Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Προχωρούν οι διαδικασίες για τον Υποσταθμό Μήλου – Αποτελεί τμήμα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλεκτρική Διασύνδεση Μήλου-Σαντορίνης
Ηλεκτρική Διασύνδεση Μήλου-Σαντορίνης

Την έγκριση του έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου στη Μήλο που θα εγκατασταθεί ο υποσταθμός GIS . Το έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ , για την Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η απαλλοτρίωση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού δεκατριών χιλιάδων εξακοσίων οκτώ μέτρων τετραγωνικών και εβδομήντα πέντε τετραγωνικών
δεκάτων (13.608,75 τ.μ.) με τα συστατικά και παραρτήματα της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η απαλλοτριούμενη έκταση ανήκει διοικητικά στο Δήμο Μήλου – Δημοτική Ενότητα Μήλου της Π.Ε. Μήλου. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στην Νοτιοανατολική Μήλο , κοντά στην περιοχή Θειωρυχείο.

Ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να καταθέσει σε προθεσμία τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση της πράξης εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένου πιστωτικού ιδρύματος η οποία θα αντιστοιχεί στο 20% της προβλεπόμενης δαπάνης.

Οι Υποσταθμοί της διασύνδεσης

Το έργο κατασκευής των υποσταθμών για τα νησιά της Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου, μετά την αναθεώρηση του κόστους έχει συνολικό προϋπολογισμό 55,5 εκατ. ευρώ. , από 43,5 που προέβλεπε η αρχική διακήρυξη.

Ειδικότερα για το έργο των Υποσταθμών σε Μήλο και Φολέγανδρο ο προϋπολογισμός αναθεωρήθηκε με το ποσό να διαμορφώνεται σε 35,48 εκατ. ευρώ (44 εκατ. αξία με ΦΠΑ) από τα 27,82 εκατ. Που ήταν αρχικά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο διαγωνισμός για τις υποδομές των Υ/Σ έχει λάβει νέα παράταση. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολή προσφορών μεταφέρθηκε από τις 09/05/2022 στις 07/06/2022 ενώ την ίδια ημέρα προβλέπεται και η αποσφράγιση των προσφορών.

Στην δίνει των ανατιμήσεων περιέπεσε και το πρότζεκτ που αφορά την πόντιση των καλωδίων. Για το έργο “Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων για την καλωδιακή γραμμή μεταφοράς Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα στα πλαίσια της Δ΄Φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων”, ο Διαχειριστής προχώρησε σε αναθεώρηση στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έργου από τα 265 εκατ. ευρώ στα 345.

Ενώ κι αυτός ο διαγωνισμός πήρε παράταση για τις 7 Ιουνίου 2022, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η αποσφράγιση των προσφορών.

Εγκαινιάστηκαν οι εργασίες στον Υποσταθμό Σαντορίνης

Ωστόσο παρά τις πολλές αλλαγές των δεδομένων που έχουν προκύψει, στις αρχές Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την εκκίνηση των έργων για τους υποσταθμούς στη γραμμή Σαντορίνης-Νάξου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης. Στα εγκαίνια των εργασιών το παρών έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Damco Energy κ. Χρήστος Κοπελούζος και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξης Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.

Το έργο της Δ’ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Η Δημόσια Δαπάνη χορηγείται μέσω του ΠΔΕ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νext Generation EU.To έργο θα χρηματοδοτηθεί με Ίδια Κεφάλαια, Εταιρικό Δανεισμό και Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι το τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 385 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Να υπενθυμίσουμε πως η αυλαία για το έργο άνοιξε στις 23/12/2021, με την υπογραφή της σύμβασης για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνη – Νάξος. Η σύμβαση αφορά στη “Μελέτη, προμήθεια και Εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων XLPE 150kV για την καλωδιακή Γ.Μ. 150kV Νάξος – Θήρα , στα πλαίσια της Δ’ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων”.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 124 εκατ. ευρώ (100 εκατ. Χωρίς ΦΠΑ) και ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία «FULGOR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩN», συγγενική της Hellenic Cables, μέλος της Cenergy Holdings.

Το νησί της Νάξου συνδέθηκε με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο τον Οκτώβριο του 2020, κατά τη Β΄ φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα