Connect with us

Επικαιρότητα

Σπίρτζης: Προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κος Χρήστος Σπίρτζης στην Κυριακάτικη «Kontra News». Μεταξύ άλλων, σχολίασε την πορεία εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τις προοπτικές υλοποίησης της νέας γενιάς έργων υποδομής. Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα του χαρτοφυλακίου σας τώρα. Να περιμένουμε και νέες βελτιώσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Γιατί σε πρώτη φάση είδαμε ότι ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε αρκετά…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι μια μεγάλη τομή που πολεμήθηκε λυσσαλέα από τους μηχανισμούς που είχαν δομηθεί, από το περιθώριο που άφηναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως αυτοαποκαλούμενες μεταρρυθμιστικές να αναπτυχθούν κυκλώματα  που λυμαίνονταν τις αστικές συγκοινωνίες.

Είναι αλήθεια ότι οι συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν, όπως ταλαιπωρούνται καθημερινά στις ουρές των τραπεζών, όπως ταλαιπωριόντουσαν κάθε πρώτη βδομάδα του μήνα να αγοράσουν μια μηνιαία κάρτα, που μπορεί και να ήταν πλαστή. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Μετά την αναθεώρηση της γνωμοδότησης της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων θα γίνεται ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος και ταχυδρομική αποστολή των προσωποποιημένων καρτών στους δικαιούχους.

Έχουμε ήδη πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα. Έχουν εκδοθεί σχεδόν 370.000 κάρτες, όταν κατά μέσο όρο είχαμε 250.000 μηνιαίες κάρτες, ενώ τα δεδομένα κίνησης σε σταθμούς είναι εντυπωσιακά. Πώς γίνεται ο σταθμός της Δουκίσσης Πλακεντίας να έχει περισσότερες εισπράξεις από αυτόν της Ομόνοιας ή του Συντάγματος; Σε ελάχιστο χρόνο θα ξέρουμε όλοι στην πράξη τι γινόταν και πόσο καρπώνονταν τα κυκλώματα από τους Έλληνες μέσα από τα πλαστά εισιτήρια.

 Ο στόχος μας είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο να συμβάλει στο βάθεμα της κοινωνικής πολιτικής, στη βελτίωση της ποιότητας των αστικών συγκοινωνιών και σε μια νέα μικρότερη και δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα από το ταξίδι σας στις ΗΠΑ, κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σειρά επαφών με κύριο στόχο μεγάλα έργα υποδομής και συνδυασμένων μεταφορών. Η χώρα μας έχει σχέδιο, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των άλλων χωρών και των επενδυτών. Είναι η ώρα να βγούμε από τη μιζέρια της αποεπένδυσης και της αποδόμησης του παρελθόντος και να μπούμε σε εποχές παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα και ενδιαφέρον σε μια σειρά τομέων και υποδομών. Στην προώθηση του έργου Sea to Sea με τη Βουλγαρία και τη συνεργασία με την Παγκόσμια τράπεζα, σε αεροπορικές συνεργασίες και υποδομές, σε νέες τεχνολογίες μεταφορικών συστημάτων, σε εμπορευματικά κέντρα και σε συνεργασία για υποδομές σε τρίτες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο σχεδιασμός σας για τα μεγάλα έργα το επόμενο διάστημα ποιος είναι; Τι να περιμένουμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την επόμενη ημέρα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων της ΠΑΘΕ και του προαστιακού, το μετρό της Θεσσαλονίκης και την επέκταση για Καλαμαριά, τον διαγωνισμό της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και το τραμ Πειραιά.

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο, τον οδικό άξονα Πάτρας–Πύργου και το νότιο τμήμα του Ε65.

Σε φάση διαγωνιστικής προετοιμασίας βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας, ο ΒΟΑΚ, η περιφερειακή Χαλκίδας, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Πάτρας, το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης, η σύνδεση των αστικών κέντρων και των κρίσιμων υποδομών με τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες.

Αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα δημοπρατούνται καθημερινά. Εντάχθηκαν 302 εκατομμύρια € στην Περιφέρεια Αττικής και 90 εκατομμύρια € στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός των 250 εκατομμυρίων € στους οικισμούς που διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι. Ωριμάζουμε δίκτυα γεωθερμίας και σύγχρονων συστημάτων άρδευσης.

Επαναλαμβάνω ότι τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, αλλά μόνο στον ελληνικό λαό. Μέλημά μας, και εκεί θα κριθούμε, είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών που θα βοηθά τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση, με διαφάνεια και σε κόστος που θα σέβεται το κάθε ευρώ του ελληνικού λαού. Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις και ως συνέπειά τους οι υπέρογκες αποζημιώσεις. 

 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα