Σε δημοπράτηση βγήκε το έργο για την αποκατάσταση, ανάδειξη και απόδοση χρήσεων στο συγκρότημα των επτά Ενετικών Νεωρίων στην παλιά πόλη στα Χανιά. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Χανίων.
Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 20,39 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 16,44 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου.
Η διάρκεια του έργου έχει υπολογιστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως εφόσον τα έργα ξεκινήσουν το 2027 τότε, χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις κατά την περίοδο των κατασκευών, πως η ολοκλήρωση θα μπορούσε να επιτευχθεί το 2030.
Το έργο προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση, στατική ενίσχυση και επανάχρηση των επτά ενετικών νεωρίων στο λιμάνι των Χανίων. Περιλαμβάνει στερέωση του φέροντος οργανισμού, εξωτερική μόνωση και προστασία των θόλων, ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα τους, καθώς και διαμόρφωση χώρων πολιτισμού, ομιλιών και σκηνικών τεχνών.
Βάσει της μελέτης προβλέπονται οι εξής χρήσεις:
-Νεώρια Ν1 έως Ν4. Λειτουργία τους ως χώρος περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων.
-Η είσοδος στον χώρο γίνεται από το Ν5 αλλά και από τα δυτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση επικοινωνία του εκθεσιακού χώρου με το κέντρο της πόλης, το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (παλιό Τελωνείο), καθώς και την παλιά κεντρική Πύλη που βρίσκεται στο τέλος της οδού Δασκαλογιάννη, μίας από τις κύριες οδούς της παλιάς πόλης των Χανίων.
-Στο Ν5 προβλέπονται εγκαταστάσεις πωλητηρίου και εκθέσεων για την ιστορία του συγκροτήματος και τη ναυπηγική τέχνη των Βενετών, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.
-Στο Ν7 προβλέπεται μικτή χρήση ομιλιών, μουσικής και σκηνικών τεχνών και βάσει αυτής της παραδοχής σχεδιάστηκαν τα μέρη της αίθουσας ώστε να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε όλες τις ανάγκες. Θα φιλοξενήσει χώρο ομιλιών και σκηνικών τεχνών, με χωρητικότητα 170 ατόμων και επικοινωνεί με τα υπόλοιπα νεώρια με μία τοξωτή δίοδο. Κατασκευάζεται σκηνή και πλατεία θεατών υπό κλίση που δεν θα επηρεάζει την ενιαία θεώρηση των χώρων, με ανεξάρτητη είσοδο από το Ν6.
Βασικά έργα
Στατική Στερέωση: Ενίσχυση του δομικού φορέα και των τοιχοποιιών του συγκροτήματος.
Μονώσεις – Θόλοι: Ειδική εξωτερική προστασία και μόνωση των επτά θόλων για την αποτροπή υγρασίας.
Αποκατάσταση Όψεων: Διατήρηση της ιστορικής αυθεντικότητας και του ενιαίου μνημειακού χαρακτήρα.
Προβλεπόμενες Χρήσεις & ΛειτουργίεςΠολιτιστικοί Χώροι: Δημιουργία υποδομών για εκθέσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις σκηνικών τεχνών.
Χωρητικότητα & Δίοδοι: Διαμόρφωση κεντρικής αίθουσας χωρητικότητας 170 ατόμων και σύνδεση των θόλων μέσω των εσωτερικών τοξωτών διόδων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV

