Βαγγέλης
Θάνος

Το μικρό νησί του Άγιου Ευστράτιου, στο Βόρειο Αιγαίο,  προσδοκά να γίνει το πρώτο εντελώς αυτόνομο και πράσινο νησί της Ελλάδας. Πλέον είναι θέμα χρόνου για την εγκατάσταση των εργοταξίων και την εκκίνηση των έργων για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ώστε να  γίνει πράξη το πρώτο νησί στην Ελλάδα που θα καταναλώνει αποκλειστικά πράσινη ενέργεια.

Σημαντικές εξελίξεις για το έργο σηματοδοτεί η πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα που δημοσίευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με παραπάνω ενημερώνει τον φορέα του έργου ότι δύναται να επέμβει, για την υλοποίηση του έργου: «Υβριδικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής & Θερμικής Ενέργειας με τηλεθέρμανση από την παραγόμενη θερμική
ενέργεια» στο Νησί του Αγίου Ευστρατίου, ΠΕ Λήμνου, και για το συνοδό έργο βελτίωσης αγροτικής – δασικής οδού μέσω της οποίας θα γίνει μεταφορά του εξοπλισμού της ανεμογεννήτριας προς τη θέση εγκατάστασής της στο γήπεδο του Σταθμού ΑΠΕ».

Επί της ουσίας αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί και την έναρξη των εργασιών καθώς πλέον θα αρχίσουν να στήνονται τα εργοτάξια. Φορέας του έργου είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ η Το πράσινο φως του ΥΠΕΝ άναψε μετά από τη σχετική θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.

Ταυτότητα έργου

Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΚΑΠΕ ενώ ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία κατέχει ισχυρή θέσει στον κλάδο των ΑΠΕ και καλείται να φέρει εις πέρας ένα έργο-ορόσημο, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για παρόμοια πρότζεκτ σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα χρόνια.

Οι μονάδες ΑΠΕ και ο Υ/Σ των μονάδων θα εγκατασταθούν στη θέση «Πολύνοτνο», του Δήμου.

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στο νησί του Αγίου Ευστρατίου. Ο Υβριδικός σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποτελείται από:
Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 ΜW, αποτελούμενο από μία ανεμογεννήτρια.

Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 ΜW, αποτελούμενο από 432 φωτοβολταϊκά πάνελ.

Υποσταθμό των μονάδων ΑΠΕ για τη σύνδεσή τους με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης.

Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών. Υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, για τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με τον κεντρικό υποσταθμό στου νησιού.

Παραγωγή θερμικής ενέργειας

Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το υβριδικό έργο προβλέπεται να εξασφαλίσει στους κατοίκους και θερμότητας. Μέχρι στιγμής, οι ανάγκες για θέρμανση και για ζεστό νερό στο νησί καλύπτονται με τους γνωστούς τρόπους, όπως οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες, τα κλιματιστικά, καυστήρες πετρελαίου ή τζάκια και ξυλόσομπες.

Με την υλοποίηση του πρωτοποριακού πρότζεκτ, η περισσευούμενη ενέργεια μέσω της τηλεθέρμανσης θα χρησιμοποιείται τόσο για τη θέρμανση κτιρίων όσο και για την παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους.

Το σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ο Υ/Σ ζεύξης και ο σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας θα εγκατασταθούν εκτός των ορίων του οικισμού του Αγίου Ευστρατίου.

Ο σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας,  θα περιλαμβάνει:

– Τρεις ηλεκτρικούς λέβητες συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 1 MW, όπου θα παράγεται θερμό νερό με την κατανάλωση της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από της Α.Π.Ε. του Υβριδικού σταθμού.

– Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας συνολικής χωρητικότητας νερού 500 m3, όπου θα αποθηκεύεται θερμότητα με τη μορφή θερμού νερού, με σκοπό της μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της απορριπτόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Υβριδικό σταθμό.

– Λέβητα πετρελαίου θερμικής ισχύος 800 KWth, ο οποίος θα λειτουργεί μόνο για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή θερμικής ενέργειας και δεξαμενή πετρελαίου 20 m3.

– Αντλιοστάσιο κυκλοφορίας δικτύου τηλεθέρμανσης και αντλιοστάσιο εσωτερικής κυκλοφορίας.
– Εγκατάσταση διατήρησης πίεσης και αποθήκευσης – δεξαμενή νερού διαστολής και συμπλήρωσης
– Εγκατάσταση βελτίωσης ποιότητας νερού.
– Σύστημα ελέγχου και διαχείρισης θερμικής ενέργειας.

Δίκτυο μεταφοράς και διανομής του θερμού νερού της τηλεθέρμανσης, το οποίο θα περιλαμβάνει:

– Υπόγειο δίκτυο προμονωμένων αγωγών προσαγωγής και επιστροφής θερμού νερού από το σταθμό παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας προς τα κτήρια του οικισμού, το οποίο θα αναπτυχθεί κατά μήκος υφιστάμενης οδοποιίας.
– Θερμικούς υποσταθμούς σύνδεσης του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης με την εσωτερική εγκατάσταση του κάθε κτιρίου.

Η ολοκλήρωση του υβριδικού και πρωτοποριακού έργου θα αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV