Βαγγέλης
Θάνος

Άσβεστη μοιάζει η “δίψα” των επενδυτών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κλάδος των ΑΠΕ φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ελκυστικός καθώς σε καθημερινή βάση έρχονται στο φως νέα σχέδια για αντίστοιχες κατασκευές.

Φωτοβολταϊκά και αιολικά κυριαρχούν στις αιτήσεις που δέχεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση νέων πρότζεκτ. Σταδιακά όμως, στο κάδρο μπαίνουν και οι υποδομές αποθήκευσης ενέργειας καθώς ο κλάδος τις έχει αναγνωρίσει ως ζωτικό κομμάτι ούτως ώστε να έχει επιτυχημένη έκβαση η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια.

Σε αυτό το πλαίσιο καταρτίζονται συνεχώς νέα σχέδια τα οποία αιτούνται την έγκριση της Αρχής ως το πρώτο βήμα. Πολλά πρότζεκτ βλέπουν το πράσινο φως της ΡΑΕ, υπάρχουν όμως και  άλλα τα οποία λαμβάνουν απορριπτική απάντηση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκονται τρία σχέδια της Cero Generation, για ισάριθμα αιολικά πάρκα. Πρόκειται για τρία μεγάλα έργα καθώς η  συνολική ισχύος  φτάνει τα 414 MW.

Μπλοκ της ΡΑΕ σε τρία πρότζεκτ

H Cero μέχρι στιγμής ξεδιπλώνει με επιτυχημένο και εντυπωσιακό  τρόπο ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για υποδομές ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει “κλειδώσει” άδειες από τη ΡΑΕ  ισχύος που ξεπερνάει το 1 GW.

Ωστόσο αυτή τη φορά είδε τη ΡΑΕ να της δίνει αρνητική απάντηση για τα τρία νέα πρότζεκτ. Πιο συγκεκριμένα το πρώτο σχέδιο αφορά αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 144 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 144 MW στη θέση Γεράνια 1.

Ακόμα η εταιρεία δρομολογεί και δεύτερο αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 138 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 138 MW στη θέση Γεράνια 2. Το τρίτο σχέδιο προβλέπει αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 132 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 132 MW στη θέση Γεράνια 3.

Οι θέσεις και των τριών έργων βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η λόγος της απόρριψης

Στην ανακοίνωση της η ΡΑΕ αναφέρει πως η περιοχή που χωροθετείται το έργο αποτελεί «Περιοχή με κορεσμένο δίκτυο». Ακόμα σύμφωνα με το φάκελο της αίτησης η σύνδεση του σταθμού προτείνεται να γίνει εντός του κορεσμένου δικτύου της Πελοποννήσου. Συνεπώς, η αίτηση την εταιρείας υποβλήθηκε απαραδέκτως σε περιοχή όπου το δίκτυο είναι κορεσμένο.

H Cero Generation μέσω του ελληνικού βραχίονα Cero Development Hellas Μονοπρόσωπη ΑΕ χτίζει ένα αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο για ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει άδειες για πρότζεκτ, κυρίως φωτοβολταϊκά, με ισχύ που ξεπερνά το 1 GW.

Ορισμένα από τα σχέδια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς προβλέπουν από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά που υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 370 MW, στη θέση Δρίστελλο, στους Δήμους Δομοκού και Στυλίδος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Επιπροσθέτως έχει καταρτίσει σχεδία για τρία mega-φωτοβολταϊκά ισχύος 269, 269 και 280 MW. Την ίδια στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή το πρώτο της  φωτοβολταϊκό πάρκο στη Δράμα, ισχύος 100 MW και προϋπολογισμό περίπου 75 εκατ. ευρώ. Με το  συγκεκριμένο έργο η εταιρεία “ανοίγει λογαριασμό” στην Ελλάδα και όπως φαίνεται από τις κινήσεις της ακολουθούν ακόμα πιο εντυπωσιακές κατασκευές. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε πως το πάρκο θα ήταν έτοιμο το 2023.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως οι στόχοι της εταιρείας είναι για χαρτοφυλάκιο έργων πράσινης ενέργειας ισχύος 3 GW. Γεγονός που σημαίνει πως στο μέλλον θα δούμε τη Cero να διεκδικεί άδειες και άλλα μεγάλα πρότζεκτ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV