Connect with us

Επικαιρότητα

Κατασκευές: Ζωντανά παραμένουν τα εργοτάξια της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα στο νότιο τμήμα του Ε65 Κεντρικής Οδού

Θετικά δέχθηκε η πλειοψηφία του κόσμου των υποδομών τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της ΠΝΠ για το πάγωμα των διαγωνισμών αλλά και των προθεσμιών σε έργα και παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα δίνεται “μάχη” για να κρατηθούν ζωντανά τα εργοτάξια καθώς υπάρχει ένα debate σχετικά με αυτό.

Πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σημειώνουν στο ypodomes.com ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα εργοτάξια. Είναι προφανές ότι τα εργοτάξια είναι για τον τεχνικό κλάδο της χώρας, ότι είναι οι βιομηχανίες για την αγορά, δηλαδή αιμοδότης και κινητήριος δύναμη.

“Πρέπει να κρατήσουμε την οικονομία σε λειτουργία” σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΒΥΚ (Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών-Μεταφορών) στο ypodomes.com, Σέργιος Λαμπρόπουλος και όπως λέει “υπάρχουν δυσκολίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της κατάστασης”. Ο κ.Λαμπρόπουλος χαρακτηρίζει θετικά αυτά τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν με την ΠΝΠ αλλά επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα “κοιτάξτε, είναι ένας κοινός αγώνας, εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε, με προτάσεις και θα υπάρξουν και επόμενες συναντησεις με το υπουργείο ΥΠΟΜΕ για να γίνουν ακόμα περισσότερα”.

Ο πρόεδρος του ΕΣΒΥΚ πάντως τονίζει ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν πρέπει το Υποδομών και Μεταφορών να ανακόψει την προσπάθεια του για νομοθετικές παρεμβάσεις και να συνεχίσει την προετοιμασία για νέα πακέτα έργων τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και παράγοντες της αγοράς. Συμφωνούν ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνουν πως πρέπει να τρέξει από τώρα η προετοιμασία για την επαύριο της κρίσης. Όπως σημειώνουν είναι ένα θετικό μήνυμα για τον κλάδο το πάγωμα σε διαγωνισμούς και έργα αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν την άποψη ότι σύντομα θα χρειαστεί να ληφθούν μεγαλύτερης διάρκειας μέτρα.

Αναφορικά με το θέμα των εργοταξίων είναι κάθετοι “είναι παραλογισμός να λειτουργόυν αποθήκες, γραφεία, call centers κ.α. επαγγέλματα κλειστών χώρων και να συζητάμε για γενικό κλείσιμο των εργοταξίων. Το ζήτημα είναι να υπάρχει εργασία στα εργοτάξια γιατί θα καταρρεύσει όλος ο κλάδος. Εδώ μιλάμε για εργασία σε εξωτερικό χώρο, πολλές φορές σε τεράστιες εκτάσεις. Εφόσον λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα ίδια που λαμβάνονται και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, η κουβέντα αυτή είναι άτοπη” υπογραμμίζουν στο ypodomes.com.

Πάλι, υπάρχει και από την αγορά η επισήμανση, πως πρέπει να υπάρξει από τώρα ο σχεδιασμός για το πως θα μπορέσει να συνέλθει η οικονομία την επόμενη ημέρα. Μάλιστα όπως πιστεύουν “Είναι μία χρυσή ευκαιρία να πιέσουμε την Ευρώπη για να ξεμπλοκάρουν μεγάλα εργα, να ωριμάσουν μελετες, να μην χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος”.

Από την πλευρά του το υπουργείο ΥΠΟΜΕ δείχνει να έχει αξιολογήσει την κατάσταση και να λειτουργεί με γνώμονα τις εξελίξεις. Όπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου “σκεφτήκαμε για την παράταση αυτή πως θα κερδίσουμε 2 μήνες, τώρα πλέον θα αξιολογεί ο καθε αναδοχος αν πρέπει να κλείσει ή όχι το εργοταξιο. Ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης θα παίρνουμε συμπληρωματικά μέτρα”.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com κάνει ενέργειες σε συνδυασμό με άλλα υπουργεία για να μπορέσουν να τρέξουν πληρωμές από τη διαχειριστικές αρχές στα έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ενώ επεξεργάζεται σειρά από μέτρα ανακούφισης των εταιρειών.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η χορήγηση δανείου κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών σε εταιρείες με ΚΑΔ που δεν έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά ρύθμιση και να γίνεται παρακράτηση απευθείας για ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές.

Για το θέμα του σχεδιασμού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο τρέχει σε πολλαπλά μέτωπα, προκειμένου να μπορέσουν να τρέξουν έργα και μελέτες και να προετοιμαστεί το έδαφος για την μετά την κρίση περίοδο. Στο δύσκολο περιβάλλον που βιώνει η χώρα αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, είναι φανερό πως τα έργα και οι κατασκευές θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΝΠ

Η υπουργική απόφαση 20319/2020 λέει τα παρακάτω:

Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παράταση προθεσμιών και άλλες διατάξεις, για το χρονικό διάστημα από 24.3.2020 έως και 30.4.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 , ΦΕΚ B 1022 – 24.03.2020 -Υπουργική Απόφαση 20319/2020

Άρθρο 1

Αναβάλλεται η διεξαγωγή διαγωνισμών για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 4412/2016 και 4413/2016, όπως ισχύουν, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24.3.2020 μέχρι και τις 30.4.2020. Οι προγραμματισμένες για το ως άνω διάστημα δημοσιεύσεις προκηρύξεων αναβάλλονται και θα διεξαχθούν μετά την 30-4-2020.

Άρθρο 2

Στις περιπτώσεις δημοσίευσης, μέχρι και τις 20.3.2020, προκήρυξης διαγωνισμών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 ή του ν. 4413/2016, όπως ισχύουν, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών για δύο (2) μήνες. Σε περίπτωση που η νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών, αιτήσεων συμμετοχής κ.ο.κ. συμπίπτει με εξαιρετέα ημέρα ή αργία, η ημερομηνία αυτή μεταφέρεται για την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Άρθρο 3

Αναστέλλεται αυτοδίκαια, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24-3-2020 έως και τις 30-4-2020, κάθε προθεσμία που προβλέπεται στο νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων, όπως κατά περίπτωση ισχύει (ήτοι των ν. 4412/2016, 4413/2016, 3669/2008, 3316/2005 κ.λπ.), με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είτε οι προθεσμίες αυτές τάσσονται υπέρ των υποψηφίων / αναδόχων, είτε υπέρ της Aναθέτουσας/Προϊσταμένης / Εποπτεύουσας Αρχής ή/και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Προθεσμίες που έχουν αρχίσει πριν τις 24-3-2020 συνεχίζονται και εκπνέουν μετά τις 30-4-2020.

Άρθρο 4

Παρατείνονται αυτοδίκαια, έως και 30.4.2020, όλες οι συμβατικές προθεσμίες κατά την εκτέλεση των συμ βάσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στις οποίες εφαρμόζεται τόσο το ισχύον, όσο και του προϊσχύσαν νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016, ν. 4413/2016, ν. 3669/2008, ν. 3316/2005 κ.ο.κ.), περιλαμβανομένων και των Συμβάσεων Παραχώρησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είτε αυτές έχουν τεθεί υπέρ των αναδόχων είτε υπέρ της Αναθέτουσας/Προϊσταμένης/ Εποπτεύουσας Αρχής ή/ και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Προθεσμίες που άρχισαν πριν τις 243-2020 συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μετά τις 30-4-2020.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης 2 κτιρίων γραφείων της ΑΒΑΞ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

AVAX Λογότυπο

Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι την 29.05.2020 υπεγράφη συμφωνία πώλησης δύο αυτοτελών κτιρίων ιδιοκτησίας της στο Μαρούσι, επί της οδού Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 16 και 29, συνολικής έκτασης  25.597 τ.μ. στα οποία στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και τα γραφεία διοίκησης της Εταιρείας έναντι συνολικού τιμήματος 34.000.000 ευρώ.

Αγοράστρια των ως άνω ακινήτων είναι η Trastor AEΕΑΠ ενώ η εταιρεία θα διατηρήσει τη χρήση των ακινήτων δυνάμει μακροχρόνιας μίσθωσης. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να βελτιώσει τη διάρθρωση του ισολογισμού της εταιρείας ενώ δεν προβλέπεται να έχει ουσιώδη επίδραση επί των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κος Χρήστος Ιωάννου, προέβη σχετικά στο ακόλουθο σχόλιο:

«Στα πλαίσια της στρατηγικής μας για αποεπένδυσηαπό μη-βασικές λειτουργικές δραστηριότητες, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την επιτυχή ολοκλήρωση  της μεταβίβασης των δύο ακινήτων και την ταυτόχρονη σύναψη μακροχρόνιας συνεργασίας με την μίσθωση αυτών από την Trastor AEΕΑΠ, η οποία αποτελεί κορυφαία εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία. Με την κίνηση αυτή, ενισχύουμε την ταμειακή μας ρευστότητα, μειώνουμε σημαντικά τον δανεισμό μας και επικεντρωνόμαστε στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας, δηλαδή τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και την ενέργεια. Παράλληλα, σε μια περίοδο με ιδιαίτερες προκλήσεις, η δυναμική και το αποτύπωμα της εταιρείας διευρύνονται καθώς, μεταξύ άλλων, προχωράμε στην παράδοση τριών νέων σταθμών της Γραμμής 3 του Μετρό, ολοκληρώνουμε την κατασκευή των τμημάτων του ΔιαδριατικούΑγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από Καβάλα μέχρι Θεσσαλονίκη και από Θεσσαλονίκη μέχρι Καστοριά και εκκινούμε τα έργα του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΥΠΑ: Και το «Μακεδονία» θα δέχεται διεθνείς πτήσεις από 15/6

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας (notam) με την οποία επιτρέπονται οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ),  προσθέτοντας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» από τις 15 Ιουνίου 2020. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει και για τα δύο αεροδρόμια έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία μας, δηλαδή:

Ανανεώθηκε η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης  Ιουνίου 2020, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.

Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Σαφείς οδηγίες για το restart του Τουρισμού στην ΕΕ ζητά από την Κομισιόν η Κουντουρά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Τις ασάφειες, τις  ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στο πλαίσιο για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων και του τουρισμού στην ΕΕ  επισήμανε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει σαφείς οδηγίες και να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν.

Ως συντονίστρια της Ευρωομάδας GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN, η κυρία Κουντουρά στην παρέμβασή της  κατά τη συνεδρίαση της TRAN, έθεσε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να διευθετήσει για την προστασία του κλάδου και των καταναλωτών.

Ζήτησε συγκεκριμένα από την Κομισιόν:

– Να εκδώσει οδηγίες για το κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαμονή, που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Αν και η αστική ευθύνη αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο, είναι κρίσιμο, ανέφερε,  να υπάρξουν σαφείς κοινές  συστάσεις, γιατί είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τουριστικών καταλυμάτων και των πελατών τους, και είναι αναγκαίο για να  αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης ή ακόμη και απάτης εναντίον των επιχειρήσεων.

Να διασφαλίσει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το δικαίωμα των καταναλωτών στην επιστροφή των χρημάτων τους από τις ακυρώσεις καθώς και την  εφαρμογή των ρητών συστάσεών της για την κρατική εγγύηση στα voucher, που δεν έχουν υιοθετήσει όλα  τα κράτη-μέλη και που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βιωσιμότητα του κλάδου.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της  ελληνικής κυβέρνησης που δεν παρέχει κρατική εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και των πτωχεύσεων.

– Να διευκρινίσει άμεσα τις γενικές οδηγίες για το πλαίσιο και τη διαδικασία  ανοίγματος των συνόρων και επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας και να προσφέρει ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση στους ταξιδιώτες.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Κομισιόν προσφέρουν μόνο ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας, και έχουν λίγη αξία εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν στην πράξη. Πρέπει να διευκρινίσει άμεσα τι σημαίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές στην πράξη: Ποιες χώρες μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση», τόνισε.

Οι θέσεις της κυρίας Κουντουρά υποστηρίχθηκαν και τέθηκαν και από Ευρωβουλευτές άλλων χωρών. Οι συμμετέχοντες τεχνοκράτες της Κομισιόν απάντησαν  με γενικόλογες αναφορές στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC με το οποίο συνεργάζεται στενά η Κομισιόν επεξεργάζεται τα σχετικά επιδημιολογικά κριτήρια και συνθήκες.

Επισήμαναν ότι  είναι σε εξέλιξη το εγχείρημα συντονισμού του ανοίγματος των συνόρων, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη  ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη. Καθώς και ότι η  σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις ασφαλείς επιλογές για τα ταξίδια τους στην ΕΕ αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα