Νίκος
Καραγιάννης

Ένα νέο λιμάνι για τη Σαντορίνη που θα μπορεί να ικανοποιεί τη κίνηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το νησί, σκοπεύει να υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το σημερινό λιμάνι στο Αθηνιό που σχετικά πρόσφατα αναβαθμίστηκε δεν μπορεί, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ανταπεξέλθει στην αυξημένη κίνηση που παρουσιάζει.

Η υπόθεση κατασκευής νέου λιμανιού στη Σαντορίνη έχει παρελθόν δεκαετιών, όμως το τελευταίο διάστημα έχει πάρει σάρκα και οστά η εκκίνηση της ωρίμανσης του προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί μελλοντικά.

Με πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, προχωρά ο διαγωνισμός για την Εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης, προμελέτης και ΜΠΕ για την κατασκευή νέου λιμένα στην Ν. ΘΗΡΑ» και την ανάθεση εκπόνησης αυτής στη σύμπραξη ΜΑΡΝΕΤ ΑΤΕ – Ρογκάν και Σια ΑΕ – Θύμιος Παπαγιάννης και Σια ΑΕΜ – Βασιλική Τζανετάτου του Γεράσιμου. ύψους 713.000 ευρώ.

Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα που θα φέρει το έργο κοντά σε δημοπράτηση. Αν όλα πάνε καλά το 2022 η σχετική σύμβαση θα ολοκληρωθεί και τότε θα έχει σχηματιστεί το αντικείμενο του έργου.

Βασικός παράγοντας είναι η επιλογή της θέσης του νέου λιμένα και όπως φαίνεται η επιλογή της θέσης του νέου λιμανιού θα είναι μεταξύ της Βλυχάδας ή του Μονόλιθου. Το δημοτικού συμβούλιο του Δήμου Θήρας έχει από το 2020 εγκρίνει την κατασκευή νέου, σύγχρονου, ασφαλούς και λειτουργικού Λιμένα στην Σαντορίνη, θεωρώντας την αναγκαία και επιτακτική ανάγκη.

Άλλωστε υποχρέωση του μελετητή είναι να ολοκληρώσει και να παραδώσει πλήρη φάκελο των απαραίτητων τεχνικών μελετών, καθώς και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο λιμάνι της Σαντορίνης, το οποίο θα χωροθετηθεί αφού προηγηθεί η συγκριτική αξιολόγηση όλων των εναλλακτικών θέσεων.

Το λιμάνι στο Αθηνιό

Η Σαντορίνη εξυπηρετείται τόσο επιβατικά όσο και εμπορικά από τον Λιμένα του Αθηνιού, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των λιμένων Εθνικής σημασίας και είναι η κύρια πύλη εισόδου στο νησί οχημάτων και επισκεπτών που φτάνουν δια θαλάσσης.

Η εκρηκτική αύξηση των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του λιμένα του Αθηνιού, ο οποίος παρουσιάζει και σοβαρά προβλήματα πρόσβασης λόγω του στενού δρόμου, ο οποίος δεν μπορεί να βελτιωθεί τόσο για τεχνικούς όσο και περιβαλλοντικούς λόγους. Η κατασκευή νέου λιμένα θα αποσυμφορήσει τον λιμένα του Αθηνιού και θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες ασφαλούς πρόσδεσης και πρόσβασης στους οικισμούς του δημοφιλούς νησιού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV