Νίκος
Καραγιάννης

Με τα πρώτα μέτρα στήριξης να έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα για τις κατασκευές, αγώνας γίνεται για την συμπλήρωση νέων αλλά και τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας στον εργοταξιακό χώρο.

Ο ΣΑΤΕ σε νέα επιστολή που έστειλε προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμα σοβαρά άλυτα προβλήματα που φτάνουν στο επίπεδο της επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου. Ένα από αυτά είναι η μεταφορά προσωπικού στα εργοτάξια (λόγω των περιορισμών μετακίνησης), ειδικά σε έργα εκτός έδρας. Αναφορικά με τα νησιά εκεί ως γνωστό, πλέον απαγορεύεται πλήρως η προσέγγιση μη μόνιμων κατοίκων. Το πρόβλημα στα εκτός έδρας έργα επεκτείνεται και λόγω του γεγονότος ότι έχουν κλείσει ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι σχεδόν αδύναμία προμήθειας πρώτων υλών, εργαλείων ανταλλακτικών υλικών και μηχανημάτων εισαγωγής (ακόμα και σε σωλήνες και τσιμέντα) και επιπλέον ειδών εξοπλισμού υγιεινής και ασφάλειας (μάσκες, φόρμες, αντισηπτικά) που δεν είναι σε επάρκεια στην αγορά.

Επίσης σε επίπεδο εργοταξίων, ο ΣΑΤΕ έχει εντοπίσει τεχνικές δυσκολίες τήρησης αποστάσεων ασφαλείας, τήρησης ορίου μεγίστου αριθμού εργαζομένων ανά χώρο. Επισημαίνεται δε πως πλέον υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή ο φόβος και η απροθυμία προσέλευσης των εργαζομένων.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το lock-down της χώρας για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει παράπλευρα προβλήματα στο χώρο των δημόσιων έργων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΣΑΤΕ,οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών δουλεύουν σε ποσοστό κάτω του 50% λόγω διαφόρων αδειών, φόβου προσέλευσης κλπ.. Επίσης αποφεύγουν όχι μόνο επίσκεψη σε εργοτάξια αλλά και να δεχθούν επισκέψεις εργοταξιακών μηχανικών-εργολάβων στα γραφεία τους.

“Τα ίδια γίνονται και στις φορολογικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) όπου όταν δεν βγαίνουν οι φορολογικές ενημερότητες από το ΤΑXIS ή όταν χρειάζεται να πληρωθεί χαρτόσημο κλπ. η σειρά προτεραιότητας μετά το email καθορίζεται από διψήφιο έως τετραψήφιο νούμερο. Τα ίδια και χειρότερα στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ (ασφαλιστικές ενημερότητες)” επισημαίνεται στην ίδια επιστολή.

Προβλήματα υπάρχουν και στην έκδοση πιστοποιητικών από δικαστήρια.

Ο ΣΑΤΕ ζητά με την επιστολή αυτή να ληφθεί μέριμνα για την λύση των προβλημάτων και την ένταξη των εργοληπτικών-κατασκευαστικών επιχειρήσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV