Νίκος
Καραγιάννης

Προς δημοπράτηση οδεύει το κτιριακό-πολιτιστικό έργο για την αποκατάσταση των θερινών ανακτόρων στο πρώην Βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκαν επιπρόσθετοι όροι στην διακήρυξη του έργου προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξειδίκευση από τον μελλοντικό ανάδοχο του έργου. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ανάκτορο μετατρέπεται σε μουσείο (όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις) και οι χώροι του θα αντανακλούν την περίοδο του Γεωργίου του Α´, εκθέτοντας έπιπλα, αντικείμενα, πίνακες, αλλά και μαρτυρίες, που τεκμαίρουν την διαδρομή της τέως βασιλικής οικογένειας. Παράλληλα, στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ η αίθουσα του κινηματογράφου, θα χρησιμοποιείται για προβολές συναφούς ιστορικού υλικού.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 14,3 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έχει εξασφαλιστεί με την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με την με αριθ. πρωτ. 80062/16-07-2021 απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Να θυμίσουμε πως με ομόφωνη γνωμοδότηση το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έχει εγκρίνει τις οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανική), οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου. Την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη έχει εκπονήσει η εταιρεία Χ.ΜΑΡΑΒΕΑΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

Οι προβλεπόμενες εργασίες

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, στην ενοποίηση και εναρμόνισή του με το ύφος και την τεχνοτροπία του συνόλου των κτιρίων του κτήματος, στην ανάκτηση της ταυτότητάς του ως αντίγραφο του παλατιού στο Peterhof, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στην εποχή του Γεωργίου Α’.

Σκοπός είναι να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, καθώς στους χώρους του θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ παράλληλα στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ στον κινηματογράφο, που προτείνεται να διατηρηθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προβολές και μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαρακτηριστικά του κτιρίου

Πρόκειται για κτίριο μήκους 72 μέτρων και μέγιστου πλάτους 16 μέτρων, λιθόκτιστο, διώροφο με υπόγειο και σοφίτα με ξύλινη κεραμοσκεπή. Αποτελείται από 2 κύριες πτέρυγες (την ανατολική και τη δυτική). Η μεγάλη τραπεζαρία στο ισόγειο αποτελεί το διαχωριστικό όριο μεταξύ των δύο πτερύγων.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν συνοπτικά στην επαναφορά των όψεων, επεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου, για τη διαμόρφωση αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και τη χωροθέτηση εκθεσιακών χώρων, χώρων υγιεινής, λοιπών βοηθητικών χώρων, διασφάλιση της και στον περιβάλλοντα χώρο, κατασκευή νέου ανεξάρτητου υπογείου μηχανοστασίου που θα φιλοξενεί την Κεντρική κλιματιστική μονάδα του χώρου Προβολών, 10 κλειστών κατακόρυφων γεωεναλλακτών εντός εδάφους, καθένας αποτελούμενος από δέκα γεωτρήσεις και ανεξάρτητου υπογείου κτίσματος που θα περιλαμβάνει το Ψυχροστάσιο Γεωθερμικών αντλιών, τη Δεξαμενή πυρόσβεσης καθώς και Υποσταθμό Μέσης Τάσης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Τατόι αποτελεί σημαντικό μνημείο, τόσο από πλευράς αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος όσο και από ιστορικής απόψεως, καθώς ως κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους, ενώ οι παρεμβάσεις που δέχτηκε σε τρεις κυρίως περιόδους, με σειρά μετατροπών και τροποποιήσεων που έγιναν για πρακτικούς, αισθητικούς και λόγους εκσυγχρονισμού, έχουν ως αποτέλεσμα την πιθανή ύπαρξη κρυμμένων σημαντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, η αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη των οποίων κρίνεται απαραίτητη και απαιτεί επίδειξη μεγάλης προσοχής και ευαισθησίας.

Έργο με ιδιαίτερα εξειδικευμένες απαιτήσεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, απαιτείται η εκτέλεση σειράς εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης, απομάκρυνσης προστηθέντων στοιχείων και επαναφοράς χαμένων μορφολογικών – δομικών στοιχείων καθώς και στερέωση -επισκευή– αποκατάσταση φθαρμένων μελών του κτηρίου και επειδή το κτήριο είναι ένα χαρακτηρισμένο μνημείο που έχει δεχθεί μεταγενέστερες επεμβάσεις, σε όλη τη διάρκεια του, όλες οι εργασίες απαιτείται να γίνονται με μεγάλη προσοχή, από εξειδικευμένους τεχνίτες και με την επιστημονική τεκμηρίωση από επιστημονικό προσωπικό που θα έχει εμπειρία σε έργα στερέωσης – αποκατάστασης μνημείων.

Οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεστούν είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στην επαναφορά των όψεων στην εποχή του Γεωργίου του Α’ με την απομάκρυνση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα και την κατασκευή των μεταλλικών χυτοσιδήρων εξωστών επί του κτηρίου καθώς και στη διερεύνηση όλων των παλαιότερων στοιχείων που πιθανόν σώζονται στο εσωτερικό του κτιρίου και συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητη η ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση των διαγωνιζομένων εργοληπτικών επιχειρήσεων σε έργα επί μνημείων, καθώς οποιαδήποτε κακοτεχνία ή αστοχία των εργασιών μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στο μνημείο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV