Νίκος
Καραγιάννης

Άδοξο τέλος είχε η εργολαβία για την διευθέτηση του Ρέματος Ερασίνου στο Μαρκόπουλο. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διαλύθηκε η σύμβαση ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου από τα τέλη καλοκαιριού.

Ανάδοχος του έργου ήταν η Ελληνική Υδροκατασκευή η οποία είχε αναλάβει το έργο με έκπτωση 60,10% στον διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2018, αρκετά πριν την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 48,69 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 εν μέσω πλεόν της πανδημίας με ποσό 15,70 εκατ. ευρώ. Είναι ακόμα ένα έργο της περιόδου αυτής που διαλύεται καθώς συνέπεσε και με την περίοδο που οι τιμές των υλικών αυξήθηκαν δραματικά ενώ ταυτόχρονα η ενεργειακή κρίση έκανε ακόμα πιο δύσκολο το τοπίο. Το έργο είχε αρχική διάρκεια τους 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Ερασίνου. Αποτελεί ένα ουσιαστικό έργο υποδομής για την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, διότι αποτελεί τον βασικό αποδεκτή όμβριων λεκάνης απορροής, έκτασης 204 km2, του κεντρικού τμήματος Ανατολικής Αττικής, που εκτείνεται νότια του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ανατολικά του ορεινού όγκου του Υμηττού και μέχρι την παραλία του Ευβοϊκού.

Να θυμίσουμε ότι την ίδια τύχη είχε και η εργολαβία του αντιπλημμυρικού έργου που αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Αγίου Γεωργίου στην περιοχή του Μαρκοπούλου στην Ανατολική Αττική. Η εργολαβία διαλύθηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

Αμφότερα τα έργα είναι μέσα στη λίστα αντιπλημμυρικών έργων συνολικού ύψους 450εκατ.ευρώ με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ 2014-2020 και βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκόπουλου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn