Νίκος
Καραγιάννης

Άμεση ανάγκη αποτελεί η κατασκευή νέου λιμανιού στη Σαντορίνη όπως δήλωσε σε παρουσία του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Παγώνης.

Όπως είπε ο κ.Παγώνης το νησί της Σαντορίνης συμβάλλει σημαντικά στα τουριστικά έσοδα της χώρας, ωστόσο έχει πλέον την ανάγκη αλλά για την δημιουργία νέων λιμενικών υποδομών, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την σεισμική δραστηριότητα στο νησί. “Η Σαντορίνη είναι ένα διεθνές brand, είπε χαρακτηριστικά”.

Το λιμάνι στο Αθηνιό είναι στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες καθώς βρίσκεται σε σημείο που επηρεάζεται από την σεισμική ακολουθία.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το νέο λιμάνι στη Σαντορίνη

Από το καλοκαίρι του 2024, το νέο λιμάνι στη Σαντορίνη έχει χαρακτηριστεί ως ύψιστη εθνική προτεραιότητα και μάλιστα αποτελεί έργο υποδομής που έχει κηρυχθεί επείγον, όπως είχε δηλώσει ο βουλευτής Κυκλάδων και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Η εξέταση της θέσης του νέου λιμανιού είναι μια από τις βασικές αρχές για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης. Αναφορικά με την περιοχή που θα χωροθετηθεί το νέο λιμάνι έχει προκριθεί η περιοχή του Μονόλιθου αλλά μένει να αποφασιστεί τελικά η οριστική θέση του λιμένα.

H μακρά ιστορία για την δημιουργία του νέου λιμένα

Η Σαντορίνη εξυπηρετείται τόσο επιβατικά όσο και εμπορικά από τον λιμένα του Αθηνιού, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των λιμένων εθνικής σημασίας και είναι η κύρια πύλη εισόδου στο νησί οχημάτων και επισκεπτών που φτάνουν διά θαλάσσης.

Το λιμάνι στο Αθηνιό παρά του ότι έχει επωμιστεί την συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση που παρουσιάζει το νησί φαίνεται πως έχει φτάσει στα όρια του.

Το 2010 ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του αλλά το 2016 παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις υποδομές του καθώς διαπιστώνονται προβλήματα στον προβλήτα και ξεκινούν έργα αποκατάστασης τα οποία ολοκληρώθηκαν το 2021.

Η εκρηκτική αύξηση των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια καθιστά προβληματική τη λειτουργία του λιμένα του Αθηνιού, που παρουσιάζει και σοβαρά προβλήματα πρόσβασης λόγω του στενού δρόμου, ο οποίος δεν μπορεί να βελτιωθεί τόσο για τεχνικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Η κατασκευή νέου λιμένα θα αποσυμφορήσει τον λιμένα του Αθηνιού και θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες ασφαλούς πρόσδεσης και πρόσβασης στους οικισμούς του δημοφιλούς νησιού.

Η επιθυμία του νησιού για την ύπαρξη και δημιουργία ενός νέου λιμένα χάνεται από τα τέλη του 19ου αιώνα χωρίς όμως να έχει υπάρξει η τελική απόφαση που θα δώσει σάρκα και οστά.

Το 1996 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκινά την πρώτη μελέτη για την χωροθέτηση του νέου λιμένα και το 2002 προκρίνονται οι περιοχές της Βλυχάδας και του Μονόλιθου. Το 2005 ξεκινούν οι πρώτες προμελέτες αλλά το 2011 το project μπαίνει στα συρτάρια κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους.

Το 2019 το θέμα επανέρχεται και η εκπόνηση νέας μελέτης δίδεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που γίνεται ο φορέας υλοποίησης του έργου. Το 2021 ξεκινούν οι μελέτες από το υπουργείο και το 2022 διακρίνεται ως νέο σημείο για τη δημιουργία του νέου λιμένα ο Μονόλιθος και το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας γνωμοδοτεί θετικά (χωρίς να είναι δεσμευτικό για την υλοποίηση του έργου).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV