Στα σκαριά βρίσκεται ακόμα ένα έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα για αιολικό σταθμό στην Αχαΐα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης παραγόμενης ισχύος 39 MW στη θέση “Πλακουτσόβουνο – Μαλούρα – Κοκκινόβραχος” των Δήμων Αιγιαλείας και Ερυμάνθου στην Αχαΐα.
Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 04/10/2023 από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Φορέας υλοποίησης του project στην Αχαΐα είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ ΙΙΙ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 49 εκατ. ευρώ.
Ταυτότητα του έργου
Το υπό μελέτη έργο αφορά την εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 41,3 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 39 MW, στη θέση ‘Πλακουτσόβουνο – Μαλούρα – Κοκκινόβραχος’ στους Δήμους Αιγιαλείας και Ερυμάνθου, Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, αποτελούμενου από 7 ανεμογεννήτριες τύπου Nordex
N-155/5,9 MW, με τα εξής γεωμετρικά χαρακτηριστικά:
• 3 πτερύγια μεταβλητού βήματος,
• διάμετρος 155 μέτρων,
• άξονα νασέλας σε ύψος περίπου 108 μέτρων
Για την εγκατάσταση του εν λόγω αιολικού σταθμού θα απαιτηθεί επίσης η κατασκευή και των κάτωθι συνοδών έργων:
1. Έργα Οδοποιίας
Για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών στο γήπεδο εγκατάστασης απαιτούνται τα ακόλουθα έργα οδοποιίας:
• βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης συνολικού μήκους 8.718 m.
• διάνοιξη νέας εξωτερικής και εσωτερικής οδοποιίας για τη διασύνδεση του πάρκου με τον υφιστάμενο δρόμο και των ανεμογεννητριών μεταξύ τους συνολικού μήκους 7.782 m.
2. Έργα Ηλεκτρικής Διασύνδεσης
Για την ηλεκτρική διασύνδεση του αιολικού σταθμού με το Σύστημα απαιτούνται τα εξής έργα:
• Οικίσκος ελέγχου επιφάνειας έως 120 m2 θα κατασκευαστεί εντός του γηπέδου του αιολικού σταθμού, όπου θα συγκεντρώνονται οι ηλεκτρικές γραμμές που θα αναχωρούν από τις ανεμογεννήτριες.
• νέα γραμμή Μέσης Τάσης που θα λειτουργεί υπό τάση 33 kV, για τη διασύνδεση του οικίσκου ελέγχου με το Σύστημα. Η εν λόγω γραμμή μέσης τάσης θα έχει συνολικό μήκος περίπου 9,6 km, η οποία θα είναι
υπόγεια και θα ακολουθεί αποκλειστικά την οδοποιία.
• Νέος Υποσταθμός ανύψωσης τάσης 33/400kV κλειστού τύπου GIS
Η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία του αιολικού σταθμού εκτιμάται σε 112.741.000 kWh ανά έτος, η οποία επαρκεί για την ηλεκτροδότηση 25.053 νοικοκυριών1 περίπου ανά έτος, ενώ παράλληλα αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας όπως αυτές προκύπτουν από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κυότο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV