Νίκος
Καραγιάννης

Σε δημοπράτηση βγήκε το έργο για την αποκατάσταση-ανάδειξη σε μουσείο του θερινού ανακτόρου στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι. Το έργο είχε εξαγγελθεί από πέρυσι και στόχος είναι να γίνει επισκέψιμο από το κοινό όπως συμβαίνει και σε άλλες πρώην βασιλικές κατοικίες στο εξωτερικό. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η οποία προχώρησε στην προκήρυξη του πολιτιστικού αυτού έργου. ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου είχε εγκριθεί η δημοπράτηση του εν λόγω έργου.

Το κόστος του έργου με τον αναλογούντα ΦΠΑ είναι 14,3 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 11,53 εκατ. ευρώ). Αρμόδια είναι η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων. Η υποβολή των φακέλων έχει οριστεί για τις 9 Μαρτίου ενώ στις 14 του ίδιου μήνα θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίκων, Θ. Σκυλακάκης υπέγραψε την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί τμήμα της δράσης «Ανάπτυξη υποδομών και αποκατάσταση κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι» (ύψους 48.700.000 ευρώ), ανήκει στον Πυλώνα Ανάκαμψης «Πράσινη Μετάβαση» και στον άξονα «Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση».

Έτοιμο στο τέλος του 2025

Η διάρκεια των εργασιών για την αποκατάσταση-ανάδειξη του θερινού ανακτόρου στο Τατόι έχει εκτιμηθεί σε 900 ημέρες, δηλαδή περίπου 30 μήνες (2,5 έτη). Το έργο αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Με την ολοκλήρωση των έργων στους χώρους του θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ παράλληλα στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις και στον κινηματογράφο, που προτείνεται να διατηρηθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προβολές.

Οι επεμβάσεις που προβλέπονται να υλοποιηθούν διακρίνονται σε επεμβάσεις αποκατάστασης στοιχείων της όψης του ανακτόρου και σε επεμβάσεις που αφορούν στο εσωτερικό του. Επίσης, περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του.

Η ταυτότητα του έργου

Για λόγους αποκατάστασης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κτηρίου, της ενοποίησης και εναρμόνισής του με το ύφος και την τεχνοτροπία του συνόλου των κτηρίων του κτήματος, της ανάκτησης της ταυτότητάς του ως αντίγραφο του παλατιού στο Peterhof, της ιστορικότητας που σηματοδοτεί η εποχή που χτίστηκε και τον χαρακτήρα της αισθητικής του, κρίθηκε αναγκαία η οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μνημείου, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στην εποχή του Γεωργίου Α’.

Οι επεμβάσεις που προτείνονται στις εγκεκριμένες μελέτες (Αρχιτεκτονική, Στατική και Η/Μ εγκαταστάσεων) αφορούν στην αποκατάσταση στοιχείων τόσο στην όψη του ανακτόρου όσο και στο εσωτερικό του και είναι συνάρτηση παραγόντων, όπως :

α) η κατάσταση διατήρησής τους,

β) η καλλιτεχνική και ιστορική τους αξία,

γ) η σπανιότητα,

δ) ο βαθμός αλλοίωσης του άμεσου και ευρύτερου περιβάλλοντος,

ε) κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι,

στ) οι απόψεις της εποχής,

ζ) οι γενικότερες αποφάσεις από μελέτες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του έργου,

η) οι απαιτήσεις της ένταξης σύγχρονων λειτουργιών.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν μοναδική την κάθε περίπτωση επέμβασης και οδηγούν σε ένα πλαίσιο γενικών αρχών και στόχων, που μπορούν να συνοψισθούν :

α) Στην εξασφάλιση πληρέστερης ικανοποίησης των λειτουργικών αναγκών, με νέες κατασκευές που υπαγορεύονται από την νέα χρήση και τις σύγχρονες απαιτήσεις.

β) Στην απομάκρυνση μεταγενεστέρων στοιχείων που αλλοιώνουν λειτουργικά και μορφολογικά το κτήριο.

γ) Στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κτηρίου με επισκευή και επαναφορά των αυθεντικών μορφολογικών και δομικών στοιχείων.

δ) Στην εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτηρίου, ώστε να δεχθεί επισκέπτες.

ε) Στην κατά το δυνατόν αναστρεψιμότητα των προτεινομένων υλικών και τεχνικών επεμβάσεων.

στ) Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στον βαθμό που αυτή δεν θίγει την αυθεντικότητα του κτηρίου και του δομικού του συστήματος.

Επαναφορά των όψεων.

Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις επαναφοράς των όψεων συνοψίζονται στις κάτωθι:

• Απομάκρυνση των στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος και κεραμοσκεπών στεγάστρων που προστέθηκαν στη 2η φάση στη νότια όψη και επαναφορά των μεταλλικών χυτοσιδηρών στοιχείων που υπήρχαν στην 1η φάση.

• Επαναφορά μέρους των ανοιγμάτων που σφραγίστηκαν στη 2η φάση και σφράγιση μέρους των νέων ανοιγμάτων που δημιουργήθηκαν στη 2η φάση.

• Επαναφορά δύο εκ των τριών εισόδων της βόρειας όψης στις αρχικές τους θέσεις και ανακατασκευή των περίτεχνων φουρουσιών μεταλλικών στεγάστρων .

• Αποκατάσταση του δυτικού αετώματος στην αρχική του μορφή.

Εσωτερικό του κτηρίου.

Οι κυριότερες προβλεπόμενες επεμβάσεις που αφορούν στο εσωτερικό του κτηρίου είναι οι εξής:

• Αφαίρεση ορισμένων μεταγενέστερων τοίχων που υποδιαιρούν τα μεγάλα δωμάτια σε μικρότερους χώρους,

• Αποκατάσταση χώρων, όπως το λουτρό της βασίλισσας Όλγας

• Μετατόπιση ή και διάνοιξη θυρών στην αρχική τους θέση

• Διεύρυνση θυρών στις αρχικές τους διαστάσεις.

• Διερεύνηση για ύπαρξη στοιχείων από την αρχική οικοδομική φάση του κτηρίου κατά τη διάρκεια όλων των εργασιών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV