Νίκος
Καραγιάννης

Εγκρίθηκε από το ΠΕ.ΣΥ. η υποβολή πρότασης για τη συµµετοχή της Περιφέρειας Αττικής, ως εταίρος στο έργο «DOMUSINMED: Decarbonising and optimising mobility management in MED Urban areas with SUMP (Μείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα και βελτιστοποίηση της διαχείρισης της κινητικότητας σε αστικές περιοχές της Μεσογείου µέσω Σ.Β.Α.Κ.) του Προγράµµατος INTERREG MED EUROPE 2014-2020. Ο γενικός στόχος του προγράµµατος Interreg MED είναι η προώθηση της βιώσιµης ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου µέσω της προώθησης καινοτόµων ιδεών και πρακτικών, µιας λογικής χρήσης των πόρων και της κοινωνικής συνοχής.

Το πρόγραµµα αποσκοπεί στην ενίσχυση των διακρατικών και περιφερειακών στρατηγικών παρέµβασης στους τοµείς του Μεσογειακού ενδιαφέροντος, όπου η διεθνής συνεργασία µπορεί να συµβάλει στη βελτίωση των περιφερειακών και εδαφικών πρακτικών. Ως εκ τούτου, το πρόγραµµα MED θα εστιάσει στη συνοχή, τη συµπληρωµατικότητα και τη µεταφορά εµπειριών και πρακτικών µε τα άλλα εθνικά και περιφερειακά προγράµµατα του Ευρωπαϊκού Ταµείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και πως αυτά µπορούν να τροφοδοτήσουν τις διακρατικές δράσεις.

Οι τέσσερις ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΆΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ είναι:

ΆΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: Προώθηση των Μεσογειακών καινοτόµων ικανοτήτων στην έξυπνη και βιώσιµη ανάπτυξη

ΆΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: Προώθηση στρατηγικών χαµηλών εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου και αποδοτικής χρήσης της ενέργειας σε συγκεκριµένες περιοχές της Μεσογείου όπως: πόλεις, νησιά και αποµακρυσµένες περιοχές

ΆΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: Προστασία και προαγωγή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Μεσογείου

ΆΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: Κοινός για όλη τη Μεσόγειο

Σκοπός του DOMUSinMED

Το έργο DOMUSinMED σκοπεύει να αξιοποιήσει τη γνώση και την εµπειρία που υπάρχει σχετικά µε τη βιώσιµη κινητικότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και να οδηγήσει σε αστικές µετακινήσεις χαµηλών εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η βασική πρόκληση είναι να εναρµονιστεί το Σχέδιο Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ-SUMP) σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και να προσαρµοστεί παράλληλα σε κάθε περιοχή ανάλογα µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Επιµέρους στόχοι του έργου είναι: α) η εγκαθίδρυση µιας αειφόρου αστικής διαχείρισης, β) η σταθερή µείωση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης από τον τοµέα των µεταφορών, γ) η βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον.

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, θα πρέπει να υιοθετηθεί µια διττή προσέγγιση:

Α) συµµετοχικές πρακτικές (π.χ. στρογγυλά τραπέζια, συνέδρια, εργαστήρια), οι οποίες θα υποστηρίζονται και θα οργανώνονται από θεσµικές αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο µε σκοπό την εµπλοκή των ενδιαφερόµενων µερών (µε έµφαση στους τελικούς χρήστες και τους φορείς λήψης αποφάσεων).

Β) αναγνώριση βέλτιστων πρακτικών βιώσιµης κινητικότητας και δηµιουργία ενός «εργαλείου» εφαρµογής του Σχεδίου Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο θα αξιολογηθεί σε τρεις αστικές περιοχές

Αναµενόµενα αποτελέσµατα είναι η ανάπτυξη ενιαίας µεθοδολογίας κατά την εφαρµογή του Σχεδίου Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας, η δηµιουργία εργαλειοθήκης για την εφαρµογή και την αξιολόγηση της ανωτέρω µεθοδολογίας µε τη χρήση δεικτών (benchmarking) και η ενεργός συµµετοχή των τελικών χρηστών και εκπαίδευση των τοπικών φορέων λήψης αποφάσεων

Χάρη στη σύνθεση της κοινοπραξίας, µε τη συµµετοχή 7 χωρών της Μεσογείου -Κροατία Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία- το έργο θα είναι σε θέση να αποδώσει αποτελέσµατα που θα εκπροσωπούν τη συνολική περιοχή ενδιαφέροντος και τα οποία θα µπορέσουν να οδηγήσουν σε περαιτέρω πρωτοβουλίες και στρατηγικές παρακολούθησης.

Ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής

– ∆ιοργάνωση στρογγυλών τραπεζιών µε τους κύριους εµπλεκόµενους φορείς για τη βιώσιµη κινητικότητα

– ∆ηµιουργία οµάδας εργασίας, η οποία θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη και αξιολόγηση της εργαλειοθήκης που θα αναπτυχθεί για την εφαρµογή του Σχεδίου Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας

– ∆ιενέργεια εκπαιδευτικών σεµιναρίων για τεχνικούς και φορείς χάραξης πολιτικής

– Ανταλλαγή πρακτικών και εµπειριών σχετικά µε τη βιώσιµη κινητικότητα µε άλλες Περιφέρειες.

Προϋπολογισµός

Ο συνολικός προϋπολογισµός του Έργου είναι 5.690.000,00 € ενώ ο αντίστοιχος για την Περιφέρεια Αττικής είναι 375.000,00€. Η χρηµατοδότησή του καλύπτεται σε ποσοστό 85% από Ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το 15% της Εθνικής Συµµετοχής από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων .

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV