Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Ο Κώστας Καραμανλής νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως αναμενόταν, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είναι ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, αναλαμβάνει τις τύχες ενός κρίσιμου και παραγωγικού Υπουργείου από το οποίο αναμένονται βασικές κινήσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα. Ο Κώστας Καραμανλής ήταν αρμόδιος Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών από τα τέλη του 2016 και είχε πολλές φορές έρθει σε αντιπαράθεση με τον τέως Υπουργός ΥΠΟΜΕ κ.Σπίρτζη για τις επιλογές του σε θέματα του Υπουργείο με κορυφαίο το Πάτρα-Πύργος.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είναι ο ανιψιός του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και πρώτος ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή.

Γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπουδασε Ιστορία και Οικονομικά στο Hamilton College της Νέας Υόρκης και, στη συνέχεια, αποφοίτησα από τη σχολή μεταπτυχιακών σπουδών Διεθνών Σχέσεων Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στη Βοστόνη. Από το 2002 ως το 2004 εργάστηκε στην ελβετική τράπεζα επενδύσεων UBS Warburg στο Λονδίνο. Παράλληλα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Υφυπουργός για θέματα Μεταφορών είναι ο βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο κ.Κεφαλογιάννης σπούδασε Νομικά στη Νομική Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος John Nichoplas, υποτροφία που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Harvard στο τμήμα Νομικών Σπουδών με ειδίκευση στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους.

Η κοινοβουλευτική πορεία του Γιάννη Κεφαλογιάννη είχε ως απαρχή την εκλογική διαδικασία της 18ης Ιουνίου όπου και εκλέχθηκε Βουλευτής Ρεθύμνου. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν ο νεότερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνθεση.

image_printΕκτύπωση

Πολιτική Επικαιρότητα

Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών-Μεταφορών Θάνος Βούρδας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την παραίτηση του έχει υποβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η παραίτηση του είναι ήδη στο γραφείου του Υπουργού ΥΠΟΜΕ κ.Καραμανλή αλλά φαίνεται πως θα παραμείνει μέχρι να γίνει η αντικατάσταση του από πρόσωπο που θα επιλεγεί τις επόμενες ημέρες.

Η επιλογή των θέσεων των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του ypodomes o Υπουργός έχει συναντηθεί ήδη με τους περισσότερους Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου για να ενημερωθεί για την κατάσταση την οποία παραλαμβάνει.

Επίσης, προσωποπαγής χαρακτηρίζεται ο τρόπος διοίκησης που παρέλαβε ο νέος Υπουργός και η οποία σχεδόν άμεσα καταργήθηκε.

Στα πρώτα καθήκοντα του κ.Καραμανλή είναι να διαπιστωθεί τι επείγει να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα και στις ΔΕΚΟ του Υπουργείου και αναμένεται αυτό να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ.Γιώργο Στασινό, δείχνει ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία αλλά και ένα πρώτο ενδιαφέρον για τα μείζονα ζητήματα του κλάδου στα οποία η αγορά ζητά επειγόντος λύσεις. Το πρόκριμα ενός Εθνικού Σχεδίου Υποδομών είναι ο νεωτερισμός που θα φέρει τη σφραγίδα του νέου Υπουργού και θα ξεκινήσει άμεσα για να υπάρξουν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική Επικαιρότητα

Ανέλαβε και επίσημα χρέη Υπουργού Υποδομών-Μεταφορών ο Καραμανλής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα ανέλαβε το υπ. Υποδομών και Μεταφορών με υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

«Παρακολουθώ χρόνια το υπ. Υποδομών και Μεταφορών και παρά τις αντιπαραθέσεις που είχαμε σχεδόν σε όλα τα θέματα, ποτέ δεν υπήρξε αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που οφείλεται στη σχολή πολιτικής σκέψης που ενστερνίζομαι», δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο νέος Υπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος προσέθεσε: «Τα μεγάλα έργα πρέπει να έχουν βάθος 5ετίας – 10ετίας». Απαντώντας, ο απερχόμενος Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε το εξής: «Μακάρι τα μεγάλα έργα να συνεχιστούν και από τους επόμενους».

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (επίσης του Αχιλλέα) αναλαμβάνοντας τον τομέα των Μεταφορών θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές της χώρας. Η εξυγίανση των οικονομικών των δημόσιων Οργανισμών, η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών με την υλοποίηση του διαγωνισμού για την προμήθεια των αστικών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις Υπεραστικές Μεταφορές αποτελούν τις προτεραιότητες στον τομέα των επιβατικών μεταφορών.

Στις εμπορευματικές μεταφορές, η δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου για την ανάπτυξη των αστικών μεταφορών με σεβασμό προς το περιβάλλον και τη βέλτιστη απόδοση των οχημάτων μεταφορών – διανομών θα πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση των μελετών που ήδη υπάρχουν στο συρτάρι του υφυπουργού ή με τυχόν τροποποιήσεις. Κρίσιμο θέμα παραμένει η ανανέωση του γηρασμένου στόλου των ελληνικών φορτηγών και ιδιαίτερα των ΦΔΧ. Η εξεύρεση εργαλείων χρηματοδότησης για την αντικατάστασή τους σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να απασχολήσει τη νέα πολιτική ηγεσία.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κωστής Χατζηδάκης

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ της απερχόμενης και της νεοεκλεγείσας πολιτικής ηγεσίας.

Τον λόγο πήρε πρώτα ο κος Γιώργος Σταθάκης παραθέτοντας ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου απαριθμώντας μια σειρά από σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία. Ο απερχόμενος ΥΠΕΝ εξέφρασε την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του κου Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι θα παραμείνει αρωγός στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην ωφέλεια της πατρίδας.

Σε κλίμα συναίνεσης και διάθεσης για συνεργασία, ο νέος ΥΠΕΝ Χατζηδάκης από μεριάς του χαρακτήρισε τους διαδρόμους του Υπουργείου «γνωστά μέρη» καθότι και ο ίδιος για λίγους μήνες είχε αναλάβει ανάλογα καθήκοντα και το 2009.

Ο κος Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που είχαν δρομολογηθεί ήδη από τις θητείες των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, όπως τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, το πρώτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», τη δρομολόγηση των διακρατικών αγωγών φυσικού αερίου (όπως ο TAP) αλλά και στις πρωτοβουλίες για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Δίνοντας μία πρώτη γεύση για τις προτεραιότητες και τις «έγνοιες» του Υπουργείου την επόμενη μέρα, ο κος Χατζηδάκης έθεσε ως ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης τη ΔΕΗ για την οποία, όπως είπε, απαιτείται ένα «σχέδιο διάσωσης» με γνώμονα τη σωτηρία τόσο των εργαζομένων όσο και της Επιχείρησης.

Χαρακτήρισε την ενέργεια «καταλύτη ανάπτυξης» περνώντας το μήνυμα πως το ΥΠΕΝ είναι ένα νευραλγικό υπουργείο με αντίκτυπο τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην επενδυτική δραστηριότητα και την οικονομική ζωή της χώρας, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει και ζητήματα χρήσεων γης, διαμηνύοντας ότι θα προτίθεται να βάλει τέλος στην έλλειψη ξεκάθαρων χρήσεων, προς διευκόλυνση των επενδυτών.

Δίνοντας το στίγμα της βαρύτητας του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει, περιέγραψε το ΥΠΕΝ ως ένα «μίνι Υπουργείο Εξωτερικών», δηλώνοντας ικανοποιημένος για το consensus που έχει  πλέον διαμορφωθεί σε επίπεδο ενεργειακής διπλωματίας.

Σχετικά με το Κτηματολόγιο, ξεκαθάρισε ότι θα χρειάζεται «ακόμα περισσότερο γκάζι» εφόσον η ολοκλήρωσή του εκτός από αναγκαιότητα, συνιστά θέμα «εθνικού φιλότιμου», δεδομένου πως διαχρονικά, η προσπάθεια αυτή παρουσιάζει πολύ σοβαρές καθυστερήσεις που γεννούν πολλαπλά προβλήματα.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων είπε ότι θα δοθεί ειδικό βάρος στην ανακύκλωση και την ολοκληρωμένη επεξεργασία με την κατασκευή νέων μονάδων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Κλείνοντας την παρθενική του εισήγηση ως Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, πρόσθεσε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας και θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την χάραξη μιας σύγχρονης και φιλικής στο περιβάλλον χωροταξικής πολιτικής, σχολιάζοντας ότι όλα θα γίνουν σε πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης με στόχο την περαιτέρω βελτίωση σε όσα καλά παραδίδει η απερχόμενη Κυβέρνηση.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα