Νίκος
Καραγιάννης

Ομιλία παρέθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης στα πλαίσια της 2ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης, «Προς μία σταθερή συμμαχία», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, νωρίτερα. Πιο αναλυτικά:
 
«Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την τιμή να παρευρίσκομαι καλεσμένος 2ο αραβοευρωπαϊκό Forum. Εδώ και αρκετά χρόνια σχεδόν 20 χρόνια από τη δραστηριότητά μου στο Τεχνικό Επιμελητήριο, υπήρχε ένας φορέας συνεχούς και αδιάλειπτης συνεργασίας: Το αραβο-ελληνικό Επιμελητήριο εμπορίου και ανάπτυξης και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουν, οικοδομούν τη σχέση και τη συνεργασία των Εθνών μας.

Συνεργασία που πέρασε από χρόνια ανάπτυξης, ευημερίας και από χρόνια ύφεσης και φτώχειας. Από χρόνια δυσάρεστων καταστάσεων με πολέμους και δυστυχία. Σε όλη αυτή την πορεία οι λαοί μας και το αραβο-ελληνικό επιμελητήριο κινήθηκαν με κοινές αξίες με επίκεντρο την ειρήνη, την πρόοδο, την επιστήμη, το σεβασμό στον πολιτισμό και στην πολιτιστική ιδιαιτερότητα του καθένα. Ένας από τους τομείς από τους κλάδους που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή τη διαχρονική οικοδόμηση συνεργασίας και φιλίας είναι ο κλάδος των κατασκευών, ο τεχνικός κόσμος.

Δυστυχώς οι εποχές, η συνθετότητα των προβλημάτων, η λειτουργία των τραπεζών και οι γκρίζες ζώνες, οι νόμοι που επιβάλλουν τις διαδικασίες, μας επιβάλλουν πιο σύνθετες διαδικασίες από ότι στο παρελθόν. Όμως παραμένει, η ψυχή των ανθρώπων του τεχνικού κόσμου, που αρκούσε να γράψουν τη συμφωνία σε ένα απλό χαρτί, σε μία χαρτοπετσέτα, όπως έκανε ο πατέρας του κυρίου Χούρι,  για να υλοποιήσουν μεγάλα έργα στη βάση των κοινών χαρακτηριστικών μας, στην εμπιστοσύνη, στην αμοιβαία εκτίμηση, στην τιμή και τη φιλία μας.

Αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά, είναι η ιστορική κληρονομιά των πατεράδων μας και των παππούδων μας, που οφείλουμε να συνεχίσουμε και εμείς. Και θα τη συνεχίσουμε. Ο δρόμος για να ξεπεράσουμε την κρίση περνά μέσα από τις υποδομές και την ανάπτυξη παραγωγικών δομών στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις συνδυασμένες μεταφορές, στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τη μεταποίησή τους και βέβαια στις υποδομές, -πρώτα και κύρια στις υποδομές- που υπηρετούν αυτήν την παραγωγική ανασυγκρότηση. Όλες οι κρίσεις διεθνώς, ιστορικά, ξεπεράστηκαν μέσα από μεγάλα σχέδια Υποδομών. Άκουσα στο προηγούμενο πάνελ κάποιες τοποθετήσεις, που ανέφεραν κάποια δήθεν προβλήματα όπως οι δύο αξιολογήσεις.

Δε μας τρομάζουν αυτά, αυτά ολοκληρώθηκαν, τελειώνουν, διαπραγματευτήκαμε, συμφωνήσαμε και τηρούμε τις συμφωνίες μας. Τελειώνουμε μέσα στο 2018 με τις συμφωνίες της ύφεσης. Η Ελλάδα γύρισε ήδη σελίδα, άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο, έκανε τομές και μεταρρυθμίσεις, σταμάτησε τις γκρίζες ζώνες, έφερε τη διαφάνεια.

Ολοκληρώθηκαν σε δύο χρόνια μεγάλες υποδομές αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, πάνω από δέκα, που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Η απάντηση στα κόκκινα δάνεια, στα ελλείμματα δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη. Δεν είναι μέσα από την εμπορία άυλων προϊόντων και δανείων, κόκκινων. Είναι μέσα από τις υποδομές, μέσα από το να χτίσουμε παραγωγική δομή. Και για μας το προσφυγικό δε λύνεται με τον τρόπο που πάει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει. Λύνεται με σταμάτημα των πολέμων. Για μας το προσφυγικό ήταν μία ακόμα επιβεβαίωση της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της πραγματικής φιλίας με τον αραβικό κόσμο και παρά την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες δε σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή τη δική μας στάση απέναντι στους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας για να προστατευτούν.

Σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οι απαιτήσεις για πρόσθετες υποδομές στα επόμενα χρόνια ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των κρατών για να τις χρηματοδοτήσουν. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε το στοίχημα της υλοποίησης των απαραίτητων έργων υποδομής και της βιώσιμης ανάπτυξης, αν περιμένουμε να έχουμε έργα υποδομών μόνο μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από τα Προγραμματικά Πλαίσια Σύγκλισης.

Απαιτείται να κινητοποιηθούν οι ιδιωτικοί οικονομικοί πόροι. Και ένα από τα βασικά εργαλεία για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων στην κατεύθυνση των επενδύσεων σε έργα Υποδομών είναι η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να οδηγήσει πραγματικά στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Γνωρίζετε πώς μπορεί να διασφαλιστεί, το γνωρίζουμε και εμείς, έχει θεσπιστεί ένα διαφανές θεσμικό πλαίσιο και προχωράμε.
Μόνο έτσι τα έργα υποδομών θα ανοίξουν το δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη. Περισσότερα από τριάντα μεγάλα έργα υποδομών προωθούνται στην Ελλάδα με τα περισσότερα από αυτά να έχουν ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ.

Να είναι στη λίστα εγκεκριμένα για ένταξη στο πακέτο  Γιούνκερ. Είναι η απαραίτητη εγγύηση για να μην υπάρχει καμία ανασφάλεια στην τοποθέτησή κεφαλαίων. Τα προωθούμενα έργα εντάσσονται για πρώτη φορά σε ένα συνολικό σχεδιασμό για τις υποδομές, με κριτήριο τις γεωπολιτικές συνθήκες, τα πλεονεκτήματα από μεγάλα έργα που έγιναν, τα πλεονεκτήματα από τη διάνοιξη του καναλιού του Σουέζ, από τους δρόμους του μεταξιού και επομένως η Ελλάδα πραγματικά βρίσκεται σε μία θέση που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική και παραγωγικών μονάδων αλλά και των συνδυασμένων μεταφορών. Για αυτό και στόχος μας, είναι, τους πρώτους μήνες του δεκαοκτώ να έχει τελειώσει η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης και ο σχεδιασμός μας κινείται στο να υλοποιηθεί επιτέλους η σιδηροδρομική Εγνατία.

Έχουμε προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με τη Βουλγαρία, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα πλεονεκτήματα, τα εμπορικά πλεονεκτήματα, από το να μην έχουμε στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, το κόστος και τις καθυστερήσεις που έχουμε στα Δαρδανέλια. Καταλαβαίνετε τη σημασία να συνδεθούν τα τρία λιμάνια της βορείου Ελλάδας: της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και βέβαια με την ολοκλήρωση του έργου που ανέφερα πριν, του Πειραιά και της Πάτρας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας: με το Μπουργκάς και τη Βάρνα, γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό, γνωρίζετε να έχουμε προχωρήσει και να ολοκληρώνεται, πήγε ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, του λιμανιού του Πειραιά, αναμένεται να βγει ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και των τριών άλλων λιμανιών, τι σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων να υπάρχουν έξι μεγάλα εμπορευματικά κέντρα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, να σας δώσω και μία σημαντική είδηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ρουμανία επιθυμεί σε αυτή τη συνεργασία να μπει και η Ρουμανία. Άρα καταλαβαίνετε και το μεγάλο εύρος του ιδιωτικού τομέα και πώς μπορεί να λειτουργήσει και να συμμετέχει σε αυτά τα έργα. Έργα που θα γίνουν για πρώτη φορά στην περιοχή μας, όχι με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο, αλλά με εταιρεία που θα ιδρυθεί μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα γίνει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας, τόσο στην υλοποίηση όσο και στη λειτουργία του. Το έργο θα είναι βιώσιμο, ο κύριος Γιούνκερ το στήριξε πριν δύο εβδομάδες και βέβαια, θα απαιτηθούν εκτός από τα στολίδια των εμπορευματικών κέντρων και χρηματοδοτήσεις  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάμε καλά εκεί, προκειμένου το έργο να γίνει ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές.

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε εμπορευματικό και ενεργειακό κόμβο υγροποιημένου αερίου LNG προσδίδει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση του διαμετακομιστικού εμπορίου από το Αιγαίο μέχρι την κεντρική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα και έτσι αναδεικνύεται και ενισχύεται η γεωστρατηγική  θέση της χώρας μας αλλά και την οικονομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η αναβαθμισμένη σιδηροδρομική γραμμή που ολοκληρώνεται από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, συνδέει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τόσο με το Μπουργκάς, όσο και με τη θέληση που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών και με την Κωνσταντινούπολη που είναι μία πολύ μεγάλη αγορά.

Η αναβάθμιση του λιμανιού του Λαυρίου σε λιμάνι ακτοπλοϊκών Μεταφορών αλλά και σε λιμάνι κρουαζιέρας και η σύνδεσή του με τον διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου είναι ένα άλλο έργο που πρέπει να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας και δίνει και μεγάλες ευκαιρίες για τις τουριστικές υποδομές μιας υπέροχης περιοχής. Συμβάλλει καθοριστικά στο να μπορεί να γίνει ένα hub κρουαζιέρας  στην Αττική. Υπάρχει και ο χώρος αλλά και οι αεροπορικές συνδέσεις και το λιμάνι, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Ένας άλλος τομέας που είναι πραγματικά ευκαιρία να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να συμμετέχει, να τοποθετηθεί, είναι οι αεροπορικές μεταφορές και ότι σχετίζεται με τη συντήρηση των υποδομών αυτών.  Είναι κάτι που έχει λείψει από την ευρύτερη περιοχή. Το ξεκινάμε και σας καλούμε να συμμετέχετε. Και βέβαια, ένα πρόβλημα που αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα στον πλανήτη, τα τρόφιμα. Τα δίκτυα γεωθερμίας σε όλη την Βόρειο Ελλάδα σε συνδυασμό με παραγωγικές μονάδες σύγχρονες για την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση της, και για την  κτηνοτροφία και τη μεταποίηση της, είναι ένας πρόσθετος τομέας που μπορεί ο αραβικός κόσμος να τοποθετηθεί και να υπάρχει συνεργασία.

Ποιος είναι ο στόχος μας: Ο στόχος μας δεν είναι να υπάρχει η τοποθέτηση κάποιων εταιρειών στην Ελλάδα ή κάποιων ελληνικών εταιρειών σε κάποιες χώρες του αραβικού κόσμου. Είναι να υπάρχουν κοινές δράσεις, κοινή συνεργασία, σε μία σειρά από ζητήματα, πρέπει καθημερινά οι εταιρείες μας είτε αυτές είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές να συνεργάζονται, να συμβάλλουν στο να χτίσουμε μία παραγωγή στη γειτονιά μας που δε θα επιτρέψει την ανάπτυξη ασταθούς περιβάλλοντος σαν αυτό που έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. 

Για αυτό και έναν από τους τομείς που πραγματικά έχουμε ψηλά στην ιεράρχηση των στόχων μας, ένα σημαντικό εγχείρημα, είναι η από κοινού εξωστρέφεια  των αραβικών και Ελληνικών τεχνικών εταιρειών και επομένως συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης τεχνολογίας υλοποίησης παραγωγικών δομών σε όλους τους τομείς των έργων. Τα έργα υποδομής αποτελούν τη σημαντικότερη στρατηγική προτεραιότητα. Είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει την περιοχή μας σε ανάπτυξη και σταθερότητα.

Η αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και  η ανάδειξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της στην ευρύτερη περιοχή και στον Ευρωπαϊκό χώρο, σε συνεργασία με τον αραβικό κόσμο, είναι εθνικές στρατηγικές επιλογές πρώτης γραμμής. Η επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων γίνεται σήμερα εφικτή με βάση ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό, εθνικό, επιχειρησιακό σχεδιασμό που υλοποιεί η κυβέρνηση και το υπουργείο και βασικά εργαλεία αυτού του σχεδιασμού αυτού του εκσυγχρονισμού, της αναμόρφωσης, είναι η ψηφιοποίηση, είναι οι απλές διαδικασίες, είναι η στήριξη του ιδιωτικού τομέα στο να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

Και βέβαια είναι, το να είναι τα έργα βιώσιμα, ο ιδιωτικός τομέας να αισθάνεται ασφαλής για αυτές για αυτές τις επενδύσεις και να έχει μία άλλη προοπτική, όχι για τα επόμενα λίγα χρόνια,  για τα επόμενα πολλά χρόνια. Διαμορφώνουμε λοιπόν μαζί σας , τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, προωθώντας έργα υποδομής, προωθώντας παραγωγικές δομές που ενσωματώνουν τις κοινωνικές, περιβαντολλογικές και οικονομικές παραμέτρους του ελληνικού μοντέλου για την ανασυγκρότηση της χώρας μας και αλλάζουν και το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Φίλες και φίλοι, τώρα είναι η στιγμή, τώρα είναι η χρονική περίοδος, που κατά τη γνώμη μου είναι συμφέρουσα για να συμμετέχετε σε κοινές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες και στην Ελλάδα και στις αραβικές χώρες. Ο δρόμος της συνεργασίας μας συνεχίζεται και μπορεί να αποδειχθεί κυρίαρχη δύναμη στο χώρο των υποδομών ,στο χώρο του τεχνικού κόσμου. όπως έγινε και στο παρελθόν. Αυτή είναι κληρονομιά μας και η ευθύνη γι΄ αυτό που εμείς θα αφήσουμε ως κληρονομιά στα παιδιά μας όπως άφησαν και οι προηγούμενοι: Μία συνεργασία με εκτίμηση στη φιλία, στην εμπιστοσύνη και στην αγάπη που έχουν οι Έλληνες για τους Άραβες και οι Άραβες για τους Έλληνες για την οικοδόμηση υποδομών και παραγόντων ειρήνης και προόδου στην περιοχή μας.

Ευχαριστώ πολύ.»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV