Newsroom

Προχωρά ο ΔΕΣΦΑ με τη δημοπράτηση για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου συνολικής αξίας 215 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τις περιοχές που θα υλοποιηθεί το masterplan απολιγνιτοποίησης. Πρόκειται για τον αγωγό στη Δυτική Μακεδονία καθώς και για αυτόν στην Πάτρα, οι οποίοι αμφότεροι έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του Διαχειριστή.

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα ο ΔΕΣΦΑ επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του αγωγού στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί έως το 2023, ενώ ο επόμενος διαγωνισμός θα αφορά τον αγωγό της Πάτρας, Ταυτόχρονα ο Διαχειριστής βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση των έργων ειδικά ύστερα από την μη ένταξη του αγωγού της Δυτικής Μακεδονίας στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η χρηματοδότηση των έργων

Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία έχει προκαλέσει έκπληξη στο Διαχειριστή, αλλά από την άλλη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρηματοδότηση των έργων φυσικού αερίου με τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να αντιτίθενται στη χρηματοδότηση των σχετικών έργων, ενώ τα κράτη της Νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων προτάσσουν ως επιχείρημα την υλοποίηση των masterplan απολιγνιτοποίησης και τη χρήση του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καύσιμου για την ηλεκτροπαραγωγή.

Παρ’όλ’αυτα ο ΔΕΣΦΑ θα υλοποιήσει τα έργα που έχει προγραμματίσει και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει  ίδιους πόρους και δανειακά κεφάλαια ή να στραφεί προς το νέο ΕΣΠΑ. Φυσικά  αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές στις εν λόγω περιοχές. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, πως ο Διαχειριστής έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για χρηματοδότηση στρεφόμενος σε εναλλακτικές πηγές, όπως το νέο ΕΣΠΑ.

Ο Αγωγός στη Δυτική Μακεδονία

Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 155 χιλιομέτρων στη Δυτική Μακεδονία με το κόστος της επένδυσης να ξεπερνάει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το masterplan απολιγνιτοποίησης, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στελέχη του ΔΕΣΦΑ έχουν πραγματοποιήσει εντός των δύο τελευταίων εβδομάδων συναντήσεις με την Περιφερειακή Αρχή και τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να “τρέξει” το έργο.

Ο Διαχειριστής έχει καταθέσει ήδη από τον Μάρτιο του 2021 την πρότασή του για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο ΥΠΕΝ, ενώ αναμένεται έως τα τέλη του έτους η τελική επενδυτική απόφαση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Διαχειριστής είναι έτοιμος να τρέξει τον διαγωνισμό από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ή τις αρχές του 2022, έτσι ώστε να οριστεί ο ανάδοχος κατά το α΄εξάμηνο του 2022 καθώς το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023.

Βέβαια, ο Διαχειριστής έχει έρθει αντιμέτωπος και με ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι η έκρηξη των αιτήσεων για έργωα ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, καθώς υπάρχει αλληλοκάλυψη εκτάσεων από εταιρίες που δρομολογούν την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το κατά πόσο αυτό θα αποτελέσει η εξέλιξη αυτή σημαντικό πρόβλημα μένει να φανεί, αλλά ο Διαχειριστής παραμένει αισιόδοξος για την προκήρυξη της δημοπράτησης, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές συζητήθηκε και αυτό το ζήτημα με την Περιφερειακή Αρχή. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως η Περιφέρεια δεν προχωρά σε γνωμοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ, γεγονός και το οποίο μπορεί προς το παρόν να ενισχύσει τη θέση του Διαχειριστή.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, ο ΔΕΣΦΑ θα στραφεί στο νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), ενώ έχει ήδη αρχίσει να γίνεται διάλογος για χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για αγωγούς που θα μπορούν χρησιμοποιήσουν βιομεθάνιο ή υδρογόνο σε καθαρή μορφή ή σε μείγμα με φυσικό αέριο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029.

Η κατάσταση αυτή φωτογραφίζει τα έργα του ΔΕΣΦΑ καθώς όλοι οι νέοι αγωγοί του ΔΕΣΦΑ θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα δύο αυτά πράσινα καύσιμα έστω και σε μορφή μείγματος με φυσικό αέριο, ενώ τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης για τα έργα του ΔΠΑ του ΔΕΣΦΑ είναι πολύ πιο στενά από το στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αγωγός στην Πάτρα

Το έτερο έργο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου είναι αυτό της Πάτρας. Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 130 χιλιομέτρων μέσω του οποίου θα συνδέεται η πόλη της Πάτρας και η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (ΕΣΜΦΑ). Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση του αγωγού στον Πύργο και το Αγρίνιο.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ, με την ΜΠΕ να εκτιμάται πως θα υποβληθεί στο ΥΠΕΝ εντός του α’ εξάμηνου του 2022 και άμεσα να ακολουθεί η δημοπράτηση του έργου με πιθανή ανάδειξη αναδόχου έως τα τέλη του έτους.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται πως θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το ύψος της δημόσιας δαπάνης υπολογίζεται μεταξύ του 20% και 40% επί του εκτιμώμενου κόστους. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο ο κόσμος της Πάτρας το βλέπει με θετικό βλέμμα, ενώ και η πολιτεία επιδιώκει τη χρηματοδότησή του, καθώς η τροφοδότηση και μόνο των μεγάλων βιομηχανιών στην Πάτρα θα αποφέρει πολλαπλάσιες επενδύσεις, όπως τονίζουν οι πηγές

Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποια στενή προθεσμία, καθώς η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται περί τα τέλη του 2024, ενώ και εδώ μιλάμε για έναν ακόμα αγωγό μέσω του οποίου θα μπορεί να περάσει υδρογόνο και βιομεθάνιο.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV