Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε δημοπράτηση αντιπλημμυρικό έργο στο Ρέμα Εσχατιάς με 86εκατ.ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δημοπράτηση είναι το αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα από την συμβολή αγωγού Ευπυριδών έως Λεωφόρο Πάρνηθος. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Πρόκειται για έργο κόστους 86,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,51εκατ.ευρώ). Τα έργα θα κατασκευαστούν σε περιοχές του ανάντη τμήματος τού ρέματος της Εσχατιάς, στους Δήμους Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Φυλής.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν το έργο ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις κατά την κατασκευαστική περίοδο). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα έργα διευθέτησης προβλέπουν την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων από 6,00×4,00 μ. έως 8,00×4,00 μ. και δίδυμου 3,50X3,50 μ, έως 4,00X4,00 μ.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω επιμέρους έργα:
-έργα διευθέτησης του ρέματος Αγίου Γεωργίου, μήκους 170 m., ανάντη της εκβολής του στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Αγίου Πέτρου, στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 4,00×2,50 μ,

-έργα διευθέτησης του ρέματος Πικροδαφνέζα, σε μήκος περί τα 1.500 m, μεταξύ των οδών Αναπαύσεως και Εθνικής Αντιστάσεως στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 2,50×3,00 μ. Ο αγωγός διευθέτησης προβλέπεται κατά μήκος της οδού Αγίου Διονυσίου και εκβάλλει στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως,

-έργα ανάπλασης χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου, με επιφανειακές διαμορφώσεις επί των κλειστών ορθογωνικών οχετών και δημιουργία μικρής επιφανειακής τάφρου, για τη συλλογή των τοπικών ομβρίων.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής αρωγός σε δράσεις για την ορθή διαχείριση του νερού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης στο 1ο Διεθνές Φόρουμ για το νερό

Την ανάγκη διεύρυνσης των πολιτικών που θα ενθαρρύνουν και θα ενισχύσουν τις καλές πρακτικές χρήσης των υδατικών πόρων προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 1ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες στο Ζάππειο.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν ο υφ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Τ. Γαϊτάνος, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Δ. Νάννου και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων. Τοποθετήθηκαν ο Σύμβουλος παρά των πρωθυπουργό για το Περιβάλλον Γ. Κρεμλής, η Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Μ. Ζηλεμένου, ο Διευθυντής του ΕΚεΠΕΚ Γ. Τσάλτας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης «Κλεισθένης» Μ. Χριστάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης εστίασε στην αξία του νερού για τη ζωή, την ανάπτυξη και το περιβάλλον και υπογράμμισε πως η Αττική έχει το προνόμιο να διαθέτει άριστη ποιότητα νερού, το οποίο δεν είναι αυτονόητο για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

«Για πολλές δεκαετίες τα έργα και τα μέτρα για το νερό λαμβάνονταν και υλοποιούνταν από μια μικρή ομάδα ανθρώπων στα αντίστοιχα υπουργεία με αποσπασματικά κριτήρια και μονοσήμαντη στόχευση», τόνισε και αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έφερε στη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία εισάγει πολλά νεωτεριστικά στοιχεία ως προς τους σκοπούς και τον τρόπο υλοποίησης της».

Μεταξύ άλλων , όπως τόνισε, μετατοπίζονται οι στόχοι από την κατανάλωση στην προστασία των πόρων και του περιβάλλοντος ενώ ως προς την υλοποίηση της οδηγίας πλέον κρίνεται ως βασικό η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της διαχείρισης.

«Η εφαρμογή της Οδηγίας στα κράτη-μέλη, παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα εφαρμογής, συνεισφέρει στην ορθολογική διαχείριση, στην ήπια αξιοποίηση των πόρων, στη συνετή κατανάλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος» και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του λέγοντας «Η Περιφέρεια Αττικής είναι πρόθυμη να συμβάλλει σε δράσεις και παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου προστασίας και ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

«Η πολιτική για την ανακύκλωση επηρεάζει πολλούς κλάδους της βιομηχανίας και ιδιαίτερα τη βιομηχανία πλαστικού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν προσφέρεται προς άγραν εντυπώσεων και επιφανειακές κινήσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προετοιμάσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση και η κυβέρνηση οφείλει να την υλοποιήσει. Έτσι θα υπάρξει ποιοτική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πλαστικού», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με τίτλο, «O κλάδος πλαστικών στην Ελλάδα: Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης».

Και συνέχισε: “Η βιομηχανία πλαστικού μπορεί να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό και καινοτόμο κλάδο για την ελληνική οικονομία, ένα κλάδο δημιουργίας υπεραξίας και θέσεων εργασίας για τη χώρα μας.

Η ελληνική βιομηχανία, με τη σειρά της, οφείλει να λάβει υπόψη και να αξιοποιήσει προς όφελός της τις μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους τομείς της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα της ώστε, να βρει νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης βασισμένες στην καινοτομία και τις προκλήσεις και να ανταποκριθεί επιτυχώς στις επικείμενες αλλαγές».

Επισήμανε στη συνέχεια, ότι υπήρχε εποικοδομητική συνεργασία με τη βιομηχανία πλαστικού, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα τελευταία χρόνια, κάτι, που όπως δήλωσε, πρέπει να συνεχιστεί και από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ουσιαστική συνεργασία, πριν από τη λήψη αποφάσεων, και όχι μετά από επικοινωνιακές ανακοινώσεις.

Ο Σ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στους κεντρικούς άξονες συνεργασίας του ΥΠΕΝ με την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, τη νομοθεσία για την πλαστική σακούλα, το πλαίσιο ανακύκλωσης και την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Πράσινη Νέα Συμφωνία που ανακοινώνεται σήμερα, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα οδηγήσει της ατζέντα της κυκλικής οικονομίας ένα βήμα μπροστά, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας για την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, με έμφαση σε προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα.

«Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από τις εξελίξεις αλλά, να εκμεταλλευτεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται έξω από την ασφυξία των Μνημονίων. Χρειάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, και η στήριξη της πολιτείας με την ενσωμάτωση καινοτόμων κλάδων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νόμο της ΝΔ.

Η ανάπτυξη χρειάζεται προτεραιότητες. Και φυσικά οι προτεραιότητες θα αποδειχθούν και με τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση στην ανακύκλωση, από όπου θα προκύψουν και οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικού. Γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αναπτύξει βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικού. Και να υπάρχει επενδυτική στήριξη στον κλάδο, που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ακόμα καθυστερεί να εφαρμοστεί».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε τέλος, στο θέμα εφαρμογής της Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης και τις μεταρρυθμίσεις στην ανακύκλωση. Ξεκαθάρισε ότι, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση που δίνει κίνητρα στους δήμους και στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση.

Η πολιτική αυτή που έχει νομοθετηθεί και πρέπει να εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου, θα δώσει καθαρά υλικά για την ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης και πλαστικού.

Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα πρέπει να μην κάνει πίσω στην ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στρατηγική για διαλογή στην πηγή, με καθαρά ρεύματα υλικών σε χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα, όπως επίσης να μην παρασυρθεί ξανά σε μια συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων ως προτεραιότητα, καθώς η επιλογή αυτή λειτουργεί πρακτικά σε αντίθεση με την ανακύκλωση.

Πρότεινε τέλος, η νομοθετική πρωτοβουλία για τα πλαστικά μίας χρήσης να προετοιμαστεί μαζί με τη βιομηχανία πλαστικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε ανώριμες εξαγγελίες και λανθασμένες κινήσεις επικοινωνίας, όπως το προηγούμενο διάστημα, κινήσεις που καλώς διορθώθηκαν από το ΥΠΕΝ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιάννης Μπασιάς

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, κατά τη συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στον Πύργο Ηλείας, η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην περιοχή του Κατακόλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εύρεσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης κατά την εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά τις προβλέψεις της ΜΠΕ και μεταξύ άλλων περιέγραψε τις γεωτρητικές εργασίες.

Όπως είπε «στο πλαίσιο της Α’ φάσης του σταδίου Α του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης (ERD) από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης (γήπεδο έργου) στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 3,5 km νότιο-δυτικά».

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις θα τοποθετούνται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 18.326,84 τ.μ., η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος και βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας Β1 του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ακρωτηρίου Αγ. Ανδρέα – Κατακόλου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του, με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη κατά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου οι παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν και είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να εκφράζονται βεβαιότητες, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσω αυτών των ερευνών μπορεί και η Δυτική Ελλάδα να μπει στον «χάρτη των ελληνικών υδρογονανθράκων», εντούτοις υπάρχει και μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για τις προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, η οποία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

«Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μία προίκα που ήδη την έχουμε. Υδρογονάνθρακες δεν ξέρουμε ακόμα εάν έχουμε. Άρα, δεν θα ρισκάρουμε με τίποτα τον πλούτο που ήδη έχουμε, για έναν πλούτο που ίσως αποκτήσουμε μελλοντικά», τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας επίσης ότι «βιώσιμη είναι η οικονομική ανάπτυξη που ενισχύει τους ανθρώπους και το περιβάλλον και όχι αυτή που στρέφεται κατά των ανθρώπων ή του περιβάλλοντος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα