Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Σε γόρδιο δεσμό μετατρέπονται τα σιδηροδρομικά έργα από Αίγιο μέχρι Πάτρα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός σταθμός με ηλεκτροκινούμενες γραμμές

Με πλείστα θέματα στον κατασκευαστικό κλάδο ο νέος υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, θα κληθεί να πάρει αρκετές αποφάσεις. Μία από τις ωρολογιακές βόμβες  που θα πρεπει οπωσδήποτε να εξουδετερώσει ή ένας γόρδιος δεσμός που πρέπει να λυθεί είναι οι σιδηροδρομικές εργολαβίες που θα φέρουν το τρένο στην Πάτρα  και ειδικότερα στο τμήμα Αίγιο-Πάτρα.

Σήμερα τρέχουν εργολαβίες υποδομής από το Αίγιο μέχρι το Ρίο και στα σκαριά είναι τρεις εργολαβίες που έχουν ημερομηνία λήξης το τέλος του 2023. Αν μέχρι τότε το τρένο δεν φτάσει στην Πάτρα, τότε η χώρα κινδυνεύει με απαίτηση από την ΕΕ, επιστροφής κονδυλίων όλων των επιδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων για όλη τη γραμμή Αθήνα-Πάτρα.

Το ειρωνικό εδώ είναι ότι η χρηματοδότηση δεν είναι το Νο 1 πρόβλημα αλλά το γεγονός ότι τα απαραίτητα έργα δεν έχουν δημοπρατηθεί ενώ είμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του 2019.

ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Οι 2 εργολαβίες από Αίγιο μέχρι Ψαθόπυργο και Ψαθόπυργο μέχρι Ρίο, αφορούν επιδομή, ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση, σταθμούς. Αυτή την εποχή ωριμάζει ο Φάκελος Μεγάλου Έργου για να εγκριθεί από τηn DG Regio. Εδώ έστω και οριακά μπορεί να προλάβουμε την ολοκλήρωση στο τέλος του 2023.

Για την εργολαβία όμως από το Ρίο μέχρι τον Άγιο Διονύσιο στο κέντρο της Πάτρας τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Εδώ έχει σχεδιαστεί μελετο-κατασκευή και πλήρη υπογειοποίηση σε μήκος που αγγίζει τα 5χλμ. Μάλιστα το έργο είχε εξαγγελθεί ότι θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2019. Το κόστος εδώ είναι 400εκατ.ευρώ και ενδέχεται να εκτοξευτεί περισσότερο, ενώ είναι αμφίβολο αν η ΕΕ χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό για ένα τέτοιο έργο.

Χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρεται πως «ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του ανωτέρω σχεδιασμού είχε εκτιμηθεί σε 400 εκατ. €, ο οποίος όμως, λόγω των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων του έργου (γειτνίαση με το παραλιακό μέτωπο κλπ.) ενδέχεται μέχρι και να διπλασιασθεί».

Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεση τους στην πλήρη υπογειοποίηση λόγω του υπεδάφους. Στην πραγματικότητα είναι επιχωματώσεις που έγιναν δεκαετίες πριν, για να δημιουργηθεί αστικό περιβάλλον. Το σαθρό υπέδαφος ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση με πολλή μεγάλα τεχνικά έργα.

Αυτό όμως που είναι κρίσιμο είναι το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο να φτάσει στην Πάτρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι το τέλος του 2023. Εδώ θα χρειαστεί όχι απλά να ληφθούν αποφάσεις αλλά και να εφαρμοστούν τάχιστα μιας και ο χρόνος πολύ απλά δεν φτάνει.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΙΑΤΟ-ΡΙΟ

Αυτή την εποχή έχουμε τρεις εργολαβίες οι οποίες τρέχουν στη γραμμή από το Κιάτο μέχρι το Ρίο. Το πρώτο έργο, η εργολαβία-σκούπα από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο είναι σε φάση δοκιμαστικών δρομολογίων και αναμένεται κάποια στιγμή το Φθινόπωρο να δοθεί σε εμπορική λειτουργία.

Η γραμμή διαθέτει διπλή γραμμή, νέους σταθμούς, όχι όμως και ηλεκτροκίνηση. Εδώ έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμό από πέρυσι για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και η σχετική σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Η δεύτερη εργολαβία έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013 (με αρχικό χρονοδιάγραμμα 36 μήνες) και αφορά έργα υποδομής στο τμήμα Αίγιο-Ψαθόπυργος. Σε αυτό το τμήμα συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη σιδηροδρομική σήραγγα Παναγοπούλας με μήκος 4,5χλμ. Η εργολαβία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Η τρίτη εργολαβία έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2017 και έχει 36 μήνες διάρκεια (ολοκλήρωση 2020). Αφορά και πάλι έργα υποδομής στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο (μέχρι την περιοχή Μποζαϊτικα).

image_pdfimage_print

Προαστιακός Αθήνας

Αίτηση της ΣΤΑΣΥ στη ΡΑΣ για προαστιακά δρομολόγια μέχρι Κιάτο και Χαλκίδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Η ΣΤΑΣΥ αιτήθηκε αλλαγή της άδειάς της με σκοπό να μπορεί να δραστηριοποιείται στις επιβατικές μεταφορές χρησιμοποιώντας και το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου  και πιο συγκεκριμένα, με δρομολόγια μέχρι το Κιάτο και τη Χαλκίδα.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η ΣΤΑΣΥ χρησιμοποιεί το τμήμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο «μοιράζεται» με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η σχετική αίτηση κατατέθηκε στις 4 Ιουλίου στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) από τη διοίκηση της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) η οποία αναμένει την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Ασφάλειας προκειμένου να κατατεθεί το σχετικό business plan.

 

Με πληροφορίες από euro2day.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ

Επίσκεψη των Γαλλικών Σιδηροδρόμων στον ΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη στελεχών των Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF) πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com την 10.07.2019 στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στο Σ.Σ. Α.Ι. Ρέντη, στο σταθμό με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στην Ελλάδα, όσον αφορά στις συνθέσεις και αποσυνθέσεις συρμών.

Τα συστήματα

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν για την εγκατάσταση και λειτουργία των σιδηροδρομικών συστημάτων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, που χρησιμοποιούνται για τις λειτουργίες του σταθμού και βασίζονται στη χρήση COTS, προκειμένου να εισαγάγουν αντίστοιχα συστήματα στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι εκπρόσωποι της SNCF έμειναν εντυπωσιασμένοι τόσο από την αρτιότητα των συστημάτων που έχει σχεδιάσει και εγκαταστήσει η ελληνική εταιρεία στο δίκτυο του ΟΣΕ όσο και από τις δυνατότητες που αυτά προσφέρουν.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Πρόταση για ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο εξετάζει η Περιφέρεια Κρήτης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο τραίνο ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Για πρώτη φορά ίσως στη σύγχρονη ιστορία της Κρήτης, ξεκινά, έστω με τη μορφή μελέτης, η συζήτηση για την ανάπτυξη ενός σιδηρόδρομου που θα βοηθήσει στις μεταφορές του νησιού, συνδέοντας τις κυριότερες πόλεις μεταξύ τους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, εξετάστηκε η πρόταση για να μπουν ράγες στο νησί. Η πρόταση έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκο Καλογερή ο οποίος σημείωσε πως θα ξεκινήσει διερεύνηση (προφανώς μέσω μελέτης βιωσιμότητας και κόστους-οφέλους) για ηλεκτροκίνητο μέσο σταθερής τροχιάς, που θα κινείται κατά μήκος της Κρήτης.

«Να δούμε δηλαδή αν υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον για ένα τέτοιο μέσο. Περιβαλλοντικά σίγουρα θα είναι πολύ ωφέλιμο όσον αφορά τη λειτουργία του, μια και μιλάμε για ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Θέλουμε λοιπόν να δούμε κατά πόσο, από τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, ένα τέτοιο μέσο μεταφοράς με το κόστος που θα έχει και την κατάσταση λειτουργίας του, πληροί και τους όρους λειτουργίας του» εξήγησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Η ύπαρξη σιδηρόδρομου στην Κρήτη αποτελεί «αιώνιο» ζήτημα καθώς η σχετική κουβέντα έχει ξεκινήσει από το 1880 χωρίς ποτέ να καταφέρει να προχωρήσει σε υλοποίηση. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί προτάσεις οι οποίες πάντα καταλήγουν στα συρτάρια υπουργείων και τοπικών αυτοδιοικητικών οργάνων.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών όπου ο κ.Καλογερής επεσήμανε ελλείψεις μιας και όπως υποστήριξε δεν υπάρχει στο οδικό διευρωπαϊκό δίκτυο τόσο ο άξονας που συνδέει τον ΒΟΑΚ με τον ΝΟΑΚ (Ρέθυμνο-Σπήλι-Αγία Γαλήνη), αλλά και οι συνδέεις των Αεροδρομίων Ηρακλείου και Χανίων με τον ΒΟΑΚ και τον ΝΟΑΚ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα