Θοδωρής
Κολοκυθάς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) σε Πάτρα και Δυτική Μακεδονία.

Ο ΔΕΣΦΑ προχωρά στην υλοποίηση των έργων σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032, ενώ τα έργα ανέρχονται συνολικά σε 83, με τα 64 να τίθενται σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,29 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 13 Ιουλίου, από τον Διευθυντή Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, κ. Ιωάννη Χωματά.

Κατανομή Προϋπολογισμού

Από τα συνολικά 1,29 δισεκατομμύρια ευρώ, το 35% (430 εκ. Ευρώ) θα δαπανηθούν σε νέα έργα επαύξησης του συστήματος, το 21% (264 εκ. Ευρώ) σε σταθμούς συμπίεσης και το 23% (289 εκ. ευρώ) σε προμήθεια νέων περιοχών με φυσικό αέριο.

Δυτική Μακεδονία και Πάτρα

Τα έργα κατασκευής αγωγού στη Δυτική Μακεδονία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2024, με το πλάνο να αναφέρει πως τα έργα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν τον χειμώνα του ίδιου έτους.

Η πρόοδος του αγωγού αγγίζει το 35% τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως αναφέρθηκε.

Παράλληλα, προχωρά και το project για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καταλήγοντας μέχρι την Πάτρα.

Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας, με τις τεχνικές μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί στο 60%, με τις περιβαλλοντικές μελέτες να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου για φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Τέλος, σε καλό στάδιο βρίσκεται και το project αγωγού διασύνδεσης με την Βόρεια Μακεδονίας. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσεις στις αρχές του 2024, ενώ το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου.

Ο ΔΕΣΦΑ έχοντας αναλάβει το έργο στην γείτονα χωρά αναμένεται να βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό των εργασιών στις δύο χώρες, με τη λειτουργία του αγωγού να θεωρείται πως θα γίνει εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Σε καλό δρόμο και το “Καρπερή – Κομοτηνή”

Τα έργα ενίσχυσης του ΕΣΦΑ περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032, με κυριότερα τα “”Καρπερή – Κομοτηνή” και “Πάτημα – Λιβαδειά”, συνολικού προϋπολογισμού 430 εκ. ευρώ.

Το πρώτο βρίσκεται σε καλό δρόμο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2027. Το “Πάτημα – Λιβαδειά” εξαρτάται από το έργο FSRU «Διώρυγα Gas» της Motor Oil, καθώς αν δεν ολοκληρωθεί αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι.

Ο λόγος είναι πως τα 150 εκ. ευρώ που θα κοστίσει το “Πάτημα – Λιβαδειά” θα ήταν άνευ ουσίας και το κόστος θα επιβάρυνε τους καταναλωτές, με το project να εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την απόφαση της Μotor Oil.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV