Newsroom

Ακόμα ένα σημαντικό έργο για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και την τροφοδοσία του ενεργειακού μείγματος με φυσικό αέριο, τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Πρόκειται για το διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος έχει ενταχθεί στο υφιστάμενο πλάνο δεκαετούς ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΔΕΣΦΑ και θα κατασκευαστεί από τον Έλληνα Διαχειριστή και την MER JSC.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η κομβική ημερομηνία είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς όπως προσθέτουν αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το market test του έργου καθώς αναμένεται και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, καθώς και του Υπουργού Ενέργειας της γειτονικής χώρας, οι οποίοι μαζί με στελέχη της MER JSC, θα προχωρήσουν στην υπογραφή του συμφωνητικού με το οποίο θα ξεκινά η διαδικασία του market test.

Αυτό θα διαρκέσει από δύο βδομάδες έως και ένα μήνα και στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι να έχει ολοκληρωθεί σίγουρα μέχρι τέλη του έτους. Απο εκεί και έπειτα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις που θα αφορούν σε διαδικαστικά ζητήματα και το κατασκευαστικό σκέλος (EPC).

Το έργο

Το έργο αφορά στη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην Βόρεια Μακεδονία καθώς σήμερα η τροφοδοσία της εν λόγω αγοράς εξαρτάται αποκλειστικά από τον Διαβαλκανικό αγωγό.

Για το έργο έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding, MoU) ανάμεσα στον ΔΕΣΦΑ και την ΝER τον Οκτώβριο 2016.

Επίσης, θα συμβάλει στην αύξηση του βαθμού χρήσης των ελληνικών υποδομών όπως της Ρεβυθούσας, με στόχο τη μείωση των χρεώσεων του Συστήματος μακροπρόθεσμα.
Το απαιτούμενο έργο εντός της ελληνικής επικράτειας συνίσταται στην κατασκευή:

-Αγωγού μήκους 57 km και διαμέτρου 30 in, με πίεση σχεδιασμού 70 barg και μέγιστη πίεση λειτουργίας 66.4 barg οποίος ξεκινά από την Νέα Μεσημβρία (Σημείο σύνδεσης κατάντη του Συμπιεστή Ν. Μεσημβρίας) έως το Μεθοριακό Σταθμό U7550 που ανήκει στα Διοικητικά Όρια της Κοινότητας Ευζώνων, ανατολικά από τον ποταμό Αξιό.

-Μετρητικός Σταθμός, δύο (2) Ξεστροπαγίδων-αποστολής (Launcher Scraper Stations) και υποδοχής (Receiver Scraper Station).

Το έργο ευρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του βασικού σχεδιασμού, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι.

Το κόστος του έργου και η χρηματοδότηση

Να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές Ιουλίου είχε υπογραφεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και κυβερνητικών στελεχών, του CEO της MER JSC Bajram Rexhepi και της CEO του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.

Το έργο κρίνεται απαραίτητο για την απεξάρτηση των δύο κρατών από την παραγωγή λιγνίτη καθώς βρίσκονται σε ταχεία προγράμματα απολιγνιτοποίησης, ενώ η άμεση εκκίνησή του μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει καθώς τα περιθώρια για χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στενεύουν.

Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και κάθε κράτος θα αναβάλει το κόστος εξ ημισείας. Η Βόρεια Μακεδονία επιδιώκει να λάβει χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank).

Από ελληνικής πλευράς ο ΔΕΣΦΑ επιδιώκει να λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ στο ΔΠΑ αναφέρεται πως θα διατεθούν, επίσης, ίδια και δανειακά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του έργου.

Να υπενθυμίσουμε πως σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης υπάρχουν δύο στρατόπεδα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων φυσικού αερίου. Από τη μία οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δεν επιθυμούν την περαιτέρω χρηματοδότηση των έργων, ενώ από την άλλη χώρες με προγράμματα ταχείας απολιγνιτοποίησης επιδιώκουν να λάβουν χρηματοδότηση.

Η σχετική απόφαση έχει μετατεθεί για ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για το φθινόπωρο, ενώ ήδη φαίνεται πως έχει ανοίξει ένα “παράθυρο” καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησης έργων που αφορούν σε χώρες με προγράμματα απολιγνιτοποίησης με περιθώριο ολοκλήρωσης έως το 2029.

Η πρόταση αυτή εκτός από τους δύο μεγάλους αγωγούς που δρομολογεί ο ΔΕΣΦΑ σε Δυτική Μακεδονία και Πάτρα, “φωτογραφίζει” και το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας καθώς βάσει του τελευταίου ΔΠΑ του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ενταχθεί στο Σύστημα περί τα τέλη του 2023.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV