Νίκος
Καραγιάννης

To 2028 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το mega project της Noval Property στην οδό Πειραιώς.

Σε χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση της Noval από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ.Καπετανάκο για την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, σημειώθηκε ότι στο μεγάλο αυτό έργο, ύψους 169 εκατ. ευρώ, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2025.

Στην περιοχή της οδού Πειραιώς 248-252 σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σε μια έκταση 106.000 τμ, χώροι γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχειακή, πολιτιστική, τεχνολογίας – έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας GLA = 56.740 τ.μ., καθώς και πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. και υπόγειους χώρους στάθμευσης 22.620 τ.μ.γραφεία, ξενοδοχεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κ.α..

Πρόκειται για έργο με φιλοσοφία της βιώσιμης αστικής ανάπλασης. Το έργο είναι ενταγμένο ως Στρατηγική Επένδυση.

Στόχος είναι το project να πιστοποιηθεί κατά LEED Gold Neighborhood και BREEAM Very Good. Βασίζεται σε ολοκληρωμένες λύσεις βιώσιμων και τεχνολογικά προηγμένων πρακτικών (smart city), με σεβασμό στην κληρονομιά του βιομηχανικού χώρου. Για να επιτευχθεί αυτό, ορισμένες από τις υπάρχουσες κτιριακές κατασκευές πρέπει να διατηρηθούν και να επαναπροσδιοριστούν, ενώ νέες θα ενσωματωθούν και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Η μεγάλη επένδυση της Noval βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτήσεων, έχοντας ενόψει το σημαντικό χρονικό ορόσημο την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις μέσω του πολεοδομικού εργαλείου του ΕΣΧΑΣΕ.

Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Σχετικά με την είσοδο στο Χρηματιστήριο, η ανώτατη τιμή διάθεσης θα ανέλθει σε 2,82 ευρώ ανά μετοχή. H Noval είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα και αναμένεται να εκδώσει ως 17.388.025 νέες μετοχές, τα συνολικά καθαρά έσοδα -εφόσον η αύξηση καλυφθεί πλήρως- θα φτάσουν περίπου 43,5 εκατ. ευρώ (αφαιρούμενες οι εκτιμώμενες δαπάνες της έκδοσης που υπολογίζονται σε 4,5 εκατ. ευρώ).

Επίσης, στο πλαίσιο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που έχει συνάψει η εταιρεία με την EBRD, θα καλυφθούν επιπλέον κεφάλαια 10,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η EBRD μετά τη δημόσια πρόταση θα ελέγχει το 1,25% της Noval Property. Αντίστοιχα, o όμιλος Viohalco, που έχει τον έλεγχο της εταιρείας, μετά τη διαδικασία θα ελέγχει το 61,83% της ΑΕΕΑΠ, ενώ ποσοστό περίπου 5,2% θα διακρατήσουν έκαστος ο Ιπποκράτης και Μιχάλης Στασινόπουλος.

Το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της εταιρείας υπολογίζεται ως εκ τούτου ότι θα διαμορφωθεί στο 15,6%. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα χρήσης 2023, κατά τη διαχρονική πρακτική να διανέμει σταθερά το 50% των λειτουργικών της κερδών, συμπεριλαμβανομένων των νέων μετόχων που θα προκύψουν μετά την ΑΜΚ.

Τα άλλα projects

H Noval έχει αυτή τη στιγμή ένα επενδυτικό πρόγραμμα 340 εκατ. ευρώ το οποίο είναι δυναμικό. Συνολικά, με το έργο στην οδό Πειραιώς έχει σε εξέλιξη έξι projects.

To δεύτερο είναι στο παλαιό οικόπεδο της Kodak στο Μαρούσι, για το The Grid Office Campus 61.520τμ, από κοινού με την Brook Lane Capital (50%-50%), μια επένδυση 110 εκατ. ευρώ. Τα έργα έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ και σε αυτή τη φάση έχουν ολοκληρωθεί εκσκαφές και αντιστηρίξεις. Πλέον έχει περάσει στην επόμενη φάση ανέγερσης του κτιριακού συγκροτηματος. Η ολοκλήρωση εκτιμάται για τον Απρίλιο 2026. Το έργο θα πιστοποιηθεί κατά LEED Platinum.

Το τρίτο είναι η ανακατασκευή ενός πενταώροφου κτιρίου στην Λεωφόρο Κηφισίας 199, 6.678 τμ,  στο Μαρούσι, μια επένδυση 13,27 εκατ. ευρώ. Η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια χώρων γραφείων ανέρχεται σε 4.186 τ.μ. Σήμερα εκτελούνται εργασίες στατικών ενισχύσεων. Το έργο θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold.

Επομενο είναι το νέο βιοκλιματικό κτίριο επί της οδού Χειμάρρας 16, 20.769 τμ στο Μαρούσι μια επένδυση 30 εκατ. ευρώ. Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές, αντιστηρίξεις και σκυροδετήσεις (θεμελίωση) και σήμερα προχωρούν τα έργα πολιτικού μηχανικού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους για να παραδοθεί στον μισθωτή ΣΤΗΛΜΕΤ. Το έργο θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το κτιριακό έργο ανακατασκευής στην οδό Αρδηττού στο Μετς μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ. Το τριόωροφο κτίριο που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος προς τα τέλη του έτους θα έχει γραφεία και μισθωμένες κατοικίες. Είναι σε προχωρημένες εργασίες πολιτικού μηχανικού. Έχει ήδη έχει εκμισθωθεί ποσοστό 30% στον τρίτο όροφο του ακινήτου για χρήση κατοικίας. Το έργο θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold.

Τέλος, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το logistics center 9.814τμ στην περιοχή της Μάνδρας μια επένδυση 7,9 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV