Θοδωρής
Κολοκυθάς

Προκηρύχθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νέα Μεσημβρία – Εύζωνοι – Γευγελή.

Ο διαγωνισμός από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αφορά τον λεπτομερή σχεδιασμό, την προμήθεια υλικών και την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης Νέα Μεσημβρία – Εύζωνοι – Γευγελή.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 18 μήνες, χωρίς να υπόκειται σε παράταση. Τόσο η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος όσο και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 03/10/2023.

Ταυτότητα του έργου

Ο αγωγός διασύνδεσης του ΔΕΣΦΑ που θα συνδέει Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία θα έχει συνολικό μήκος 125 χιλιόμετρα.

Χωρίζεται σε δύο τμήματα, με το ένα να διατρέχει την Ελλάδα και το δεύτερο την Βόρεια Μακεδονία.

Το ελληνικό τμήμα θα είναι μήκους 57 χιλιομέτρων και θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας στη Θεσσαλονίκη καταλήγοντας στα σύνορα με τη γείτονα χώρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Γευγελής – Ευζώνων.

Θυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο του 2023 ο ΔΕΣΦΑ είχε ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της Δοκιμής Αγοράς (Market Test) για την κατανομή δυναμικότητας στην Ελληνική πλευρά του Σημείου Διασύνδεσης Ευζώνων-Γευγελής, κατόπιν της ολοκλήρωσης της δεσμευτικής φάσης και της θετικής αξιολόγησης οικονομικής βιωσιμότητας των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν για το σκοπό αυτό.

Το δεύτερο τμήμα που βρίσκεται στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας είναι μήκους 68 χιλιόμετρα. Εκκινεί από τα σύνορα με την Ελλάδα και θα καταλήγει στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Νεγκότινο.

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την περιοχή των Βαλκανίων και για το φυσικό αέριο και τη διανομή του στη Βόρεια Μακεδονία.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του μεγάλου έργου  του ΔΕΣΦΑ που θα συνδέσει με φυσικό αέριο Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται σε 29,10 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (36,08 με ΦΠΑ).

Στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ ισχύουν δικαιώματα προαίρεσης, τα οποία ανέρχονται στο 12% επί του συμβατικού τιμήματος, δηλαδή κατ’ ανώτατο όριο 3,49 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Συνολικά η κατασκευή μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο όριο τα 32,59 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ (40,41 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

Συμπληρωματικά όπως αναφέρει ο Διαχειριστής ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού δεν συνιστά άνω όριο για τις υποβληθείσες προσφορές.

Κριτήρια συμμετοχής

Σε τεχνικό και κατασκευαστικό επίπεδο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει, με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 50%, τουλάχιστον ένα έργο EPC με συμβατικό τίμημα τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.

Σε οικονομικό επίπεδο οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτουν μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά έτος τουλάχιστον 29 εκατ. ευρώ κατά τα τελευταία τρία έτη, καθώς και πιστοληπτική ικανότητα το λιγότερο 2,9 εκατ. ευρώ.

Στην πιθανότητα κάποια κοινοπραξία να αποφασίσει την κάθοδο της στον διαγωνισμό η πιστοληπτική ικανότητα μπορεί να καλυφθεί από κοινού.

Η εγγυητική επιστολή που απαιτείται ανέρχεται στο ποσό των 582 χιλιάδων ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV