Νίκος
Καραγιάννης

Σε ματαίωση οδηγήθηκε ο πολλά υποσχόμενος διαγωνισμός για την υλοποίηση της Πολιτείας Καινοτομίας στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μάξιμου Συνετάκη o ο διαγωνισμός που είχε βρει στον αέρα από την περασμένη Άνοιξη, ματαιώθηκε. 

Το σημαντικό στοιχείο πλέον είναι αν επιχειρηθεί ξανά η δημοπράτηση του με νέα μορφή ή διαφορετική στόχευση ή αν θα μπει στα συρτάρια της ιστορίας.

Αν ισχύσει το δεύτερο θα είναι ένας από τους πρώτους διαγωνισμούς-ΣΔΙΤ εδώ και χρόνια που δεν τα κατάφερε.

Να θυμίσουμε πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος που είχε οριστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου δεν τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιου επενδυτή.

Ήταν η τρίτη κατά σειρά παράταση καθώς η αρχική ημερομηνία ήταν για τις 27 Μαϊου, μετά για τις 17 Ιουλίου και ακολούθως πριν από 3 ημέρες.

Επιπλέον ήταν ο τρίτος στη σειρά διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Αυτό, καθώς και οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία.

Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται μέσω διαγωνισμού ΣΔΙΤ συνολικής διάρκειας 1.080 μηνών, δηλαδή 90 ετών. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Το κόστος του έργου για το Κέντρο Καινοτομίας έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 347,32 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 280,1 εκατ. ευρώ).

Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνονται η ανακατασκευή ή/και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή/και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ακινήτου, καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή το σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV