Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σήμερα η νέα λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος από την Κομισιόν – Εξελίξεις και για τη «μεγάλη» διασύνδεση

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Καλώδια ηλεκτρικών διασυνδέσων Υψηλής Τάσης

Έφτασε η πολυαναμενόμενη ημέρα για την κατάρτιση της νέας λίστας Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (των λεγόμενων PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ για την επόμενη διετία, κατόπιν των αποφάσεων που θα λάβει σήμερα η Κομισιόν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς για τη στήριξη -ή μη- του ενεργειακού έργου της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ως PCI, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα δρομολογήσει άμεσα εξελίξεις στην κατεύθυνση της τελικής «φόρμουλας» υλοποίησης, είτε δηλαδή στα πλαίσια ενός Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, είτε με την ανάπτυξή του ως εθνικού, στην οποία περίπτωση φορέας υλοποίησης θα είναι εξ ολοκλήρου η «Αριάδνη Interconnection».

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι κορυφώνονται, με περισσότερες εξελίξεις να αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες. Πάντως, σε τεχνικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι η διαλειτουργικότητα των καλωδίων (Αττική-Κρήτη και Κρήτη-Κύπρος), ζήτημα που αποτελούσε το προηγούμενο διάστημα σημείο τριβής με τον Euroasia Interconnector, είναι διασφαλισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η Αριάδνη για τους υποσταθμούς έχει λάβει πρόσφατα και 3η παράταση, η οποία μεταθέτει τις προσφορές για το έργο, για τις 31/10.

Στα σημαντικότερα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος σε ελληνικό έδαφος σήμερα περιλαμβάνονται οι στρατηγικοί αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, που βρίσκονται σε κατασκευή, οι μελλοντικοί αγωγοί Poseidon και EastMed, το FSRU Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη της υλοποίησης καθώς και η υπό συζήτηση ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πιο σημαντικός αντίκτυπος από την καθυστέρηση του έργου για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς είναι η ενεργειακή ασφάλεια  του νησιού ενώ διόλου αμελητέες είναι και οι σωρευτικές επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως), μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ, στους καταναλωτές ολόκληρης της χώρας.

Η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης που υλοποιεί αυτή τη στιγμή ο ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να καλύψει το 1/3 της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, η οποία θα είναι μεν μια σημαντική «ανάσα» για το απομονωμένο ενεργειακό σύστημα, ωστόσο δεν θα σταθεί αρκετή να αποσοβήσει τον κίνδυνο “black-out” τα προσεχή έτη, αν εφαρμοστούν οι αυστηροί περιβαλλοντικοί περιορισμοί σχετικά με την λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ήδη από το 2020.

Σε αυτή τη βάση άλλωστε βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας στην Κρήτη, έως ότου ολοκληρωθεί το κολοσσιαίο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Τα σενάρια που βρίσκονται υπό σκέψη περιλαμβάνουν την μετατροπή του υφιστάμενου πετρελαϊκού σταθμού στον Αθερινόλακκο σε σταθμό φυσικού αερίου, την ανάπτυξη μίας εξ ολοκλήρου νέας μονάδας φυσικού αερίου, επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (δηλ. μπαταρίες), περαιτέρω διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ καθώς και την ανάπτυξη ενός μικρής κλίμακας FSRU για την τροφοδοσία του νησιού με LNG προκειμένου να γεφυρωθεί το κενό ισχύος με ορίζοντα την ηλέκτριση του καλωδίου.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες επανηλεκτροδότησης σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταιγιδα

O ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία Ιανός, ανακοινώνει τα εξής:

Στην Κεφαλονιά, μετά την επανηλεκτροδότηση του Αργοστολίου από χθες, τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες επανηλεκτροδότησης των υπόλοιπων περιοχών με αρκετές δυσκολίες που σχετίζονται με την αδυναμία πρόσβασής τους στα σημεία των ζημιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να προηγηθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες διάνοιξης των οδικών αρτηριών οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στην Ιθάκη, η ενισχυμένη με ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητο εξοπλισμό ομάδα τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται από χθες σε ετοιμότητα για τη μετάβασή της στο νησί προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών, γεγονός που θα καταστεί δυνατό εντός των επόμενων ωρών, όταν και αναμένεται η άρση του απαγορευτικού απόπλου από το λιμάνι της Κυλλήνης.

Αυτή την ώρα, εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών στο Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου και εδώ αντιμετωπίζουν σοβαρά ροβλήματα στην πρόσβαση στα σημεία των ζημιών λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης αντιπλημμυρικών έργων στους Δήμους Τρικκαίων και Φαρκαδώνας . Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του έργου έργου «Αποκατάσταση ζημιών που προκληθήκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων στις 24-25/11/2019 και 9-11/12/2019 – Αντιπλημμυρική προστασία – Ολοκλήρωση καθαρισμού κοίτης στον Πηνειό ποταμό» που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών και εγκαταστάσεων στο τμήμα του Πηνειού ποταμού από την γέφυρα επί της Εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας έως την γέφυρα στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας (γέφυρα Κουτσόχερου).

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις τεχνικές υπηρεσίες, αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι η προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα είναι σταθερή προτεραιότητα μας. Πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και προγραμματισμό αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο διευθετεί και καθαρίζει ρέματα που είχαν χρόνια να καθαριστούν, με έργα που αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και προστατεύουν την ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης ζημιών λόγω Ιανού

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η πυρετώδης προσπάθεια των συνεργείων του για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη σφοδρή κακοκαιρία Ιανός σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, μέχρι αυτή την ώρα, έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης το Βορειοδυτικό  και Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη έχουν εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών, ωστόσο οι συνθήκες που έως τώρα επικρατούν καθυστερούν την αποκατάστασή τους.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου Ιανός σε πλήρη ετοιμότητα με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κ.λπ. σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές – Δυτική Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά, Κεντρική Ελλάδα, Εύβοια  και Αττική –στις οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί ή αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το συνολικό τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών συνεργείων που βρίσκεται από προχθές σε επιφυλακή είναι 830 άτομα ενώ το σύνολο των ειδικών οχημάτων για την εκτέλεση εργασιών 130. Στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα έχει ήδη προγραμματιστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους με τεχνικό προσωπικό σήμερα και αύριο.

Οι ενισχυμένες μονάδες της Εταιρίας είναι σε επιφυλακή σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές, προκειμένου μόλις καθίσταται δυνατή και ασφαλής η επέμβασή τους στο Δίκτυο, να αποκαθίστανται όσο το δυνατόν ταχύτερα οι βλάβες. Επί τόπου στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη μεταβεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Α. Μάνος και τα αρμόδια στελέχη για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των απαραίτητων εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα