Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

PwC: Στα 10,6 δισ. ευρώ τα έργα που «τρέχουν» στην Ενέργεια – Ποια πρωταγωνιστούν

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την κινητικότητα που επικρατεί στην παραγωγή νέων έργων καθώς και την επερχόμενη γενιά projects, αποτυπώνει η PwC στην ετήσια έκθεση που δημοσίευσε αναφορικά με τις υποδομές της Ελλάδας.

Ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα που συνάγεται από τα ποσοτικά στοιχεία της έκθεσης είναι πως στον τομέα της Ενέργειας το ανεκτέλεστο των έργων (pipeline) ανέρχεται σε 10,6 δισ. ευρώ, σε σύνολο 88 έργων που συνυπολογίζονται, συνολικού κόστους 25 δισ. ευρώ, προσπερνώντας ακόμη και τα «παραδοσιακά» πεδία στα οποία η χώρα έδινε διαχρονικά ιδιαίτερη βαρύτητα, δηλαδή τους Σιδηρόδρομους και τους Αυτοκινητόδρομους, εξέλιξη που οφείλεται βέβαια κατά βάση στο ότι πλέον η Ελλάδα έχει συμπληρώσει τον «σκληρό πυρήνα» αυτών των υποδομών, με την αποπεράτωση των βασικών δικτύων.

Αυτό που προκύπτει λοιπόν είναι πως την επόμενη μέρα οι προτεραιότητες για την ανάπτυξη σημαντικών υποδομών στη χώρα επαναπροσδιορίζονται και αυτό που αναδεικνύεται πλέον σε μία από τις κεντρικές στοχεύσεις είναι ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση των ενεργειακών υποδομών, στις οποίες η Ελλάδα έχει να καλύψει αρκετό έδαφος και δύναται να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Είναι γεγονός ότι η χώρα επί μακρόν δεν είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά έργα, ειδικότερα ελλείψει άλλων υποδομών που ήταν πιο άμεσα αναγκαίες στην καθημερινότητα των πολιτών (βλ. αυτοκινητόδρομους ή αεροδρόμια). Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και με την διαμόρφωση μιας ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας, μεταξύ άλλων, για στροφή στην πράσινη ενέργεια, την απανθρακοποίηση, και την υιοθέτηση απαιτητικών στόχων για την επίτευξη χαμηλών εκπομπών ρύπων, με άμεση επίπτωση στην οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, όλα αυτά έμελλε να εξεταστούν εκ νέου και να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό των υποδομών του αύριο.

Η τεχνολογία είναι σαφώς καθοριστική στην ωρίμανση των παραπάνω συνθηκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ηπειρωτικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας με τα νησιά και -στις αρχές της επόμενης δεκαετίας- με την Κύπρο και το Ισραήλ. Οι νησιωτικές διασυνδέσεις αποτελούσαν με το ΕΣΜΗΕ αποτελούσαν ήδη από τη δεκαετία του 1970 αντικείμενο μελετών και συζήτησης, αντιμετωπίζονταν όμως ως έργα υπέρογκου κόστους και εξαιρετικών τεχνικών προκλήσεων. 

Σήμερα, οι δυνατότητες αίρουν πρακτικά κάθε περιορισμό, επιτρέποντας την υλοποίηση στρατηγικών έργων υψηλής τεχνικής δυσκολίας, τα οποία με τη σειρά τους θα επιτρέψουν τη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μέχρι πρότινος απομονωμένα ενεργειακά συστήματα, όπως τα νησιά των Κυκλάδων και, σύντομα, την Κρήτη, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα που ευνοεί τις επενδύσεις, τονώνοντας τελικά την οικονομία συνολικά.

Τα έργα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η PwC, από το ανεκτέλεστο των 10,6 δισ. ευρώ, τα 4,26 δισ. (περίπου το 40%)  αφορούν διασυνδέσεις (π.χ. TAP, IGB, EuroAsia, Ariadne, LNG), ενώ 4 δισ. ευρώ (περ. 38%) την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (αιολικά πάρκα, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.). Μόνο τα έργα των διασυνδέσεων φυσικού αερίου έχουν κόστος 1,21 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, το μέσο κόστος εγκατάστασης ανά MW ανέρχεται σε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν τα μισά από τα ενεργειακά projects δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ενώ για 6 από αυτά, δεν έχουν ανακοινωθεί οι χρόνοι εκκίνησης αλλά και ολοκλήρωσής τους. 

Η γεωγραφική διασπορά των έργων είναι επίσης αξιοσημείωτη, με το νέο ενεργειακό hub ωστόσο να διαμορφώνεται στην Ελλάδα με την ανάπτυξη των κρίσιμων υποδομών φυσικού αερίου (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης και μελλοντικά ο αγωγός Poseidon).

Στη Νότια Ελλάδα και τα νησιά οι διασυνδέσεις ξεχωρίζουν ενώ η παρουσία των έργων ΑΠΕ είναι πρακτικά ορατή παντού με κάποιες Περιφέρειες της χώρας να ξεχωρίζουν, όπως η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη.

Στο σύνολο των επενδύσεων για υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, το 67% αφορά έργα ΑΠΕ και το υπόλοιπο 33% λιγνιτικά με τη μερίδα του λέοντος να φυσικά να καταλαμβάνει η Πτολεμαΐδα V, η οποία βρίσκεται σε κατασκευή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα έργα Ενέργειας αναδεικνύονται σε νέους πρωταγωνιστές όσον αφορά τις υποδομές, δεδομένης και της καθοριστικής τους σημασίας. Σε αυτά, δεν θα λείψουν φυσικά και έργα αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς και διανομής, καθώς και έργα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία θα επιτρέψουν την έξυπνη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Όπως προβλέπει άλλωστε το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας με ορίζοντα το 2030, αναμένεται προσέλκυση επενδύσεων στην Ενέργεια που θα αγγίξει το ιλιγγιώδες ποσό των 32 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει και θα διατηρήσει ο κλάδος σε βάθος πλέον των 10 ετών.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνάντηση Γεωργιάδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιγινιτικές Μονάδες της ΔΕΗ

Συνάντηση πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Κασαπίδη.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν χωρίς προοπτική. Είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας εδώ και πολλές δεκαετίες στηρίχθηκε στο μοντέλο της ΔΕΗ και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη.

Άρα, τόσο η Ελληνική Πολιτεία – και γι’ αυτό είμαστε εδώ – όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να εκπονήσουμε από κοινού ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με ειδική χρηματοδότηση για τη Δυτική Μακεδονία έτσι ώστε να μην καταστραφεί η όμορφη αυτή περιφέρεια της Ελλάδος, στο πλαίσιο της φιλόδοξης και θεμιτής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ξεκινήσαμε σήμερα με τον κ. Περιφερειάρχη τη συνεργασία μας. Είμαστε ακόμη στην αφετηρία, θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος και θα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας στη Δυτική Μακεδονία ένα καλύτερο μέλλον».

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης δήλωσε:

«Ήρθα να συναντήσω και να μεταφέρω στον αγαπητό Υπουργό και φίλο, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, την αγωνία μου για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εξελίξεων που αφορούν τον ενεργειακό τομέα. Μετά τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δυτική Μακεδονία βαίνει σε φτωχοποίηση και χρειάζεται άμεσα ένας τέλειος συντονισμός κι ένα άψογο αναπτυξιακό σχέδιο, πέρα και πάνω απ’ όσα υπάρχουν ή όσα μπορεί να προβλέπονται, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και ειδικά για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με επιτυχία, όμως χρειάζεται πάρα πολλή και σκληρή δουλειά και τέλειος συντονισμός μεταξύ των Δήμων, της Περιφέρειας, του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά. Εκτιμώ ότι ο αγώνας θα δοθεί με ενότητα, ομοψυχία και θα στεφθεί με επιτυχία.

Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό για την ανταπόκριση και τη συμπαράσταση, την αληθινή και την ένθερμη, σ’ αυτήν την πρόκληση για όλους μας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Χατζηδάκης: Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τους εργαζόμενους για τη διάσωση της ΔΕΗ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κωστής Χατζηδάκης ΥΠΕΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με το προεδρείο της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ.Χ.: «Για τη ΔΕΗ έχουμε μπροστά μας δύο κρίσιμους σταθμούς. Ο ένας είναι την επόμενη εβδομάδα στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε ο ορκωτός ελεγκτής θα βγάλει την έκθεση βιωσιμότητας για την επιχείρηση. Θεωρώ ότι μετά τα μέτρα, τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, η έκθεση αυτή θα είναι θετική.

Και κατόπιν έχουμε το δεύτερο σταθμό, τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου- μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρες θέσεις. Πρώτον, κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Δεύτερον, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Τρίτον, απαλλαγή της ΔΕΗ από το ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ, καθώς η ΔΕΗ έχει να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις που αποφασίζουν μέσα σε δευτερόλεπτα και η ίδια είναι αναγκασμένη να πηγαίνει με τον αραμπά.

Τέταρτον, απολιγνιτοποίηση, καθώς ιδιαίτερα οι παλιές λιγνιτικές μονάδες κοστίζουν ακριβότερα στη ΔΕΗ λειτουργούσες, από ότι αν έκλειναν και πληρωνόντουσαν με τα ίδια χρήματα οι εργαζόμενοι. Πέμπτον, ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

Αυτά είναι τα οποία επισημάναμε από την πλευρά της κυβέρνησης στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και σημειώσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους προκειμένου να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους εργαζομένους, διότι η διάσωση της επιχείρησης αφορά πρωτίστως τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή το θέμα της απολιγνιτοποίησης πρέπει να το δούμε σοβαρά και συλλογικά, προγραμματίζουμε μια επίσκεψη στη δυτική Μακεδονία πρώτα και στη Μεγαλόπολη στη συνέχεια, μαζί με τους τοπικούς φορείς και με τους εργαζόμενους για το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα».

Δημ.: «Με τους θεσμούς ανοίγουν θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών κ. υπουργέ; Έχετε κάποια πρώτη εικόνα;».

Κ.Χ.: «Δεν έχουμε ξεκινήσει επισήμως συζητήσεις. Η κυβέρνηση έχει την ατζέντα την οποία σας παρουσίασα, που είναι πολύ σαφής, και θεωρούμε ότι είναι μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή ατζέντα, που υπηρετεί τη ΔΕΗ, υπηρετεί συνολικά την αγορά ενέργειας και υπηρετεί και την εθνική οικονομία.

Έχω επισημάνει- και το λέω και εδώ και στις Βρυξέλλες- ότι πρώτον χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει ελληνική οικονομία και δεύτερον, επισημαίνω και προς την κατεύθυνση της ΔΕΗ ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε δύο βασικές παραμέτρους.

Τις διεθνείς συμφωνίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που οδηγούν στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που οδηγεί, και στην περίπτωση της Ελλάδας, στο λεγόμενο target model, μια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το Υπουργείο είναι εδώ με ξεκάθαρες απόψεις, σύγχρονες και ευρωπαϊκές».

Δημ.: «Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», κοιτάζετε την αύξηση των πόρων, δηλαδή να επωφεληθούν περισσότεροι, και αν το πρόγραμμα θα συνεχίσει ως έχει και του χρόνου;».

Κ.Χ.: «Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ένα λαϊκό πρόγραμμα, το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Στην πρώτη του φάση, θέλω να υπενθυμίσω, πριν από τις εκλογές, το σύστημα που το υποστήριζε τεχνικά κατέρρευσε. Αυτή τη φορά το σύστημα λειτούργησε και είχαμε αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Βεβαίως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, που είχε υπογράψει σύμβαση με το Υπουργείο εδώ και πολλούς μήνες, υπήρξαν κάποια προβλήματα καθυστέρησης. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι καλύφθηκαν με τις αιτήσεις που έκαναν και αυτό προχώρησε αυθημερόν.

Αντιλαμβάνομαι ότι γύρω στους 8.000 ακόμα, παρότι προχώρησαν αρκετά τη διαδικασία, δεν μπόρεσαν να το κάνουν διότι εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την τρίτη φάση και με μία αύξηση του προϋπολογισμού.

Είμαστε ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει και τον κεντρικό συντονισμό όλων αυτών των προγραμμάτων, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος, διότι είναι ένα πρόγραμμα χρήσιμο από πολλές και διαφορετικές πλευρές».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Οι απόψεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΕΛΕΤΑΕΝ επιστημονική ένωση για την αιολική ενέργεια

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. A. Γεωργιάδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Το Πολυνομοσχέδιο κινείται σε ορθή κατεύθυνση. Λόγω της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά σε αιολικά πάρκα, η ΕΛΕΤΑΕΝ επικεντρώθηκε σε μερικές μόνο από τις διατάξεις του, που αφορούν τον κλάδο της αιολικής ενέργειας:

Η θέσπιση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη είναι σημαντική. Ο χάρτης πρέπει να εμπλουτισθεί με πληροφορίες και δεδομένα που θα βοηθούν στην αποτελεσματική εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Α.Π.Ε.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ αξιολογεί ως εξαιρετικά θετική τη διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται άρνηση αδειοδότησης της οποιασδήποτε επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας στη βάση γεωχωρικών δεδομένων που δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

Αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις τροποποιήσεις του ν.4014/2011, οι παρατηρήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ αφορούν κυρίως την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που καθορίζονται με το Πολυνομοσχέδιο.

Πέραν αυτών, η ΕΛΕΤΑΕΝ προσδοκά σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να εφαρμοσθούν διαδικασίες αδειοδότησης που θα ενσωματώνουν μερικές βασικές αρχές, ιδιαίτερα σημαντικές για τις αιολικές επενδύσεις όπως:

– Η ανάγκη ευελιξίας και απλοποίησης των διαδικασιών τροποποίησης του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου μετά την ΑΕΠΟ, εντός τους ευρύτερου αδειοδοτημένου πολυγώνου,

– Η ανάγκη να υπάρχουν και να τηρούνται ρητές και αποκλειστικές προθεσμίες,

– Η ανάγκη τυποποίησης των γνωμοδοτήσεων των επί μέρους υπηρεσιών που θα πρέπει να γνωμοδοτούν αποκλειστικά εντός των αρμοδιοτήτων τους.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι έτοιμη με επεξεργασμένες και ώριμες προτάσεις να συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά σε διάλογο με την Κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί όλο το φάσμα των διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης των αιολικών επενδύσεων.

Εκτός από αυτονόητη ανάγκη, η βελτιστοποίηση αυτή αποτελεί νομική υποχρέωση αφού πλέον, σύμφωνα με τη νέα Οδηγία RED II για τις Α.Π.Ε., ο χρόνος οδειοδότησης πρέπει να κατέλθει σε 2 έτη (με δυνατότητα παράτασης ενός έτους).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες



δημοφιλη θεματα