Newsroom

Την πεποίθηση ότι εντός της επόμενης δεκαετίας τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως αυτά περιγράφονται στο σχετικό εθνικό σχέδιο, θα αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο Yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας διαδικτυακά σε εκδήλωση της έκθεσης «Renewable Energy Tech», στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι τα πάρκα αυτά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη μετατροπή της Ελλάδας από βαθιά εξαρτημένη ενεργειακά χώρα, σε πιο ανεξάρτητη, αλλά και περισσότερο εξαγωγική. Συμπλήρωσε πως το μεγάλο πλεονέκτημα του πάρα πολύ υψηλού αιολικού δυναμικού στο Αιγαίο είναι ότι τα πάρκα του είδους μπορούν να λειτουργούν πολλές ώρες κατά τη διάρκεια του χρόνου.

«Η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία, τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή και ειδικά στην εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό είναι το κλειδί για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο. Στην Ελλάδα του σήμερα έχουμε ήδη εγκαταστήσει πολύ μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ. Επίσης, πολύ μεγάλο δυναμικό είναι υπό εγκατάσταση και προσπαθούμε να επιταχύνουμε. Έχουμε όμως την ανάγκη στο ηλεκτρικό μας σύστημα να εγκαταστήσουμε πηγές ενέργειας, που θα είναι πολύ λιγότερο “στοχαστικές”*, σε σχέση με την πιο φθηνή πηγή ενέργειας που έχουμε, τα φωτοβολταϊκά» υπογράμμισε ο κ.Σκυλακάκης. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θέλει υπομονή, «διότι πρέπει να περιμένουμε την τεχνολογία και τις οικονομίες κλίμακος να ρίξουν τις τιμές. Συνεπώς, δεν πρέπει να κινηθούμε με υπέρμετρη ταχύτητα, για να μην έχουμε προβλήματα αύριο, να μη φτάσουμε στο σημείο να έχουμε αγοράσει πολύ ακριβή ενέργεια, γιατί δεν έχουμε περιμένει την τεχνολογία (να ρίξει τις τιμές)».

Ο υπουργός επεσήμανε πάντως ότι στο μεσοδιάστημα υπάρχει η δυνατότητα για να γίνουν έγκαιρα όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε όταν έρθει η ώρα να προχωρήσουν τα αιολικά πάρκα, να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές τιμές και να προσελκυσθεί το υψηλότερο διεθνές ενδιαφέρον. «Αυτή είναι και η ουσία του σχεδίου που έχουμε παρουσιάσει. Το κράτος προχωρά και λύνει όλα τα θέματα, θέματα τοποθεσίας σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες (…), θέματα -στον μέγιστο δυνατό βαθμό- περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέματα ερευνών βυθού και ανέμου (…) Έτσι, με τον τρόπο αυτό, δημιουργεί τη δυνατότητα να υπάρχει σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον» υπογράμμισε ο κ.Σκυλακάκης. Κάλεσε δε τους παρευρισκόμενους να σκεφτούν το αιολικό δυναμικό και τα πάρκα σαν ένα μεταλλείο με πολύτιμο μετάλλευμα, το οποίο όμως έχει ελάχιστες, σχεδόν μηδενικές περιβαλλοντικές πτυχές και παρέχει αέναα πλούτο.

25 περιοχές, πάνω από 2700 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Εικοσιπέντε περιοχές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν σε «περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων» εντοπίζει το σχετικό εθνικό σχέδιο, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος. «Αυτές οι περιοχές καλύπτουν έκταση 2.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με μια σχετικά συντηρητική, ασφαλή εκτίμηση θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αιολικό δυναμικό της τάξης των 12,4 GW (…) Στη μεσοπρόθεσμη προοπτική, στόχος είναι να έχουμε τα πρώτα έργα το 2030-2032. Έχουμε αναδείξει 10 περιοχές πρώτης προτεραιότητας, από τις οποίες μπορούμε να έχουμε ένα δυναμικό της τάξης των 4,9 GW, αλλά θα αναπτύξουμε τα 1,9. Δηλαδή, έχουμε μια δεξαμενή επιλογών, μέσα από την οποία θα βγει ένα υποσύνολο, για να επιτύχουμε τον στόχο που έχουμε στο Eθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που είναι τα 1,9 GW» εξήγησε.

Kατά τον κ.Στεφάτο, αν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δεν προστεθούν στην εξίσωση, δεν θα σταθεροποιηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. «Η Ελλάδα, από όσο γνωρίζουμε, διαθέτει το καλύτερο δυναμικό στην περιοχή. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το υποτιμήσουμε. Διότι η πίεση για πράσινη ενέργεια δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και πολλούς άλλους. Αν έχουμε πραγματικά ανταγωνιστικό αιολικό δυναμικό στην Ελλάδα, αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον και για άλλους. Γιατί οι άλλοι θα βρεθούν στο δίλημμα να αναπτύξουν αντίστοιχα έργα, τα οποία δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά, δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και κερδοφόρα, όσο αυτά που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα» είπε.

Ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε, τέλος, σε μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που «φωτογραφίζει» τη σημαντική πιθανή συνεισφορά της αιολικής ενέργειας στην εθνική οικονομία: «Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Η Ελλάδα, από την άλλη, διαθέτει υποδομές, τις οποίες ίσως δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί όσο και όπως θα μπορούσαμε. Υποδομές που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για την εφοδιαστική αλυσίδα των ΑΠΕ, ιδιαίτερα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. (Στη μελέτη του ΙΟΒΕ) προσπαθήσαμε λοιπόν να δείξουμε τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η ανάπτυξή τους. Η προστιθέμενη αξία στο εθνικό μας προϊόν εκτιμήθηκε στο 1,9 δισεκατομμύρια ετησίως, από τα οποία 440 εκατομμύρια θα είναι τα δημόσια έσοδα κάθε χρόνο. Δείξαμε επιπλέον ότι αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κατασκευάζει περίπου το 50% αυτών των έργων και μέσω αυτής να εξυπηρετούνται και γειτονικές αγορές, θα μπορούσαμε να έχουμε σε βάθος χρόνου 44.000 θέσεις εργασίας» επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους του εξωτερικού, οι περισσότεροι από τους οποίους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

Αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η οποία ετέθη σε δημόσια διαβούλευση την 1η Νοεμβρίου του 2023, ο κ.Στεφάτος τόνισε: «Η δημόσια διαβούλευση ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή είμαστε στις τελικές φάσεις. Υπό την αιγίδα και την καθοδήγηση και του υπουργείου, μιλάμε με τους τοπικούς φορείς για τις τελευταίες διευκρινίσεις και εξηγήσεις για κάποια πράγματα, τα οποία ίσως δεν είχαν γίνει κατανοητά και νομίζω ότι πλησιάζουμε στην ολοκλήρωσή της. Επίσης, έχουν εκδοθεί οι δύο πρώτες άδειες για τα “πακτωμένα”, τα σταθερής έδρασης θαλάσσια αιολικά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης, οι οποίες αφορούν αθροιστικά 600 MW. Αυτά είναι τα πρώτα έργα που ευελπιστούμε να μπουν στο σύστημα. Έχουμε πρόοδο και ευελπιστώ ότι σύντομα οι επενδυτές που έχουν τις σχετικές άδειες θα προχωρήσουν σε μετρήσεις πεδίου» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV