και το έχουμε αποδείξει. Τώρα είναι η σειρά του κράτους να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί και αυτό.

Πώς θα το αποδείξει; Διαμορφώνοντας χωρίς καθυστέρηση τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι δύο εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Χρειάζεται:

– Ριζική και άμεση απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Για την ανάπτυξη νέων έργων, τον επανασχεδιασμό ήδη αδειοδοτημένων και την προώθηση του repowering.

– Προώθηση των μεγάλων επενδύσεων. Μεγάλα χερσαία αιολικά πάρκα στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Αιολικά πάρκα σε νησιά και βραχονησίδες με υποθαλάσσιες διασυνδέσεις. Θαλάσσια αιολικά πάρκα. Προώθηση μεγάλων έργων με πλωτές ανεμογεννήτριες.

– Αποθήκευση ενέργειας. Κεντρικές και αποκεντρωμένες μονάδες. Αυτή είναι η πραγματική γέφυρα που χρειαζόμαστε για να περάσουμε από το σημερινό μοντέλο, στο 100% πράσινο ενεργειακό μέλλον.

– Διεθνείς διασυνδέσεις προς όλες τις όμορες χώρες και προς την Ευρώπη. Στρατηγικός στόχος αυτών των διασυνδέσεων θα πρέπει να είναι να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για ηλεκτρισμό από Α.Π.Ε. και να καταστήσουν τη χώρα εξαγωγό πράσινης ενέργειας.

– Εγχώριες διασυνδέσεις με έμφαση τη διασύνδεση των νησιών και την άρση των τοπικών κορεσμών.

– Βιώσιμος Ειδικός Λογαριασμός Α.Π.Ε.

Όλα αυτά απαιτούν ένα γενναίο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο νέος ΕΣΕΚ πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με μετρήσιμους ενδιάμεσους στόχους, σαφείς δείκτες και μηχανισμούς παρακολούθησης και ανάδρασης, σαφή διοικητική δομή.

Κυρίως όμως ο νέος ΕΣΕΚ πρέπει να ανταποκρίνεται στην ουσία των δύο εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, να είναι ριζοσπαστικός και φιλόδοξος.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε έναν τέτοιο ΕΣΕΚ. Έναν ΕΣΕΚ που θα βασίζει την απολιγνιτοποίηση στις Α.Π.Ε. και την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αναμένουμε να τον δούμε και να μας διατεθεί άνεση χρόνου για να τοποθετηθούμε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα