Connect with us

Επικαιρότητα

Σαλαμίνα: Ρεαλιστική λύση για τον Τύμβο απαιτούν κάτοικοι και φορείς

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδήλωση για τον Αρχαιολογικό χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Σε μία μεγάλη συνάντηση πολιτών, βουλευτών, αυτοδιοικητικών και επιστημόνων που αγωνιούν και αγωνίζονται, για το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας εξελίχθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12/10/2021 στο Δημαρχείο Σαλαμίνας. Η εκδήλωση με τίτλο «Ναυμαχία Σαλαμίνας 2.500 χρόνια. Από τις τριήρεις στα διαλυτήρια πλοίων» οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας.

Από τους ομιλητές παρουσιάστηκαν το χρονικό της καταστροφής του αρχαιολογικού τοπίου όσο και η πρόταση για τη μελλοντική αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση

 

Η αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό, στο θεσμικό πλαίσιο και στις προσπάθειες οι οποίες έγιναν με λήψη αποφάσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και την παύση της λειτουργίας των διαλυτηρίων. Αποφάσεις οι οποίες ανατράπηκαν μετά την κυβερνητική αλλαγή του 2019.

Ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, παρουσίασε τη μελέτη που εκπονήθηκε για την αποτίμηση της κατάστασης και τις μελλοντικές προοπτικές της περιοχής. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με βάση τους σχεδιασμούς της Cosco άλλα τρία ναυπηγεία σχεδιάζεται να χωροθετηθούν στον όρμο Σεληνίων, στη νότια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, ενώ δύο βρίσκονται ήδη σε επαφή με τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στη βόρεια πλευρά.

Advertisement

 

Ο Μάνος Δερτούζος, εκ μέρους της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας, ενημέρωσε για τους αγώνες των κατοίκων και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μίλησε τόσο για τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή της Κυνόσουρας όσο και για τις τωρινές της διοίκησης σε κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Τον ιδιαίτερα ζωντανό διάλογο που προέκυψε και τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις του κοινού συντόνισε ο δημοσιογράφος Θεοδόσης Παπανδρέου.

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τους πρώην δημάρχους Σαλαμίνας Γιάννη Τσάβαρη και Ισιδώρα Νάννου ενώ ο λόγος δόθηκε τιμητικά σε έναν εκ των πρωτεργατών της πολύχρονης προσπάθειας για τη διάσωση του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, τον αρχαιολόγο Άρη Τσαραβόπουλο.

Ο Κωνσταντίνος Ζηργάνος-Καζολέας παρουσίασε το καλλιτεχνικό έργο «Η Ιστορία με Κρατά Ξάγρυπνο τα Βράδια» για το τοπίο της Κυνόσουρας η οποία εκτέθηκε στη Thessaloniki Photobiennale 2021, μια ευαίσθητη και διεισδυτική φωτογραφική σύνθεση που διαπραγματεύεται τις προσλήψεις της Ναυμαχίας, διεθνώς και διαχρονικά, μέσα από τις ιστορικές της εικόνες παράλληλα με τις σύγχρονες εικόνες των ναυαγίων στο αρχαίο λιμάνι και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ως φόντο του Τύμβου.

 

Advertisement

Πλήθος συμμετοχών

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης πλήθος θεσμικών εκπροσώπων, οι βουλευτές της Β’ Πειραιά Τρ. Αλεξιάδης, Ν. Κασιμάτη και Γ. Ραγκούσης, η βουλευτής και τέως υπουργός Σ,Αναγνωστοπούλου, η τέως βουλευτής Β’ Πειραιά Ε. Καρακώστα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σαλαμίνας Στ. Γεροντιώτου, Κ. Διγενάκη, Θ. Μπάγιος, οι δημοτικές σύμβουλοι Πειραιά Λ. Δρίτσα και Β. Μελά, ο κοινοτικός σύμβουλος Πειραιά Α. Αγαπητάκης, ο πρόεδρος της κοινότητας Αιαντείου Χ.Γαβριήλ, ο ναύαρχος ε.α. Χρ.Δελημιχάλης, επίτιμος αρχηγός ΛΣ, ο ναύαρχος ε.α. Σ. Μιχάλαρος, η αρχαιολόγος της Εφορίας Πειραιά Άντα Κάττουλα, η δικηγόρος που είχε την κύρια ευθύνη της προσφυγής στο ΣτΕ Ε. Μουγκαράκη, η ερευνήτρια του Εργαστηρίου Αστικού Π. Πρέντου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Κατωπόδης, ο γραμματέας της Ο.Ε.Ε.Σ.Σ (Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλογών Σαλαμίνας) Δ. Γιαννούλης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σ. Σακελλαρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων ΠΝ Σαλαμίνας Γ. Κουτσούκος, ο πρόεδρος του συλλόγου «Αιαντις» Χρ. Μαριδάκης. Την αντιπεριφερειάρχη Β. Μπόγρη εκπροσώπησε ο. Κ. Γκιόκας.

 

Συμμετείχε επίσης πλήθος φορέων, η Δημοτική Παράταξη «Βήμα στους Πολίτες», το Κοινωνικό Ιατρείο Σαλαμίνας, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σαλαμίνας, η Εφημερίδα των Συντακτών και οι τοπικές εφημερίδες «Η Φωνή της Σαλαμίνας» και «Σαλαμινίων Βήμα».

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα